• De weg naar de finale...

    We tellen af: nog één nachtje slapen voor de grote finale Alphense Boys-VELO, met als inzet promotie naar de hoofdklasse. Een mooier en spannender slotstuk van het voetbalseizoen kunnen we ons eigenlijk niet wensen. Lees hoe het zo ver is gekomen en neem tot slot kennis van enkele praktische zaken, onderaan deze voorbeschouwing.

    September 2016... Alphense Boys beëindigt een wisselvallige, matige voorbereidingsperiode en begint aan de competitie. De verwachtingen zijn niet meteen zo hoog gespannen , maar pakt in de eerste ronde wel de winst. Tegen Poortugaal staat Boys 1 halverwege met 0-2 achter, maar in een uitstekende tweede helft wordt dat omgebogen in een 3-2 overwinning. Een week later volgt verlies bij Leonidas, waar tot tien minuten voor het einde gelijke tred mee werd gehouden. Toen al werd duidelijk dat de Rotterdammers titelfavoriet nummer één waren, en dat zijn zij het hele seizoen gebleven.

    Maar nu komt het: Alphense Boys was de enige van alle ploegen in de Eerste Klasse B die Leonidas lange tijd bij kon houden. De formatie van trainer Aad van den Berg zette in de eerste en tweede periode een serie van tien overwinningen op rij neer, slechts onderbroken door een ‘ongelooflijke’ thuisnederlaag tegen laagvlieger DRL. Wat dit aangeeft, is dat Boys 1 zich in de loop van dit seizoen tot een fantastisch en hecht team heeft ontwikkeld. De titel bleef buiten bereik, maar de jonge selectie - met vrijwel allemaal spelers uit de eigen jeugdopleiding - aangevoerd door routiniers Evert Bauman, Thom Nouwens en Patrick Krop - bewees voor zichzelf toe te zijn aan een stap hogerop. Via winst van de tweede periode werd al in een vroeg stadium deelname aan de nacompetitie veiliggesteld. Ook in de wedstrijden in de nacompetitie toonden de Boys de afgelopen weken aan tot de beste eersteklassers van het land te behoren.

    En dat alles heeft geleid tot de grote finale die Alphense Boys maandagmiddag, Tweede Pinksterdag, thuis speelt tegen VELO. Ook onze gasten groeiden afgelopen seizoen: zij begonnen de competitie nota bene met drie nederlagen, maar finishten op de vierde plaats en dat was genoeg voor deelname aan de nacompetitie. Met drie overwinningen in de eerste ronde was plaatsing voor de finalepoule een feit. Die begon vorige week met een 2-0 zege van Alphense Boys op Quick 1888. Afgelopen donderdag won ook VELO van Quick, met 1-0. Dit betekent dat de winnaar van Alphense Boys - VELO zich maandagmiddag om circa 15.45 uur hoofdklasser mag noemen. Dankzij het betere doelsaldo, volstaat voor Alphense Boys ook een gelijkspel.

    Dan is er nog het volgende aan de hand: het zou kunnen dat de verliezer van a.s. maandag nog een herkansing krijgt om naar de hoofdklasse te promoveren. Het zou kunnen dat een extra plaats beschikbaar komt in de zondag-hoofdklasse. Uiterlijk komende woensdag wordt namelijk bekend of Jong Achilles’29 komend seizoen in de Hoofdklasse zal uitkomen. Zo niet, dan wordt er nog één extra beslissingswedstrijd ingepland voor het opvullen van de open plaats. Hiervoor komen dan de nummers 2 van de finalepoules in aanmerking. Deze eventuele beslissingswedstrijd staat inmiddels gepland op zondag 11 juni, aanvang 14:00 / 14:30 uur. Die wedstrijd zal plaatsvinden op een nader te bepalen neutraal terrein. Uiteraard hangt dit ook af van wie als nummers 2 eindigen, om te kunnen bepalen wat geografisch gezien een goede accommodatie zou zijn. In onze poule dus Alphense Boys of VELO, in de andere poule gaat het tussen FC Boshuizen (Leiden) en Goes.

    Opmerkelijk: met Alphense Boys, VELO en FC Boshuizen hebben drie clubs uit de Eerste Klasse B de finale van de nacompetitie gehaald. Dit zegt toch ook wel iets over de kracht van deze klasse... Eerder dit seizoen lukte het de Boys niet om van VELO te winnen. De thuiswedstrijd eindigde in 1-1 en uit werd nipt met 1-0 verloren.

    Tegen VELO wordt voor een aantal spelers van Boys 1 hoe dan ook hun laatste thuiswedstrijd in het roodwit. Bijvoorbeeld voor Menno de Jong, onze keeper die naar tweede divisionist VVSB vertrekt. Ook Maurice Kerkhof, Kevin Cameron (beiden Nootdorp), Milan van Schaijik (DSO)  en Erwin Nuijtinck (Poortugal) nemen afscheid. Officieel gebeurt dat binnenkort nog tijdens een slotbijeenkomst van dit seizoen. Arjan Ouwendijk blijft wel bij de Boys, maar hij moet tegen VELO toekijken omdat hij - pech - na zijn gele kaart van vorige week geschorst is.  

    Alphense Boys-VELO, maandag 5 juni 2017, 14.00 uur. Scheidsrechter: R. Schul, assistent-scheidsrechters: G. van Mun, A. Willems. Sportpark De Bijlen, Sportlaan 2, Alphen aan den Rijn. Studio Alphen doet verslag van de wedstrijd. Ook worden de hoogtepunten getwitterd. Volg ons @AlphBoys #alphenseboys #alpvel.

    Overige informatie

    Leden van Alphense Boys hebben maandag op vertoon van hun ledenpas vrij toegang. Voor onze jeugdleden volstaat ook dat zij hun Bosshirt aan hebben. We roepen iedereen op om in Boysshirt naar de wedstrijd te komen kijken.

    Het programma begint om 12.15 uur met een voorwedstrijd tussen de G-voetballers van Alphense Boys en een team van jeugdleiders en-trainers. Het G-team wordt voor deze speciale gelegenheid overigens gecoached door oud-trainer Marco van Rijn.

    Spelers van de E1, E2 flankeren morgen de spelers van Alphense Boys en VELO wanneer zij het veld op komen. Daarbij zorgt de D6 voor het nodige vlagvertoon. Deze spelers verzamelen om 13.40 uur bij de hoofdingang van de tribune.