• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • Op weg naar een rookvrije generatie

  Sinds 1 januari 2018 is het complex van Alphense Boys rookvrij. We roepen al onze leden en bezoekers op om niet te roken. Wie het echt niet kan laten, kan nog terecht op het kleine terras achter ons clubhuis.

  Op deze pagina geven wij graag een toelichting op ons initiatief, dat in het voorjaar van 2018 overigens werd beloond met een nominatie voor de Rookvrije Generatie Award.

  Nieuwe afspraken kunnen soms vragen oproepen

  In dit document beantwoorden wij vragen over de nieuwe afspraken voor een rookvrij sportterrein.

  Door een rookvrij sportterrein:

  • Geven wij kinderen het goede voorbeeld.
  • Maken we roken minder normaal en aantrekkelijk voor kinderen.
  • Draagt u bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie, een generatie kinderen die volledig rookvrij kan opgroeien.
  • Wordt het schadelijke meeroken voorkomen.
  • Bieden wij iedereen een gezonde en veilige sportomgeving waar we rekening houden met elkaar.
  • Zetten wij Alphense Boys positief op de kaart.
  • Hebben we minder last van afval door sigarettenpeuken en ??pakjes op het terrein.

  Roken (ook meeroken) is schadelijk

  • Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 20.000 mensen door roken en enkele duizenden door meeroken.
  • Rokers sterven gemiddeld ongeveer tien jaar eerder dan niet-rokers.
  • Los van het feit dat je conditie achteruit gaat, veroorzaakt roken hart- en vaatziekten, kanker, luchtwegklachten en -ziekten, diabetes, long-, tandvlees- en gewrichtsontstekingen, verslechtering van het immuunsysteem, staar en blindheid.
  • Meeroken, het inademen van tabaksrook van iemand anders, is schadelijk. Dit geldt voor zowel het inademen van tabaksrook binnenshuis als tabaksrook in de buitenlucht. Alles telt mee; er is geen veilige hoeveelheid voor het inademen van tabaksrook.
  • Meerokende kinderen hebben meer kans op wiegendood, luchtwegklachten en luchtwegziekten, astma en oorontsteking.
  • Beschermen van de jeugd
  • Het is belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken erg schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar.
  • Kinderen worden verleid om te roken als mensen in hun omgeving roken, vooral als het om rolmodellen gaat tegen wie zij opkijken zoals sporters en trainers.
  • Zien roken, doet roken.
  • Roken begint vaak op jonge leeftijd. Twee derde van de rokers is begonnen voor zijn 18e.
  • Elke dag beginnen 100 kinderen met dagelijks roken.
  • Roken is verslavend. Kinderen raken veel sneller verslaafd dan volwassenen. Hoe jonger iemand begint met roken, des te erger de verslaving.
  • De meeste mensen willen dat kinderen rookvrij kunnen sporten. Uit onderzoek weten we dat negen op de tien mensen vinden dat sportterreinen waar kinderen sporten volledig rookvrij moeten zijn.

   

 • Daarom voeren we een rookvrij sportterrein in

  • Zo bieden we een gezonde en veilige omgeving om te sporten.
  • We maken roken minder normaal en aantrekkelijk voor kinderen en daarnaast wordt het schadelijke meeroken voorkomen.
  • We geven kinderen een goed en gezond voorbeeld.
  • De meeste mensen, waaronder ouders, staan er achter dat kinderen worden beschermd tegen tabak.
  • We zetten Alphense Boys positief op de kaart.
  • Er is minder last van afval door sigarettenpeuken en –pakjes op het terrein.
  • We dragen bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

  Is roken een eigen keuze waar de sportvereniging buiten staat?

  Het is moeilijk voor kinderen om roken te weerstaan als anderen tegen wie zij opkijken roken, zoals sporters of de trainer. De sportvereniging speelt hierin een belangrijke rol.

  Rokers worden niet verplicht te stoppen met roken, maar worden gevraagd rekening te houden waar ze bij de vereniging roken.

  Is een rookvrij sportterrein ook vrij van de e-sigaret?

  • Ja, het gebruik van een e-sigaret is geen gezond voorbeeld. De nicotine in een e-sigaret is verslavend en de mate van schadelijkheid van de e-sigaret op de gezondheid is nog niet goed bekend.
  • De e-sigaret kan de drempel om te gaan roken verlagen.
  • Ook schept het onduidelijkheid: kinderen kunnen het verschil niet goed zien.

  Moeten alle rokers die bij Alphense Boys komen stoppen met roken om een rookvrij sportterrein te laten slagen?

  Nee, rokers hoeven niet te stoppen met roken om het terrein rookvrij te maken, maar worden gevraagd rekening te houden waar ze bij de vereniging roken.

  Rookvrije omgevingen zijn prettig voor rokers die proberen te stoppen met roken. Als ze niet steeds sigaretten om zich heen zien, is het makkelijker vol te houden.

  Mochten mensen willen stoppen met roken, ga dan naar www.hartstichting.nl/gezond-leven/niet-roken of www.ikstopnu.nl.

  Hoe handhaven we de regels?

  We geven op meerdere plaatsen en manieren aan dat het terrein rookvrij is. We vragen alle medewerkers, vrijwilligers en trainers mensen die roken aan te spreken. Vraag vriendelijk aan diegene die toch rookt of hij/zij bekend is met de afspraken bij Alphense Boys. Vertel over de afspraken en laat diegene weten waar hij/zij kan roken en niet kan roken. Leg ook uit waarom de vereniging een rookvrij beleid heeft. Op den duur wennen mensen aan ons rookvrij-beleid.