• Onze Historie


 • 1 juni 1930        
  Officiële oprichting door onder andere de heren Frans Redegeld en kapelaan Sondaal. Dick Dongelmans werd de eerste voorzitter.

  1930-1970        
  In de eerste decennia van zijn bestaan leidde Alphense Boys een voetballeven in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Na diverse jaren op verschillende weilanden te hebben gevoetbald, kreeg de vereniging in de loop der tijd een onderkomen aan de toenmalige Europasingel, achter het Bospark naast het huidige verzorgingshuis Rijnzate.

  1970                
  Alphense Boys verhuist naar het nieuwe sportcomplex De Bijlen aan de Sportlaan, op de grens van het oude Alphen en de nieuwbouwwijk Ridderveld. Dat blijkt het begin van een geweldige groeiperiode, zowel in ledental als in prestaties. Het nieuwe clubhuis werd grotendeels door leden van Alphense Boys zelf gebouwd. Ook anno 2016 is onze club nog op De Bijlen gehuisvest.

  1976-1990       
  Het eerste elftal van Alphense Boys verovert in 1976-1977 het kampioenschap van de toenmalige Afdeling Leiden en promoveert naar 'de grote' KNVB. In de jaren klimt Alphense Boys steeds hoger en bereikt in 1990 de hoofdklasse van het amateurvoetbal. 

  1987                
  Wederom dankzij een grote zelfwerkzaamheid wordt aan de rand van het hoofdveld een schitterende tribune gerealiseerd. In de loop der jaren vinden ook diverse uitbreidingen en moderniseringen aan het clubhuis plaats, met als hoogtepunt de grote inpandige verbouwing in 2003, met de huidige inrichting als resultaat.

  1995              
  Eén van de hoogtepunten in het bestaan van Alphense Boys zijn de wedstrijden die in juli en augustus 2005 worden gespeeld tegen Ajax (op dat moment houder van de Champions League) en Feyenoord. In totaal komen zo'n 12.000 toeschouwers op de wedstrijden af. 

  1996-1998
  Het lukt Alphense Boys niet om zich in de hoofdklasse te handhaven. Na twee degradaties belandt het eerste elftal in de tweede klasse.

  2002                
  Na een gestage groei van met name de jeugdafdeling, bereikt Alphense Boys een absolute mijlpaal: het duizendste lid wordt ingeschreven. Hiermee behoort Alphense Boys tot de grootste voetbalclubs van Nederland. Alphense Boys wordt voor de eerste keer uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar in Alphen aan den Rijn. In deze jaren is Kees Jansma – perschef van het Nederlands elftal en bekend van tv - onze voorzitter.

  2004-2005        
  De jeugdopleiding van Alphense Boys wordt genomineerd voor de Rinus Michels Award. In de zomer wordt voor het clubhuis een modern kunstgrasveld aangelegd. 

  2005-2006        
  Viering van het 75-jarig bestaan. De jubileumwedstrijd tegen Feyenoord wordt met slechts 1-0 verloren.

  2009    
  Na twaalf jaar in de tweede klasse behaalt Alphense Boys onder leiding van trainer Cesco Agterberg het kampioenschap en promoveert naar de eerste klasse. Nabij de entree van ons sportcomplex verrijst een nieuw kleedkamercomplex. Ook het hoofdveld krijgt kunstgras. 

  2010    
  Alphense Boys 1 eindigt in zijn eerste jaar in de Eerste Klasse op de tweede plaats en promoveert – als gevolg van de invoering van de Topklasse – naar de Hoofdklasse.

  2011    
  Alphense Boys krijgt aan de Sportlaan - na de verhuizing van buurman Alphia - de volledige beschikking over zes velden en een pupillenveld. 

  2011-2012        
  Alphense Boys schrijft geschiedenis en haalt voor het eerst in zijn bestaan het KNVB-bekertoernooi, waarin het in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. Boys 1 plaatst zich voor de nacompetitie, maar haalt de Topklasse niet. In de zomerstop worden de hal, kopieerkamer en commissiekamer in ons clubhuis heringedeeld en vernieuwd.

  Juni 2013        
  Alphense Boys viert het 50-ste Sportweekend! Het weekend eindigt dramatisch: Boys1 verliest de wedstrijd in de nacompetitie tegen Haaglandia (0-1 na verlenging). Na afloop breekt een vechtpartij uit. De KNVB straft Alphense Boys en plaatst het eerste elftal terug naar de Eerste Klasse.

  2014-2017        
  Alphense Boys en Feyenoord Rotterdam gaan een samenwerking aan als jeugdopleidingspartner. In 2017 wordt het contract met drie jaar verlengd. De jeugdopleiding ontvangt van de KNVB het predicaat Regionale Jeugdopleiding (RJO-certificaat). 

  2016   
  Alphense Boys wordt voor de zevende keer in zijn bestaan uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar in de gemeente Alphen aan den Rijn.

  2017    
  In een spannende nacompetitie met 22 clubs bewerkstelligt Alphense Boys, onder leiding van trainer Aad van den Berg, promotie en terugkeer naar de Hoofdklasse. De club krijgt in juni een vrijwel volledig nieuw bestuur, onder leiding van voorzitter Dennis Captein. In augustus start de Boys met 66 teams aan de competitie 2017-2018, waaronder 1 damesteam, 6 meisjesteams, 7 seniorenteams en 2 G-teams.