• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • Boys terug in het linker rijtje

  Alphense Boys kan nog steeds iets van het seizoen maken. Zolang er wordt gewonnen, blijven de roodwitten meedoen in de tweede periode. Zondag kwamen er inderdaad drie punten bij: SV Meerssen werd met een 2-0 nederlaag naar Zuid-Limburg terug gestuurd.

  De lange tweede periode over maar liefst vijftien speeldagen begon vijftien dagen geleden met een nederlaag bij SV Minor, maar werd gevolgd door twee overwinningen. Vorige week was het 6-1 tegen IFC en vandaag dus 2-0 tegen SV Meerssen. Dit zijn twee ploegen die in de buurt van de Boys op de ranglijst staan en dit weekend werden achterhaald. De Boys keerde terug in het linker rijtje van de Hoofdklasse B.

  De overwinning op SV Meerssen kwam vrij probleemloos tot stand en had hoger uit kunnen vallen. Zo’n tien minuten voor tijd stond de 3-0 zelfs al op het scorebord. Het leek een puntgave treffer van A-junior Nick Broekhuizen, basisspeler deze middag en ook al maker van het eerste doelpunt. Maar de teller moest wegens vermeend buitenspel weer worden teruggedraaid. Eerder was Broekhuizen ook al na een twijfelachtige buitenspelsituatie teruggefloten. En vóór rust had de 17-jarige al een keer vol de lat getroffen...

  Pech voor de bijzonder talentvolle jeugdspeler, maar eigenlijk maakte het voor de zege niet zoveel uit. Broekhuizen had zijn team na acht minuten al aan de leiding gebracht. De doelman van Meerssen kwam buiten de zestien stevig en ongelukkig in botsing met een medespeler. De bal rolde opeens voor de voeten van de middenvelder en die schoof hem vanaf ruim twintig meter beheerst in het lege doel: 1-0. Omdat de hoofdrolspeler even later op aangeven van Thom Nouwens de bal op de lat had geschoten, bleef het tot de pauze bij die 1-0. In de spaarzame gevallen dat de Limburgers aan de overkant kwamen, toonde Tim van der Linden zich namelijk een zeer bekwame keeper.

  Na de pauze gooide SV Meerssen het over een andere boeg en werd meer de aanval gezocht. Dat leidde tot enkele behoorlijke kansen, maar niet tot een doelpunt. Toen Alphense Boys na twaalf minuten voor het eerst in die fase van zich deed spreken was het meteen raak. Milan Stiphout gooide de bal in de doelmond en de manier waarop Thijs Hoogenboom - terug in de basis na een blessureperiode - binnenkopte was meer dan fraai: 2-0.

  Af en toe drong Meerssen daarna nog wel aan, maar de Boys-defensie raakte zelden echt in paniek. Het zelfvertrouwen van doelman Van der Linden was zelfs zo groot dat hij in een hachelijke situatie tot twee keer toe een tegenspeler uitkapte. Als de Boys zo blijft voetballen kan het best nog eens een heel leuke tweede periode worden.

  In de Hoofdklasse B speelden de ploegen uit de top vier zondag tegen elkaar. Baronie versloeg Halsteren (komende zondag de tegenstander van de Boys) en bleef daardoor koploper. Gemert klom naar de tweede plaats door een zege op Groene Ster.

  Uitslagen Hoofdklasse B

  RKSV Minor-IFC 3-0, Alphense Boys-SV Meerssen 2-0, Groene Ster-Gemert 0-3, Baronie-Halsteren 2-1, Leonidas-UDI’19/CSU 1-2, Unitas-De Meern 4-1, RKSV Nuenen-RKAVV 0-1.

  Stand Hoofdklasse B 

  1. Baronie 16-36 (34-11)
  2. Gemert 16-34 (47-20)
  3. Halsteren 16-32 (32-14)
  4. Groene Ster 14-29 (27-15)
  5. Unitas 15-28 (34-23)
  6. Nuenen 17-28 (32-20)
  7. Alphense Boys 16-22 (30-25)
  8. SV Meerssen 15-20 (23-28)
  9. IFC 16-20 (27-37)
  10. UDI'19 15-22 (21-20)
  11. Minor 17-19 (26-36)
  12. RKAVV 17-19 (18-24)
  13. Leonidas 17-15 (22-42)
  14. Vlissingen 16-11 (15-30)
  15. De Meern 16-2 (9-51)

  Clubtopscorers

  Thom Nouwens 6x, Patrick Krop 5x, Thijs Hoogenboom 4x, Arjan Ouwendijk 4x, Boris Zanoli 2x, Nick Broekhuizen 2x, Pepijn Kooij 1x, Bas van Zoest 1x, Mike Bavelaar 1x, Raychelo Fecunda 1x, Wessel Meiring 1x.