• Voorhoede Boys 1 krijgt verder vorm

  • Koninklijke onderscheiding voor Kees de Rijk

    Op woensdag 26 april kreeg ''mister Alphense Boys'' Kees de Rijk (69) van burgemeester Spies van Alphen a/d Rijn  de koninklijke onderscheiding van 'lid in de orde van Oranje Nassau'' opgespeld.

  • In het diepste geheim is de familie de Rijk jarenlang bezig geweest om de voordracht, met hulp van tal van Alphense Boys mensen,  rond te maken. Kees dacht dat hij naar het stadhuis moest vanwege een lintje dat zijn schoonzoon zou krijgen. Maar belandde tot zijn grote verbazing zélf in de spotlichten. Iets wat hij eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Deze foto maakt dat wel duidelijk.....

  • Toch verdient Kees de Rijk als geen ander deze enorme blijk van waardering voor alles wat hij gedaan heeft en nòg doet voor Alphense Boys.''U bént zo ongeveer Alphense Boys'', waren de lovende woorden van Liesbeth Spies voor Kees de Rijk (inmiddels natruurlijk ook erelid van Alphense Boys)  die samen met zijn vrouw Gré voor een volle raadzaal naar de speech luisterde van de burgemeester.

    En hierna volgde een indrukwekkende opsomming van al zijn verdiensten voor Alphense Boys waar hij als 9-jarig jochie lid van werd in 1957. Hij schopte het tot het 1e elftal (debuut in 1965) waarmee hij in 1977 promoveerde naar de KNVB en in datzelfde jaar (samen met broer Peter) landskampioen werd op het KNVB sportcentrum Zeist van de onderafdeling van de voetbalbond. In 1979 werd hij nògmaals kampioen en promoveerde met Boys 1 naar de 3e klasse. Het jaar daarna nam hij op 23 mei 1980 afscheid van het selectievoetbal in een erewedstrijd tegen ADO Den Haag en kreeg toen samen met de eveneens afscheid nemende (en veel te vroeg overleden) Kees v/d Nieuwendijk, de bloemen van Aad Mansveld.

    In zijn actieve voetbalperiode deed hij al veel vrijwilligerswerk voor zijn club.  Hij was toen medeorganisator van het niet meer weg te denken Sportweekend en verleende daarbij allerlei hand en spandiensten. Verder was hij in die periode ook trainer van een jeugdelftal en werd hoofdprojectleider van de bouw van de kantine (1970). Direct nadat hij was gestopt als voetballer werd hij elftalleider en wedstrijdsecretaris van het eerste elftal en beleefde daarmee de promotie naar de 2e klasse (1982) en de historische wedstrijden van Alphense Boys 1 (met dank aan Kees Jansma) tegen Ajax (in De Meer met Johan Cruijff) en Feyenoord (in de Kuip). Vervolgens pakte hij het megaproject op voor de bouw van de tribune (1986-1990) iets waar hij nog steeds (en terecht) heel trots op is. Vanaf 1990 is hij lid geworden van het team van bouw en onderhoud binnen Alphense Boys. Jarenlang met zijn maatje Rinus Spaan, die helaas veel te vroeg is overleden.

     

  • De laatste jaren (na zijn vervroegd pensioen, 12 jaar geleden) is Kees de Rijk hoofd van de onvolprezen dagploeg van Alphense Boys, maar werkt nog steeds het liefst alléén. Op zijn gebied (Kees was timmerman in de bouw) is er ook niemand die hem kan overtreffen. Vier ochtenden in de week is hij vanaf 08.00 uur tot 12.30 uur actief voor Alphense Boys en doet tal van klussen op het gebied van bouw en onderhoud. In die functie was hij bijvoorbeeld in 2013 initiatiefnemer en uitvoerder van de realisatie van het Pannaveld en de speeltuin. Vanaf 1990 is Kees gastheer bij iedere thuiswedstrijd van het 1e elftal

  • Na deze enorme opsomming is het iedereen wel duidelijk welke betekenis Kees de Rijk heeft gehad voor Alphense Boys en wij hopen dat hij dit nog jàrenlang mag blijven doen.

    Op de receptie, na afloop van de bijeenkomst in het stadhuis, werd hij door tal van vrienden en kennissen gefeliciteerd in de kantine van Alphense Boys. Daarbij ook zijn vriend (en ex-Alphense Boys speler) Arie Lagendijk en Rien Tamerus (trainer Alphense Boys van 1976 tot 1984)