• Deceptie Boys 1 tegen de hekkensluiter

Het plan was om met een overwinning op hekkensluiter VOC aansluiting te krijgen bij de kopgroep van de Hoofdklasse A. De werkelijkheid was zwaar teleurstellend en kil. Alphense Boys verzaakte in de eerste wedstrijd van 2020 en de bezoekers haalden een ongedacht 3-1 overwinning weg op De Bijlen. Op de helft van de competitie is Boys 1 middenmoter, niets meer en niets minder.

Het ging vroeg in de wedstrijd al mis en het zou daarna de hele middag mis blijven gaan bij Alphense Boys. VOC kwam binnen vijf minuten op voorsprong. Het zag er in de defensie niet al te best uit en Michiel Broeders rommelde de bal in het doel: 0-1. Dat leek niet onoverkomelijk. Voordat een kwartier was gespeeld, was de Boys al driemaal héél dicht bij de gelijkmaker. Eerst belandde de bal uit een vrije trap van Cem Sahin (foto) via de vingertoppen van doelman Sven van Hees tegen de lat en de rebound van Arjan Ouwendijk werd van de lijn gehaald. Meteen daarna was Kees Tol dichtbij de 1-1, maar de hoek was te moeilijk om de keeper te verontrusten.

Gezegd moet worden dat de roodwitten daarna een paar keer goed wegkwamen, omdat VOC’er Robbert Stout het vizier toen nog niet op scherp had staan. In de 36-ste minuut wél, opnieuw na slordig verdedigen, en toen was het 0-2. Het lukte Alphense Boys voor rust niet om nog dreigend te worden. Dat was in de tweede helft wel anders. Toen was er eigenlijk maar één ploeg die voetbalde en dat was de thuisclub. De gasten kwamen nog sporadisch aan aanvallen toe, maar bij een van die uitvallen werd het na precies een uur spelen wél 0-3 door een fraaie kopgoal van Stanley Quispel.

Op dat moment stonden Lilinho Martins da Silva en Thijs Hoogenboom al enkele minuten klaar om in te vallen en zij konden na deze treffer alsnog het veld in. Drie minuten na de 0-3 zorgde Kees Tol voor de 3-1 en leek er alsnog wat mogelijk voor de Boys. Dat had met nog twintig minuten te gaan realiteit kunnen én moeten worden, toen arbiter Douwe Pals op advies van zijn assistent de bal – terecht - op de stip legde. Cem Sahin was te lankmoedig en gooide er een mislukte ‘Panenka’ uit. Van Hees reageerde daar attent op en voorkwam de aansluitingstreffer, die Alphense Boys wellicht vleugels zou hebben gegeven.

Gelet op het spelbeeld zou bij een 2-3 stand een overwinning niet ondenkbeeldig zijn geweest. Er ging echter veel te veel mis aan Boys-zijde. Er zat weinig lijn meer in het spel en veel passes kwamen niet goed aan. De dolgelukkige bezoekers kwamen bijna nog op 1-4, maar keeper Tim van der Linden wist die te voorkomen.

Bij winst was Alphense Boys naar de vierde plek op de ranglijst geklommen in de Hoofdklasse A, nu staat de ploeg van trainer Hein van Heek zevende. Ook moest de Boys de (gedeelde) tweede plek in de strijd om de periodetitel afstaan. Volgende week bij koploper JOS mag Alphense Boys op jacht naar revanche…

Uitslagen

Alphense Boys-VOC 1-3, Leonidas-JOS Watergraafsmeer 1-3, Alcides-RKAVV 0-5, Be Quick 1887-MSC/Amslod 5-0, Hollandia-Hoogeveen 3-0, Emmen-SJC 2-5, SDO-Quick'20 4-5, RKVV Velsen-HBS 1-1.