• Voorhoede Boys 1 krijgt verder vorm

  • 'De groep is meer in balans'

    Alphense Boys 1 begint zondag met een thuiswedstrijd tegen SV Poortugaal aan de nieuwe competitie, aanvang 14.00 uur. Na weken van oefen- en bekervoetbal, met wisselende resultaten om het zo maar te noemen, begint nu dus het echte werk. Na enkele jaren in de Eerste Klasse A - met clubs uit Noord-Holland en ‘het Utrechtse’ als tegenstanders - is Alphense Boys terug in 1B, waarin we vaker richting Rotterdam en Den Haag reizen. Voor een voorbeschouwing interviewde Nick Verwoerd trainer Aad van den Berg en assistent-trainer Eli Wattimury. Hieronder volgt hun verhaal, dat ook verscheen in de Seizoengids 2016-2017 (verkrijgbaar op de club).

     

    Trainers Aad van den Berg en Eli Wattimury positief gestemd over het nieuwe seizoen

    "De groep is meer in balans"

    door Nick Verwoerd

    Een sterk verjongd Alphense Boys bereikte het afgelopen seizoen de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse. Daarin struikelde de formatie van coach Aad van den Berg en assistent-trainer Eli Wattimury over het Leidse FC Boshuizen. Met de opgedane ervaring gaat het deels gewijzigde, jeugdige gezelschap opnieuw een poging doen een rentree in de hoofdklasse te verwezenlijken. Het trainersduo toont zich optimistisch: "We zijn op de goede weg."

    "Jonge spelers krijgen na een sterke start nogal eens een terugval," sprak Van den Berg aan de vooravond van het vorige seizoen. Een terugblik op de voorbije competitie bewijst zijn gelijk. Boys 1 behaalde in de eerste periode uit acht duels negentien punten, waarna de prestaties allengs minder werden. In de tweede periode vergaarden de roodwitten nog vijftien punten uit negen ontmoetingen en de laatste wedstrijdenreeks leverde slechts elf punten op. "Het is heel simpel," vertelt Van den Berg. "De club heeft ervoor gekozen om minder met spelers van buitenaf te werken. Dan krijg je dus een ander eerste elftal, met meer eigen jonge gasten. Daarnaast bleef het streven om zo hoog mogelijk te spelen. Prima, maar dat kost nu eenmaal tijd. Voor de winterstop pakte het in elk geval voor wat betreft het puntenaantal nog goed uit."

    Kentering

    "Daarna is er een kentering gekomen. Hoe dat kwam, daar is moeilijk precies een vinger op te leggen, al zal het wegvallen van Yusuf (Sarica/red.) en Sjors (Lankhaar/red.) meegespeeld hebben. Yusuf scoorde dan wel niet, maar er ging toch veel dreiging van hem uit en met Sjors achterin hielden we in de eerste acht wedstrijden zesmaal de nul. Dat is daarna niet één keer meer gebeurd. Daarnaast leek het er wel eens op dat we vergeten waren wat ons sterk maakte: pure wilskracht, heel hard werken. Toen we na een dijk van een trainingskamp in Turkije hier terugkwamen, leefde echt de gedachte binnen de groep van: we gaan het doen! Maar we verloren meteen met 0-2 van Woerden. Dat heeft ons wel een tikkie gegeven. Het is toch opmerkelijk dat we thuis van de vijf onderste clubs niet wisten te winnen. We hebben het blijkbaar moeilijk tegen ploegen die ver inzakken. Daarbij komt dat we voor de winsterstop scoorden in fases waarin we goed speelden, erna niet." 

    Kenmerkend                                                                  

    Aan het einde van de rit bezette het eerste elftal de derde plaats, goed voor deelname aan de nacompetitie. Dat avontuur eindigde rap. Op De Bijlen ging het team met 0-1 onderuit tegen FC Boshuizen en in Leiden eindigde het treffen in een 3-2 nederlaag. "Thuis was het eigenlijk een 0-0 wedstrijd, alleen scoorden zij nog in de slotminuut. En uit speelden we het eerste halfuur heel goed en kwamen we verdiend op voorsprong. We hadden ook zo maar 0-2 kunnen scoren, maar het werd 1-1 en daarna ging het mis. Die wedstrijd tegen Boshuizen was kenmerkend voor het hele seizoen," vervolgt Van den Berg.

    De 44-jarige inwoner van Maarsbergen, in het bezit van het TC1-diploma en in het verleden succesvol als coach van onder andere Kampong en SO Soest, werkt bij de Boys nauw samen met assistent Eli Wattimury. "Ik draag als hoofdtrainer de eindverantwoordelijkheid, maar we overleggen alles samen: de trainingsvormen, de manier van spelen, de opstelling, de wissels, noem maar op...  Eli heeft verder wat meer contact met de spelers. Hij heeft ze wat dat betreft meer te bieden. Hij is een jongen van de club en kent ze allemaal goed," meent Van den Berg.

    "De omgang met jonge mensen sluit ook aan op mijn dagelijkse werk," vult Wattimury aan. "Bij de gemeente Alphen aan den Rijn houd ik intakegesprekken met jongeren die problemen hebben. Daarna bepaal ik voor hen een vervolgtraject. Bij de Boys spreek ik op donderdag na de training regelmatig met de spelers. Dat heeft zeker een meerwaarde. Ik voel me sowieso prettig bij de manier waarop Aad en ik met elkaar werken. Ik heb het gevoel dat wij alles echt samen doen en dat is plezierig voor me. We delen praktisch lief en leed met elkaar. Ook de spelers hebben het idee dat de technische staf echt uit meerdere personen bestaat."                            

    Balans

    Drie uit de A1 afkomstige spelers zullen, in overeenstemming met het beleid van de club om eigen (jeugd)spelers op te nemen in de A-selectie, met Van den Berg en Wattimury te maken krijgen: Ian Quak, Lorenzo van den Berg en Bas van Zoest. Een flink aantal overige A-junioren vertrekt naar clubs elders in de regio. "Doodzonde, maar dat komt mede doordat Alphense Boys al jaren geen tweede elftal op niveau heeft, dat deel uitmaakt van de selectie. Dat is geen verwijt aan de vereniging, wel een feit. Wij hebben beiden bij het bestuur het belang van een reserve-elftal aangegeven, maar men gelooft er niet meer in. Je kunt de jongens nu eigenlijk niets bieden. Vroeger was het heel normaal dat je eerst een tijdje in het tweede speelde, voordat je in het eerste kwam," stelt Wattimury.

    "Het is jaren geprobeerd en het is trekken aan een dood paard, krijgen wij te horen. Daarom is besloten om de selectie uit te breiden: van achttien naar twintig man. Er komt nu ook meer balans in de samenstelling van de groep, voor wat betreft het aantal verdedigers, middenvelders en aanvallers," voegt Van den Berg toe. "In elke linie zal van behoorlijke concurrentie sprake zijn. Dat voelen de spelers nu al en dat zal ze alleen maar meer motiveren. Komend jaar kan het ook niet meer voorkomen dat we door blessures of schorsingen bijvoorbeeld een halfspeler als rechterspits moeten opstellen," blikt de 34-jarige Wattimury vooruit.

    Kwintet              

    Een zestal spelers neemt afscheid van rood-wit. Yusuf Sarica en Bilal el Yacoubi verkassen naar de Oostzaanse derde-divisionist OFC, Lars van der Plank verhuist naar Sportlust’46, reservedoelman Edwin Sudibuyo vertrekt naar JOS/Watergraafsmeer, Joey Mantjes gaat naar CVC Reeuwijk en Nordin Westerberg zoekt zijn geluk bij ARC. Daar staat, naast de overgang van de drie al genoemde jeugdspelers, de komst van vijf nieuwelingen tegenover. Alhoewel: nieuwelingen? Het merendeel van het kwintet vertoefde eerder al op De Bijlen. Zo acteerden Djazz Manusama, Donovan Oliveira en Stanley Mailoa bij Alphense Boys in diverse jeugdselectieteams, alvorens zij werden gescout door clubs uit het betaalde voetbal. Manusama vertrok naar Feyenoord, Oliveira naar Sparta en Mailoa zocht zijn heil bij FC Zwolle. Ook Saad el Boutaybi is geen onbekende. De rechterspits maakte eerder deel uit van de A-selectie en keert na een verblijf bij Bodegraven terug in Alphen. Doelman Mats van Essen komt over van De Meern. "Zelfs hij is niet helemaal onbekend. Hij liep hier jaren geleden al eens stage. We hebben met de nieuwe jongens gesproken en er een goed gevoel aan overgehouden. We zijn, denken we, goed in staat om dat te filteren," aldus Van den Berg.

    Ingeslagen weg

    "Feit is wel dat de selectie, die al jong was, nog jonger wordt. Bijna alle spelers mogen straks meedoen in het elftal onder 23. Die weg is door de club ingeslagen en het is aan ons om het tactisch gedeelte zo sterk mogelijk te maken, waardoor we wedstrijden beslissen," meent oud-speler Wattimury, die in zijn actieve carrière ook uitkwam voor ARC, Quick Boys en FC Rijnvogels. Van den Berg: "Die jeugdigheid heeft voor- en nadelen. Ze zijn fris en gretig en hebben veel energie. Daar staat tegenover dat ze vaak nog de voetbalintelligentie, het gogme missen en wisselvallig presteren. Maar er komen goede jongens bij en de jonge spelers van het afgelopen seizoen zijn een jaar ervaring rijker. We hebben al met al het idee dat we op de goede weg zijn. We zijn vol goede moed."   

    Naast zijn activiteiten bij Alphense Boys heeft de Maarsbergenaar, in het dagelijks leven eigenaar van/groepsleider bij een buitenschoolse opvang, nog twee hobby’s: het vervaardigen van steigerhouten meubels en wielrennen. "Ik volg zo veel mogelijk koersen en ik fiets zelf ook. Ik ben zelfs een flink aantal kilo’s afgevallen, zodat ik met wat vrienden makkelijker een aantal bekende bergen zoals de Galibier en de Alpe d’Huez kan beklimmen." Alphenaar Wattimury heeft andere bezigheden. "Af en toe voetbal ik nog in de zaal en in mei ben ik vader geworden van een zoon: Ginjiro. Het is leuk om hem te vertroetelen."