• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • Boys moet pas op de plaats maken

  Na twee zeges op rij moest Alphense Boys zondagmiddag toch weer pas op de plaats maken. De roodwitten moesten met 3-1 hun meerdere kennen in Halsteren, ofschoon beide ploegen elkaar weinig ontliepen. Bij rust was het 2-1 en nog niets beslist, maar na de 3-1 halverwege de tweede helft lukte het de Boys niet meer om zich terug in de wedstrijd te vechten.

  Aan inzet ontbrak het van twee kanten niet, op de voor het oog goed bespeelbare maar uiteindelijk moddervette grasmat. Ondanks de permanente hevige regenval werd er zeker in de eerste helft blij vlagen goed gecombineerd en dat leidde in het eerste kwartier over en weer al tot kansen. Het was aan beide doelmannen te danken dat het toen nog 0-0 bleef. Eerst redde Tim van der Linden toen Jay-Jay Meierdres onverwacht alleen voor hem opdook. Even later redde Van der Linden’s collega Arien Pietersma op een inzet van Arjan Ouwendijk (foto). Uit de corner die dat opleverde kreeg Ouwendijk een goede schietkans; de bal zeilde voor de kruising langs.

  De 1-0 viel na ruim een half uur spelen. Meierdres glipte na een leep steepassje tussen twee verdediger door en werd vervolgens ten val gebracht, wat de thuisclub een terechte penalty opleverde. Aanvoerder Jelle Voermans voltrok het vonnis. Vijf minuten later was de stand weer in evenwicht, toen Arjan Ouwendijk na een goede doorkopbal van Thijs Hoogenboom de bal op de achterlijn oppikte en Pietersma uit vrijwel onmogelijke hoek toch wist te verschalken.

  Het leek een goede pauzestand te zijn, 1-1, maar op slag van rust nam Halsteren opnieuw de leiding. Een weggekopte bal landde voor de voeten van Francis Kabwe Manengela, die net binnen de zestien meter alle vrijheid had voor een zuiver schot in de benedenhoek. "We deden niet onder voor Halsteren, een prima ploeg en ze staan niet voor niets tweede, maar ik vind dat we de goals dan toch gemakkelijk weggeven", oordeelde trainer Hein van Heek.

  Hetzelfde gold eigenlijk ook voor de 3-1 in de 61-ste minuut, toen Jay-Jay Meierdres opnieuw listig alleen voor de keeper werd gezet, met een steekbal door het hart van de verdediging. De afronding was perfect. Kort daarvoor had de Boys een grote kans op de 2-2 gehad: andermaal keerde keeper Pietersma een inzet van Arjan Ouwendijk. Het uitvallen van Pepijn Kooij, die uit de wedstrijd werd geschoffeld zonder dat de scheids daar tegen optrad, en de noodgedwongen wissel (wegens een blessure) van Wessel Meiring, waren er mede oorzaak van dat Alphense Boys daarna niet meer in de wedstrijd kon komen. Er was nog een kopkans voor invaller Patrick Krop, maar al met al kon de Boys Halsteren in de eindfase geen moment meer verontrusten.

  Consequenties voor het klassement had de nederlaag niet; de Boys blijft achtste. Maar de rol in de tweede periode lijkt uitgespeeld, ook al duurt die veertien wedstrijden en zijn er daarvan pas vier gespeeld (twee keer winst, twee keer verlies). Komende zondag komt titelkandidaat Gemert op bezoek in Alphen.

   

  Uitslagen Hoofdklasse B

  Halsteren-Alphense Boys 3-1, IFC-Leonidas 2-3, Baronie-RKSV Nuenen 4-2, De Meern-RKSV Minor 3-2, RKAVV-Groene Ster 0-2, UDI’19/CSU-VC Vlissingen afg, SV Meerssen-Unitas afg.

  Stand Hoofdklasse B

  1. Baronie 17-39 (38-13)
  2. Halsteren 17-35 (35-15)
  3. Gemert 16-34 (47-20)
  4. Groene Ster 15-32 (29-15)
  5. Unitas 15-28 (34-23)
  6. Nuenen 18-28 (34-24)
  7. UDI'19 15-22 (21-20)
  8. Alphense Boys 17-22 (31-28)
  9. SV Meerssen 15-20 (23-28)
  10. IFC 17-20 (29-40)
  11. Minor 18-19 (28-39)
  12. Leonidas 18-18 (25-44)
  13. RKAVV 18-19 (18-26)
  14. Vlissingen 16-11 (15-30)
  15. De Meern 17-5 (12-53)

  Clubtopscorers

  Thom Nouwens 6x, Patrick Krop 5x, Arjan Ouwendijk 5x, Thijs Hoogenboom 4x, Boris Zanoli 2x, Nick Broekhuizen 2x, Pepijn Kooij 1x, Bas van Zoest 1x, Mike Bavelaar 1x, Raychelo Fecunda 1x, Wessel Meiring 1x.