• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 •  (door Jan Verwoerd)

  Op 1 augustus is - toch onverwachts - Niek van Holstein op 82-jarige leeftijd overleden. Enige tijd geleden werden bij Niek tumoren ontdekt, maar hij voelde zich desondanks vrij goed. Een hersenbloeding die hem op vrijdag 26 juli trof, is hem noodlottig geworden. Een man met een groot Boyshart is niet meer.

  "Rooie Niek" zoals de meeste, vooral oudere Boysmensen hem kenden, werd lid van Alphense Boys toen hij 16 jaar oud was, nadat hij met succes zijn opleiding aan de ambachtsschool had afgerond. Na twee jaar in de jeugd te hebben gespeeld en vervolgens een paar jaar "tegen het eerste aan zat", maakte hij op zijn 23e zijn debuut in Boys 1. Als fysiek sterke middenvoor was hij een constant gevaar voor de tegenstander. Scoren ging hem gemakkelijk af; in zijn meest productieve seizoen was hij goed voor 24 goals. Uit een interview met Niek uit 1995 citeer ik: "Ik speelde altijd met 100% inzet. Door mijn lengte en postuur dwong ik respect af en zelf schuwde ik de strijd ook niet!" Dit citaat is kenmerkend voor Niek. Wat Niek ook deed, hij ging er altijd voor.

  Sportief hoogtepunt was het kampioenschap in het seizoen 1965/1966. Met Niek als aanvoerder versloeg Boys 1 het Leidse VNA aan de Boshuizerkade en zo keerde het talentvolle team terug naar de 1e Klasse van de Leidse Voetbalbond. Op bijgaande foto van het kampioensteam prijken - naast Niek (staande 4e van links) - andere illustere Boysspelers zoals Henk Dongelmans, Jan en Gerard Wortman, Kees de Rijk, Anne Zuiderhof en Adriaan Lagendijk.

 • Niek heeft negen seizoenen in het 1e elftal gespeeld (de laatste periode als stopperspil); daarna acteerde hij tot zijn 48e met heel veel plezier in lagere teams. Maar niet alleen sportief gezien was Niek goud waard voor de club. Ook buiten de lijnen was hij altijd zeer actief. Hij was bij alles en nog wat betrokken; van het grasmaaien van de oude velden aan de Bosparkweg tot het aanbouwen van douches aldaar, van het “ophalen” van de lotto- en totogelden van 1960 tot 1990 tot aan het (mede)bouwen van het clubgebouw in 1970 op de Bijlen. Maar dat was nog lang niet alles. Ook aan de bouw van de huidige tribune heeft Niek zijn bijdrage geleverd. Uit het minutieus door “uitvoerder” Kees de Rijk bijgehouden logboek blijkt dat Niek daar maar liefst 241 uur aan heeft besteed. Gelet op al deze activiteiten werd Niek in 1994 uitgeroepen tot “Steunpilaar van de vereniging”.

 • Na zijn werkzame periode werd Niek lid van de dagploeg. Vijf ochtenden in de week was hij aan het  schoonmaken, schilderen, lassen, netten maken, noem maar op.

 • Vanaf 2007 verscheen hij nog drie ochtenden in de week bij Alphense Boys. Niets was hem teveel (zoals uit de foto’s blijkt) en hij deed alles steeds, nou ja, bijna steeds, met plezier. Het verbaasde dan ook niemand dat hij tijdens de ledenvergadering van 14 november 2011 onder luid applaus zeer verdiend werd benoemd tot erelid.

 • Zijn fysieke gesteldheid leidde ertoe dat hij de afgelopen periode -  tot zijn spijt – zijn werkzaamheden bij de dagploeg moest staken. Hij volgde wel, zoals hij dat als liefhebber van het spelletje sinds jaar en dag deed, de wedstrijden van het eerste elftal. Ook al vond hij het vertoonde spel “niet altijd even geweldig”, hij was er altijd. Om tijdens de rust en na afloop met zijn vaste maten op een barkruk een lekker biertje te drinken en na te praten over de wedstrijd. Eén barkruk blijft in het vervolg leeg. “Rooie Niek”, een man met een groot Boyshart, is niet meer; we zullen hem missen.