• "Leren van onze fouten'

• “Leren van onze fouten en volwassen worden.” Dat is wat Alphense Boys volgens trainer Remco Tuinenburg te doen staat, nadat Boys 1 met een 2-1 nederlaag door Rohda Raalte terug de bus in werd gestuurd.

Het was moeilijk om niet teleurgesteld of gefrustreerd over het verlies te zijn, maar de nederlaag voelde als onnodig. Vooral omdat in het eerste halfuur van de wedstrijd vier opgelegde kansen niet werden verzilverd. Alphense Boys speelde in die fase ‘comfortabel voetbal’, zoals Rohda-trainer Laurens Knippenborg dat vooraf noemde. Het leverde van begin af een veldoverwicht, een serie corners en dus ook een kwartet uitgesproken scoringskansen op. Wat de Boys naliet, deed de thuisploeg wel: scoren. In de 16-de minuut liep een van de hoekschoppen verkeerd af en zo’n veertig tellen later lag de bal aan de andere kant in het doel. Damon van Hoften kon een niet eens zo al te scherp uitgevoerde counter afronden (1-0).

Voorin de kansen missen en als ploeg te gemakkelijk de tegenstander zijn gang laten gaan. Dan maak je het jezelf moeilijk. “Misschien speelden we wel té comfortabel. Dan gaan spelers denken dat het allemaal vanzelf goed komt en mis ik de scherpte die ik vaak bij onze tegenstanders wél zie”, aldus Tuinenburg. Voordat de klok op het scorebord op dertig minuten stond, zag hij Bas Siebert driemaal en Sami Haouam éénmaal oog in oog met Rohda-keeper Frans van Oldeniel verschijnen. Ze mikten naast het doel of vonden de goalie op hun weg. Hij was er in z’n eentje verantwoordelijk voor dat het halverwege nog 1-0 stond. Hoewel? Ook Jochem Lensen moest nog een keer flink aan de bak na een fout in de Boys-defensie.

Het missen van de kansen vrat veel weg van de overtuiging die de Boys het eerste deel van de wedstrijd had. Er ontstond uiteindelijk een zeer open wedstrijd, die alle kanten op kon. Het werd ook een festival van de – aan beide kanten - gemiste kansen. Het leek goed te komen met de Boys, dat na de hervatting meteen weer veel aan de bal was, maar op zijn hoede moest zijn voor de tegenaanvallen van Rohda. In de 71-ste minuut viel de op dat moment verdiende gelijkmaker. Tarik Zaanani leidde de aanval in en Sami Haouam leverde een assist op maat voor de juist ingevallen Jelle Hak (foto). Zijn vizier stond wel op scherp: 1-1.

Er leek méér in het vat te zitten, maar het moet helaas typerend voor de Boys in dit seizoen, tot nu toe, worden genoemd, dat het een minuut later toch weer op achterstand kwam. Bij de eerste de beste aanval na de aftrap, over de linkervleugel, werd de bal bij de tweede paal gedropt. Die voorzet had eruit moeten worden gehaald én de dekking klopte niet, waardoor Sven Pazie de 2-1 binnen kon schieten. “Daar moeten we opnieuw van leren”, aldus Tuinenburg, die een deel van de teleurstelling wegnam met zijn opmerking dat hij ‘ook veel goede dingen had gezien’.

Ook in de resterende tijd bleven aan beide kanten riante kansen vallen, maar bleek de laatste goal ook de winnende te zijn.

Uitslagen Vierde Divisie A

Rohda Raalte – Alphense Boys 2-1, Alcides – Hoogeveen 1-3, Westlandia – Purmersteijn 3-2, Velsen – HBS 1-2, VKW – Heino 1-2, De Zouaven – Hollandia 4-0, RKAVV – Be Quick 1887 0-0, SJC – VOC 2-1.