• Peperdure rekening voor gemiste kansen

Als je zelf de kansen niet benut, dan doet de tegenstander dat vaak wel. Alphense Boys leverde tegen Alcides het bewijs van deze klassieke uitspraak. Waar halverwege 3 of 4-0 een ‘normale’ score was geweest en de Boys ook in de tweede helft grossierde in kansen, stapten de bezoekers met een 1-3 overwinning van het veld af.

Het was een klein mirakel dat bij het ingaan van de rust het scorebord aangaf dat het 1-0 stond. De thuisploeg gaf zo ongeveer voetballes aan de club uit Meppel en had met grotere cijfers op voorsprong kunnen staan. Het was echter nog verbazender dat die 1 er aan het einde van de middag nog steeds stond en onder de naam van de gasten een 3 oplichtte. Het kon eigenlijk niet, maar Alphense Boys had inderdaad met 3-1 verloren. Het betekende de tweede thuisnederlaag op rij en voorlopig een plek in de grote middenmoot.

Het leek niet zo’n heel ingewikkelde middag te worden voor de equipe van Remco Tuinenburg. Na tien minuten al zette Ilias Latif het team met een fraaie actie op voorsprong, de beloning voor het enthousiaste en aantrekkelijke voetbal tot dat moment. En het ging nog een poosje door zo en de mogelijkheden om de voorsprong in ruime mate te vergroten waren legio. Raychelo Fecunda zag een geplaatste bal van afstand boven op de lat belanden. Akif Hancer constateerde dat de bal uit zijn vrije trap uit de hoek werd gedoken en een doorgebroken Khalid Kada strandde op het laatste moment op doelman Xander Jager. Younes Oulhou was met een knappe solo op weg naar de 2-0, toen de bal min of meer bij toeval voor de voeten van zijn ploegmaat Kada eindigde, die raak schoot maar buitenspel bleek te staan. Zo bleef het dus ‘maar’ 1-0.

Na de pauze zag het er niet veel anders uit, qua spelbeeld althans. De kansen voor de Boys waren nog talrijker en schier onmisbaarder dan in het eerste speelpart. Die ontstonden overigens pas toen het tegen alle logica in 1-2 stond. Binnen negen minuten na de hervatting scoorde Alcides tweemaal. Eerst stuurde Sil Kuurman de bal uit een vrije trap in de bovenhoek en drie minuten later mocht Nick Kuiper wel opmerkelijk vrijstaand een snelle aanval doeltreffend afronden. Dat was voorshands nog niet echt een reden om nerveus van te worden, want er werd zeker niet slecht gevoetbald door de mannen van Remco Tuinenburg.

Tussen de 70-ste en 77-ste minuut zagen de bezoekers na bijna perfect opgezette aanvallen drie wereldkansen. Geen van alle werd benut. Weliswaar keepte Jager de wedstrijd van zijn leven, maar er hadden er best een paar in gemogen. Na gemiste kans nummer drie was het eigenlijk gedaan met de Boys. Een stevige tackle van Niklas Blesgraaf was volgens de leidsman goed voor rood. Drie minuten na zijn wegzenden schoot invaller Roy Kuiers de 1-3 achter keeper Daniel Furtak. De Alcides-doelman voorkwam in de slotminuut met een glansparade nog een aansluitingstreffer, maar dat paste precies in het plaatje van de wedstrijd.

Uitslagen Hoofdklasse A

Alphense Boys – Alcides 1-3, SJC – VOC 2-1, SDO - Hoogeveen 0-6, HBS - Be Quick 1887 1-2, Emmen – TOGB 2-1, RKAVV - De Zouaven 3-0, TAC’90 – Velsen 3-1.