• In Memoriam: Dick Wolswijk

 • Wij hebben met leedwezen kennis genomen van het overlijden van Dick Wolswijk, op 2 mei j.l., op de leeftijd van 81 jaar. In Dick – broer van ons aller Cor - verliezen we een man die ontzettend veel voor Alphense Boys heeft betekend. Dat was, grof gezegd, in de tweede helft van de vorige eeuw. Zijn overlijden roept met name bij de ‘oudere garde’ van onze vereniging nog altijd veel goede herinneringen op.

  Dick groeide op in een echte Boys-familie. Op jonge leeftijd werd hij lid en hij bleef tot in de senioren actief als voetballer. Het moet gezegd, hij was geen absolute topper en hij zou het eerste elftal nooit halen, maar het plezier droop er altijd vanaf. En daar gaat het natuurlijk om. Dit was een kenmerk van Dick. Op zijn rouwkaart staat niet voor niets: ‘Met een lach genietend van de mooie dingen’. Indrukwekkend was zijn snelheid; een lange bal op Dick was altijd een succes. Voor zijn tegenstander was hij voortdurend een plaag, niet alleen vanwege die snelheid, ook om zijn fanatisme. Hij schuwde het vuile werk bepaald niet en voor elke tegenstander die door zijn toedoen geblesseerd het veld moest verlaten, zette hij een streepje op zijn voetbalschoenen. Ook voor zichzelf kon hij hard zijn. Zo speelde hij ooit een wedstrijd uit met, naar later bleek, een gebroken sleutelbeen.

  Dick kreeg met echtgenote Corry vier kinderen, drie meiden (in een tijd dat er nog geen meidenvoetbal was) en een zoon, die geen voetballer was. Dat weerhield Dick er niet van om jeugdleider te worden. Velen zullen zich Dick vooral als jeugdman herinneren. Sommige oudgedienden vonden hem zelfs de beste jeugdleider die zij ooit hebben meegemaakt. Een mooiere kwalificatie kan je niet hebben. Dick was ook een van de vele jeugdleiders die de jeugdleiderscursus van de KNVB hebben gevolgd. Samen met illustere namen, zoals onder andere zwager Rinus Spaan, Piet Verlooy, Jan Dongelmans (waarmee hij jaren een hecht leidersduo vormde), Kees de Rijk, Dick Rijsdam en lange Jan van Tol, reden zij voor de cursus wekelijks in een zelfgehuurde bus (van Do van Nielen) naar Leiden. Niet zelden bereikten zij het cursuslokaal niet en strandden ze bij café Tivoli. Ondanks dat werd het diploma glansrijk behaald, tot groot genoegen van de toenmalige voorzitter Piet van der Zwet, die de mannen meteen trakteerde op een heerlijk biertje. Tijdens één van die ritten verloor het ensemble het dakraam van het busje; hoe dat kon gebeuren, blijft tot op de dag van vandaag een groot raadsel.

  Dick was één van de grondleggers van het Sportweekend, een geweldig evenement voor de jeugd, waarmee de club zich toentertijd in Alphen onderscheidde van de andere verenigingen. Eén groot feest. Vele jaren was hij daarin actief als organisator, leider, spelletjesmaker, nachtwacht, noem maar op. Dick was er altijd. Dochter Marieke vond het een feest als zij mee mocht en dan ook alle spelletjes even mocht doen.

  Ook als scheidsrechter heeft Dick zijn sporen verdiend. Vanwege zijn eerdergenoemde snelheid volgde hij het spel op de voet en ontging hem weinig of niets. Dat gegeven, gekoppeld aan zijn spelregelkennis die hij had opgedaan tijdens de jeugdleiderscursus, maakte hem tot een zeer gewaardeerd arbiter. Marieke: “Wij gingen vaak kijken, Het klinkt gek, maar aan de manier van fluiten hoorden wij altijd al op afstand op welk veld hij liep.”

  Het feit dat zijn kleinkinderen vooral op de atletiekbaan te vinden waren, maakte dat Dick uiteindelijk minder bij de Boys kwam en zijn vrijwilligerswerk bij AAV’36 voortzette. Toen kleinzoon Luca nog een paar jaar in de Boys-jeugd speelde, kwam hij natuurlijk wel kijken. De Boys bleef hij, ook dankzij broer Cor natuurlijk en een beetje op afstand, altijd volgen.

  Zo’n anderhalf jaar terug kreeg Dick gezondheidsklachten. Monter als hij altijd was, onderging hij daarna een behandeltraject, totdat enkele weken geleden bleek dat hij niet meer kon worden genezen. Vorige week overleed Dick thuis. Vandaag was de begrafenis op de Oosterbegraafplaats.

  Wij condoleren Corry, kinderen en kleinkinderen met hun verlies en wensen hen sterkte. Dick, rust zacht.

  Namens het bestuur en de leden,

  Gerard Haverkamp (secretaris)
  Met dank aan Jan Verwoerd en leden van de dagploeg
  Correspondentieadres familie Wolswijk: Akkerwinde 39, 2403 GN Alphen aan den Rijn