• Degraderen? Dan maar in stijl...

• Als je dan toch degradeert (officieus althans), dan maar in stijl… De 2-0 overwinning op ARC zaterdagmiddag droeg bij aan het grote voetbalfeest van De Alphense Derby. Kille feiten, dat het avontuur van de Boys in de Vierde Divisie ten einde komt en ARC het nog zwaar krijgt om zich te handhaven, deden – getuige de beelden - aan dat feest niks af.

Niet ARC, maar WV-HEDW en DHSC gaven Alphense Boys zaterdag het laatste zetje richting Eerste Klasse. Die ploegen wonnen, waardoor de nacompetitie niet meer kan worden gehaald door Boys 1. Zelfs bij drie keer winst in de laatste drie wedstrijden niet, tenzij de Boys die met gemiddeld 12-0 weet te winnen… De Boys (doelsaldo -44) zou nog met ARC (-15) of WV-HEDW (-14) op 29 punten kunnen eindigen, maar legt het dan dus af op het doelsaldo.

Zaterdag op sportpark De Bijlen ging het echter alleen maar over twee getallen: een 2 en een 0. Er viel niets af te dingen op de overwinning voor de Boys, al was het tot de zevende minuut van de extra tijd onzeker dat de drie punten op de Bijlen zouden blijven. De bevrijdende 2-0 viel namelijk pas in de 98-ste minuut, waarna de uitstekende scheidsrechter Verhoeve niet eens meer liet aftrappen. In de vreugde over de zege had niemand het over degradatie of dat het qua voetbal niet zo’n goede wedstrijd was. Enerverend was die wel en met een heerlijke derbysfeer ook eromheen.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de eerder deze week overleden Jaap Noomen, lid van verdienste en oud-eerste-elftal speler van ARC, barstte aan weerszijden van het kunstgrasveld een al even indrukwekkend vuurwerk los. Vervolgens startte een wedstrijd waarin beide partijen er voor de volle achtennegentig minuten met veel inzet tegenaan gingen.

Het leverde een lekkere pot voetbal op zonder dat de kansen zich aaneen regen. De eerste echte mogelijkheid diende zich pas na een klein kwartier aan. Huib Oversloot was namens ARC weer eens mee naar voren gerend en besloot zijn actie met een pegel die ruim over ging. Ruim tien minuten verder kwam Alphense Boys op voorsprong. Tarik Zaanani (foto boven) krulde de bal van afstand over ARC-doelman Niels de Vogel heen, nadat Racing-aanvoerder Derek Prins de bal was kwijtgeraakt toen hij fel op de huid werd gezeten. De bal van Zaanani leek niet onhoudbaar, maar het stond wel opeens 1-0. Na die goal was ARC het achterin even kwijt, want een minuut later stond Thierry Anthony oog in oog met De Vogel, maar de jonge Boysspits mikte net naast.

De intensiteit en inzet leidden af en toe tot wat botsingen, maar echt onsportief werd het nooit. Toen het na een goed half uur even wat onvriendelijk dreigde te worden, toonden Derek Prins en Milan Stiphout zich waardige aanvoerders en maanden hun manschappen tot rust. In de eerste helft werd niet meer gescoord.

Na de pauze was sprake van hetzelfde spelbeeld. Een bovenliggende partij was er eigenlijk niet en het spel golfde in sneltreinvaart op en neer. Na twee minuten al was de Racing dichtbij de gelijkmaker. Huib Oversloot deponeerde de bal haarfijn bij Matt Veerhuis, maar die kopte in kansrijke positie naast. Oversloot zelf was ook nog een keer in de buurt van een doelpunt en dat gold ook voor invaller Lars van IJzendoorn. Aan de andere kant stuiterde de bal na een inzet van Anthony buiten bereik van De Vogel tegen de paal. Een tegenslag voor ARC was het uitvallen van Derek Prins, die bij een onschuldige botsing – naar later bleek – een hersenschudding opliep.

Tot de allerlaatste minuut bleef het spannend. Aan beide zijden werd in de slotfase volop gewisseld. De equipe van waarnemend trainer Nick Coster gooide er nog een stevig slotoffensief tegenaan en de gelijkmaker hing in de lucht. Boys-doelman Tyrell  Richardson wist dat echter met enkele schitterende reddingen te voorkomen.  In de achtste en tevens laatste minuut van de toegevoegde extra tijd viel de goal aan de andere kant. Jongeling Romeo Pieters, die na een langdurige blessureperiode zijn rentree maakte in de Boysploeg, schoot de 2-0 binnen (foto onder). Hoe gek dat ook klinkt, daarna barstte een feest los.

Foto's bij dit verslag: Rob Langerak (Alphense Regio Centraal) en Arjan de Graaf

• Uitslagen Vierde Divisie A

Alphense Boys – ARC 2-0, Huizen - JOS Watergraafsmeer 2-0, Ajax (am) – DHSC 2-3, SJC - Ter Leede 2-2, Hollandia – BOL 3-3, WV-HEDW – HBC 6-3, AVV Swift – AFC’34 0-2, Hoogland – Purmersteijn 2-4.