• Protocol 'Alcoholbeleid' en 'Rookvrije vereniging'

  • Alcoholbeleid

    Huis- en gedragsregels

    1. Het is niet toegestaan in de kantine of elders op het terrein van de vereniging zelf meegebrachte alcoholhoudende drank te gebruiken;
    2. Het is niet toegestaan om in de kantine gekochte alcoholhoudende drank elders te gebruiken dan in de kantine, de kleedkamer of op het terras;
    3. Er wordt geen alcohol geschonken aan jeugd tot 19 jaar en aan jeugdleiders, trainers van jeugdelftallen en andere begeleiders van de jeugd tijdens de uitoefening van hun functie.
    4. Het bestuur wil voorkomen dat personen onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnemen. Op basis hiervan kan de verstrekking van alcoholhoudende drank aan betreffende personen worden geweigerd.
    5. Personen die agressie of ander normafwijkend gedrag vertonen kunnen door het bestuur en door de dienstdoende leidinggevende/barvrijwilliger worden gesommeerd het complex van de vereniging te verlaten. Bij het niet naleven van deze maatregelen kan de politie worden ingeschakeld.

    Alcohol buiten

    Bij thuiswedstrijden van Alphense Boys 1 mogen langs het veld alleen non-alcoholische dranken worden meegenomen en gedronken. Deze dranken moeten in plastic of kartonnen bekers of plastic flesjes zitten. Glaswerk en steen is niet toegestaan buiten het clubgebouw.

    Omdat de vereniging een aan de kantine grenzend afgebakend terras heeft, mogen op dit terras alcoholische dranken worden geschonken en genuttigd. Deze dranken moeten in kunststof of kartonnen bekers worden geschonken.

    Rookvrije vereniging

    Alphense Boys was in 2017 één van de eerste voetbalverenigingen die een rookvrij-beleid invoerde. Dat was toen best bijzonder, en nog. We werden bijvoorbeeld genomineerd voor de rookvrij-award. In die tijd moest je nog uitleggen waarom je een rookvrij complex wilde; tegenwoordig heb je wat uit te leggen als je níet rookvrij bent.

    De campagne heeft in de eerste jaren goed gewerkt, maar intussen vinden we weer veel peuken rond onze velden. En heeft een nieuw fenomeen zijn intrede gedaan: vapen (spreek uit: veepen). Dit is een elektronische sigaret, meer informatie over vapen staat in de bijlage 1 van deze notitie. Hier is veel discussie over, maar laten we duidelijk zijn: in het kader van ons rookvrije beleid wordt ook dit bij Alphense Boys niet (meer) toegestaan.

    Alphense Boys past zijn rookvrij-beleid dus op het vapen aan. Dit betekent dat er op ons complex en in de gebouwen (kantine, kleedkamers, tribune) niet mag worden gerookt, ook geen e-sigaretten. De enige uitzondering geldt voor het kleine terras bij de achteruitgang van de kantine.

    Bezoekers van ons complex – leden, vrijwilligers, toeschouwers, iedereen – worden met verschillende uitingen op ons rookvrij-beleid geattendeerd.

    Dit protocol is vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van Alphense Boys op 4 juli 2023.