• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • ARC JO15-4 - Alphense Boys JO15-4

  De jongens moeten aan de bak vandaag, want er is maar één wissel vandaag. Kay staat in het doel en de mist trekt net op boven het allerachterste veld van ARC. Alsof we thuis spelen…

  De wedstrijd begint lekker. Tempo zit er goed in, de mannen weten elkaar goed te vinden. ARC begint wat trager en neemt veel tijd voor uitnemen en blessurebehandeling. Ze zijn heel afwachtend aan de overkant dus het moet erin zitten vandaag. En inderdaad, na drie minuten spelen geef Ralph voor, de verdediging van ARC faalt en Senna mag de 0-1 maken. Lekker begin!
  Maar al snel is het 1-1 dankzij een losgebroken aanvaller van ARC, dat dan wel. Maar onze Boys spelen energiek en het is nog maar 8.37u als Gijs een poging doet voor de 1-2, maar die mislukt helaas. Ze zijn wakker en stellen zich aanvallend op. Zo aanvallend zelfs, dat de verdediging wat zwakke plekken vertoont als iedereen mee naar voren gaat.
  Na een kwartiertje spelen gaat de scherpte er een beetje vanaf en ARC kan meer druk zetten. Dat wordt beantwoord met een tegenaanval van Anouar die een mooie voorzet voor Gijs heeft, wiens schot helaas afzwaait. ARC is nog niet helemaal wakker, de wedstrijd kan nog alle kanten op.

  Het tempo ligt aan beide kanten hoog, er wordt snel overgespeeld, maar er gaan ook veel ballen verloren. Het wordt steeds drukker voor de goal van de Boys, maar gevaarlijk is het nog niet. Pas wanneer onze jongens een beetje in de achteruit gaan en wat meer naar de rust lijken te snakken maakt ARC een voortreffelijk punt. Het is 2-1.
  De kopjes gaan nog niet hangen en de felheid is er nog even in de laatste minuten. Ralph, Gijs en Anouar krijgen mooie ballen aangespeeld, maar weten de kansen niet om te zetten in punten helaas. De duels zijn fel en Rick probeert het eens vanaf een meter of 20 afstand, maar mist ook. ARC countert daarna en maakt de 3-1.

  Na rust wordt het spel hervat met een positiewisseling. Senna is naar achter verhuisd, Ryan is naar voren gekomen. Na een minuutje ongeveer krijgt ARC een ingooi nog ver voor de middenlijn, maar die wordt uitstekend benut. De bal gaat met een mooie lange diepe pass naar voren en de 4-1 knalt er keihard in. Het is duidelijk dat ARC lekker in de wedstrijd zit en onze Boys het zwaarder hebben. De bal wordt vaak verloren en het lukt nauwelijks meer de andere helft te bereiken. Daniël doet nog een poging, maar ook hij bereikt het doel niet.
  Sterker nog, de 5-1 is gevallen. En zelfs de meest optimistische verslaggever moet inzien dat het er niet meer inzit vandaag. Anouar weet nog eens te ontsnappen en schiet geheel onterecht naast.
  Nog 5 minuten te gaan. Wat kunnen we nog? Het gevecht wordt geleverd hoor, de aanvallen worden iets beter georganiseerd. Er is nog spirit, maar ARC is een maat te groot.

  Helaas, gewoon dik verloren dus.