• Bizar einde aan seizoen 2019-2020

  Wat we al voelden aankomen, werd vanavond ergens tussen 20.00 en 20.30 uur werkelijkheid. Met het bericht van de KNVB dat de amateurcompetities niet meer worden hervat, kwam er een bizar eind aan dit seizoen. Wie had dit ooit kunnen denken? Op dit moment wensen we overigens maar één ding: blijf gezond!

  In dit bericht delen we de informatie die de KNVB vanavond heeft verspreid. Het bestuur heeft afgelopen dagen al verschillende zaken op een rij gezet over hoe we met de situatie om willen gaan, waarbij nog van verschillende scenario’s werd uitgegaan. Nu bekend is gemaakt dat het seizoen stopt, zullen we leden binnen enkele dagen per brief informeren over besluiten en acties die afgelopen weken al zijn genomen én maatregelen die nog zullen volgen. Leden krijgen die brief toegestuurd op het mailadres dat bij het secretariaat/de administratie bekend is.

  Hieronder staat het bericht dat de KNVB vanavond heeft verspreid:

  Beste voetballiefhebber,

  Met het oog op de vanavond door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben wij helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities dit seizoen niet meer worden hervat. (De enige uitzonderingen zijn de competities waarbij men voor een Europees ticket speelt: Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19.)

  We vinden het ontzettend spijtig dat onze 1,2 miljoen leden en de duizenden ouders en vrijwilligers dit seizoen niet meer kunnen genieten van onze prachtige sport. Zeker nu het voorjaarszonnetje daartoe zo uitnodigt. Anderzijds: er gaat niets boven gezondheid. Dus er is geen keuze.

  Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat nu al geruime tijd stilligt. Sommige verenigingen zijn helaas flink getroffen met meerdere zieken en/of zelfs overledenen en zij zijn opgelucht als ze straks het verenigingsleven weer aan de praat krijgen. Veel verenigingen hebben aangegeven niet meer te willen voetballen en zeker nu niet bezig te zijn met competities. We hebben daar begrip voor.

  Bovendien kunnen door de overheid verlengde maatregelen de amateurcompetities niet meer op een gewenste manier worden uitgespeeld. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs geen scenario om wedstrijden door te schuiven tot na de start van de zomerstop. Onder andere omdat de zomervakantie in een deel van Nederland al op 4 juli start.

  Geen eindstanden dit seizoen

  Omdat we dit seizoen de competities niet meer hervatten, hebben we besloten dat er dit seizoen geen eindstanden komen en er dus geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekercompetities niet uitgespeeld. Het volgende seizoen, 2020/’21, start iedereen weer in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Door het niet uitspelen van de competitie hebben we geen eindstand op basis waarvan we vinden dat we een eerlijke promotie/degradatie kunnen toepassen. We zijn van mening dat dit het meest eerlijke en heldere besluit is. En we realiseren ons dat dit voor sommige teams prettig is, voor anderen niet. Dat laatste is uiteraard zeer spijtig.

  Teams die dit seizoen uitkomen in de A-categorie komen in het nieuwe seizoen uit in dezelfde competitie als waarin ze dit seizoen zijn gestart. In de B-categorie kunnen alle teams zich voor het nieuwe seizoen - zoals gebruikelijk - inschrijven voor het gewenste niveau.

  Contact met belangenorganisaties

  Uiteraard zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Zo is er de afgelopen tijd veelvuldig contact geweest met de vertegenwoordigers van verschillende verenigingen in het land, onze ledenraad en de belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat, hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen heeft voor de bijna 3.000 verenigingen. Uiteraard ondersteunen we alle verenigingen hierin. Dit doen we zelf en onder andere samen met NOC*NSF en de overheid door ons sterk te maken voor bijvoorbeeld een noodfonds voor de sport.

  In deze Q&A geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

  Tot slot: hoewel iedereen niets liever dan de velden vol met voetbalplezier ziet, hoop ik dat iedereen begrijpt dat zolang dat niet veilig kan, dit gewoonweg geen optie is. Hoe moeilijk en jammer dat ook is. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we de overheidsmaatregelen blijven naleven, zodat we dit virus zo snel mogelijk kunnen verslaan.

  Houd afstand, blijf gezond en let op elkaar!

   

  Met sportieve groet,

  Jan Dirk van der Zee

  Heeft u vragen aan of suggesties voor het bestuur van Alphense Boys? Mail die dan svp naar secretaris@alphenseboys.nl.

  Lees ook: “Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.”