• Voorhoede Boys 1 krijgt verder vorm

• Boys 1 kruipt naar top van het klassement

Alphense Boys overleefde de slag bij TAC en won met 3-2, benauwd maar zeker niet onverdiend. Dankzij het verrassende gelijkspel van koploper Leonidas kroop Boys 1 opnieuw dichter naar de koppositie van de Eerste Klasse B. Vorige week was het verschil met de Rotterdammers nog vijf punten. Als komende zondag de inhaalwedstrijd tegen Laakkwartier wordt gewonnen, nestelt de Boys zich naast titelfavoriet Leonidas op de gedeelde eerste plaats. Op de foto: match-winnaar Bas van Zoest.

Of Alphense Boys de waardevolle drie punten ook echt krijgt bijgeschreven, moet worden afgewacht. Want wat gaat de KNVB doen met alle fysieke en verbale aanvallen op scheidsrechter Mohammed, door spelers, stafleden en TAC-supporters? Vanaf de 37-ste minuut kreeg de leidsman - in elk geval door een deel van het publiek - verschrikkelijke verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Hij negeerde een vlagsignaal voor buitenspel van de Haagse assistent en keurde de kopbal waarmee Maurice Kerkhof de stand op 1-1 bracht goed. Terecht, alleen wilden de meeste TAC’ers dat niet geloven.

Wegens aanhoudend commentaar van de grensrechter, moest die zich op last van de scheidsrechter laten vervangen. Dat leverde langs de lijn onrustige taferelen en tal van verwensingen en verbale bedreigingen voor Mohammed op. Dusdanig, dat hij - toen het eenmaal rust was - langer dan de gebruikelijke tijd nam om zich op het vervolg van de wedstrijd te beraden. Na telefonisch overleg van de scheidsrechter met ‘Zeist’ en na een oproep aan het TAC-bestuur om de orde te handhaven, werd na ruim twintig minuten toch aan de tweede helft begonnen.

Die verliep met name voor Alphense Boys een stuk beter dan de eerste, waarin de ploeg van trainer Aad van den Berg al na twee minuten tegen een achterstand aan keek. Antonio Fernandes Costa Neto verschalkte keeper Menno de Jong met een schot uit de tweede lijn. De Jong zou de bal zeker hebben gestopt, ware het niet dat hij juist op het moment van het schot een klein beetje uitgleed en daardoor uit balans was. "Het laatste wat we wilden was op achterstand komen, want dan kan de tegenstander achterover gaan leunen en counteren", zei trainer Aad van den Berg. Zo kwam TAC’90 inderdaad dichter bij de 2-0 dan de Boys bij de 1-1, totdat de eerste goed lopende aanval toch de al gememoreerde treffer van Kerkhof opleverde. De aanval over vijf, zes schijven, de perfecte voorzet én de kopbal waren wonderschoon.

Na rust maakten beide ploegen er een spannende wedstrijd van. Alphense Boys zette de thuisploeg vast op eigen helft en dat overwicht leverde in de 62-ste minuut een op dat moment verdiende voorsprong op. Thom Nouwens verrichtte met een knappe passeeractie het voorbereidende werk en bood Patrick Krop de niet te missen kans: 1-2. De Boys wist het veldoverwicht daarna niet vast te houden. Een slordigheid bij het uitverdedigen leidde de 2-2 in, een geplaatst schot in de benedenhoek van Kevin Sanches Gomez. Met nog twintig minuten te gaan lag de wedstrijd toen weer helemaal open.

Bas van Zoest, die eerder nog een bal voor het eigen lege doel had weggehaald, werd in de 77-ste minuut de match-winner. De jonge en boomlange laatste man was voor een corner mee naar voren gegaan. Die werd half afgeslagen en opnieuw ‘ingebracht’, waarbij de bal voor de gele schoenen van Van Zoest belandde en hij zonder enige aarzeling snoeihard binnen schoot: 2-3. Alphense Boys, waar Kevin Cameron na een blessure als invaller zijn rentree maakte, had daarna niet genoeg rust in zich om de overwinning met een volgende treffer veilig te stellen. Daardoor mocht TAC’90 in de 3-3 blijven geloven. De dreiging was er, maar Menno de Jong bleef letterlijk en figuurlijk overeind.

Pas echt tumultueus en hectisch werd het in de laatste minuut en bij het verlaten van het veld, toen scheidsrechter Mohammed rood trok voor een speler die hem sloeg en bij zijn gang naar de kleedkamer nogmaals werd aangevallen. Wat precies is gebeurd, zal blijken uit de rapportages aan de KNVB en uit de processenverbaal van de gealarmeerde agenten, die uiteindelijk twee aanhoudingen verrichtten en scheidsrechter Mohammed van het complex richting politiebureau begeleidden.

Alphense Boys keek ontgoocheld toe. De vijfde competitie-overwinning op rij gaf alle reden tot blijdschap, ook omdat weer twee punten werd ingelopen op koploper Leonidas. "Dit is te triest voor woorden", aldus trainer Aad van den Berg, die het opnam voor scheidsrechter Mohammed. "Hij is een uitstekende scheidsrechter en een aardige man. Ik hou er rekening mee dat deze zege wordt geschrapt, omdat TAC’90 misschien wel uit de competitie wordt gehaald. Terwijl het gros van de spelers geen blaam treft. Alleen maar omdat andere mensen zich zo misdragen. In het veld was er eigenlijk niks aan de hand."

Uitslagen 1B

TAC’90-Alphense Boys 2-3, DRL-SC Woerden 5-1, CVV Zwervers-VELO 3-4, Poortugaal-VOC 2-1, FC Boshuizen-Nieuwerkerk 0-0, Leonidas-OVV 2-2, Olympia-Laakkwartier 2-1.