• Discutabele strafschop blijkt beslissend

 • Enige smet op dé derby der Alphense voetbalderby’s, was dat de historische wedstrijd tussen ARC en Alphense Boys door een discutabele penalty werd beslist. Op een voor Alphense liefhebbers prachtige voetbalmiddag (ondanks de regen) ging de bal in de 55-ste minuut op de stip voor de thuisploeg en kwam Boys 1 óók met tien man te staan. De 1-0 zou de winnende treffer blijken.

  Ja, daarna had het ook 3-0 of 4-0 kunnen worden voor ARC. Maar zonder penalty en rode kaart was het misschien wel tot het laatste moment spannend gebleven tussen de rood-zwarten en de rood-witten. Want Alphense Boys, weliswaar hekkensluiter in de Vierde Divisie A, was tot de strafschop niet noemenswaardig de mindere van de Racing, dat inmiddels het rechter- voor het linker-rijtje heeft ingewisseld. Voor rust voetbalde de Boys zelfs makkelijker dan ARC, wat in de eerste helft geen antwoord had op het tactische (verdedigende) plan van zijn opponent.

  Na een prachtige opkomst van de beide teams en nadat alle vuurwerkrook was opgetrokken, ontspon zich een – van twee kanten - strategisch duel, dat zich grotendeels op de helft van Alphense Boys afspeelde. Dat mocht. ARC was halverwege de eerste helft met een kopbal op de lat weliswaar het dichtste bij de 1-0, maar dat was dan ook de enige kans die de ploeg mocht noteren. Alphense Boys creëerde in de counter vier goede mogelijkheden, waar meestal Cem Sahin en Julian van der Kwaak van aan de basis stonden. De na een blessure in de basis teruggekeerde Pierre Mokanda was als enige echte spits regelmatig dreigend.

  “Jammer genoeg missen we dan de zuiverheid en de scherpte om de goal te maken”, vond trainer Remco Tuinenburg. ARC-keeper Niels de Vogel hoefde zich daarom ook niet super in te spannen om de nul te houden. De Boys-trainer: “Ons plan werkte en het team heeft dat uitstekend uitgevoerd, waardoor ARC weinig voor elkaar kreeg.”

  Met een aangepast strijdplan draaide ARC in de fase na rust de duimschroeven meer aan, maar de versterkte Boys-defensie gaf aanvankelijk geen krimp. Tot het moment in de 55-ste minuut, toen Luca Janszen na een ARC-corner in een vol doelgebied op de lijn redding moest brengen. Volgens eigen zeggen en verschillende spelers in de buurt, belandde de bal daarbij op zijn schouder. Scheidsrechter Smit vond dat het zijn bovenarm was. Hij wees gedecideerd naar de stip en trok de rode kaart. De tv-beelden van Studio Alphen geven maandag waarschijnlijk uitsluitsel of Smit de situatie juist heeft beoordeeld.

  In de rust had Remco Tuinenburg nog aan de leidsman gevraagd, waarom hij de Boys geen strafschop had gegeven toen Frank van der Hoorn in het strafschopgebied van ARC met twee handen in de rug een gooi kreeg. De Boys-speler kon daardoor na een hoge voorzet niet bij de bal komen. ‘Er moet wel meer gebeuren voor een penalty’, zei Smit toen. De Boys-trainer: “Maar dan wel een discutabele handsbal bestraffen… Ik wil het niet over de arbitrage hebben, maar in onze positie zou je natuurlijk wel een keer willen dat het eens een beetje mee zit.”

  De penalty (benut door Boyd Baadje) maakte het heel lastig voor Alphense Boys om nog iets te forceren. “Het is moeilijk omschakelen vanuit het systeem waar we in speelden en we wilden de boel achterin ook niet meteen open gooien”, aldus Tuinenburg. “We wilden er geen een open huis van maken.” Aan aanvallen kwam de ploeg echter niet meer toe. Een snelle 2-0 van ARC werd wegens buitenspel afgekeurd. De score had hoger op kunnen lopen, maar in de kletsnatte atmosfeer eindigden de meeste voorzetten met een glijpartij waarbij de bal vaak net werd gemist én keeper Daniël Furtak wist met enkele knappe reflexen ook erger te voorkomen.

  Alphense Boys wacht dus nog steeds op de eerste overwinning van het seizoen. Komende zaterdag thuis tegen AFC’34 is de volgende kans daarop.

  Lees ook het sfeerverslag van Studio Alphen en luister naar de interviews met onder andere Remco Tuinenburg, Brent Ossevoort en Milan Stiphout.

  Uitslagen Vierde Divisie A

  ARC – Alphense Boys 1-0, DHSC – Ajax (am) gest (0-2), BOL – Hollandia afg, Ter Leede – SJC 4-1, AFC’34 – Swift afg, JOS Watergraafsmeer – Huizen 2-1, HBC – WVHEDW 1-2, Purmersteijn – Hoogland 3-0.

  Stand

  1. HBC 12-26 (34-12)
  2. Ajax 11-23 (28-13)
  3. JOS/W’meer 12-22 (21-16)
  4. AFC’34 11-21 (18-16)
  5. Huizen 12-20 (21-12)
  6. ARC 12-17 (14-17)
  7. Hollandia 10-16 (14-11)
  8. Purmersteijn 12-16 (22-14)
  9. Ter Leede 12-16 (29-26)
  10. WV-HEDW 12-16 (24-24)
  11. Hoogland 11-15 (15-17)
  12. AVV Swift 11-15 (17-20)
  13. SJC 12-13 (17-24)
  14. BOL 10-8 (9-21)
  15. DHSC 11-8 (10-27)
  16. Alphense Boys 11-3 (8-31)

  Clubtopscorers

  Hamza el Maraije 2x, Jelle Hak 1x, Julian van der Kwaak 1x, Thijs de Rooij 1x, Romeo Pieters 1x, Bas Siebert 1, Mike Bavelaar 1x.