• Boys meldt zich weer bij de subtop

  Wéér was er vandaag een overwinning van Alphense Boys op een club uit de top vijf van de Hoofdklasse A. Dankzij de 2-1 zege op Leonidas, die pas vlak voor tijd tot stand kwam maar dik verdiend was, klom de Boys zelf op naar de zesde plek in het klassement. Na tien wedstrijden zit de eerste periode erop. Alphense Boys won er vijf en verloor er vijf. De serie van drie nederlagen op rij een maand geleden, is opgevolgd door drie achtereenvolgende overwinningen. De matige start van het seizoen is daarmee voor het grootste deel weggepoetst.

  Alphense Boys en Leonidas weten er tegen elkaar al jarenlang een mooi voetbalgevecht van te maken. Ook deze zondag was het een open en spannende pot, waarin het eigenlijk alleen in de eerste minuten niet goed ging met de Boys. De thuisploeg liep in de derde minuut tegen een achterstand aan, toen Jerome Agbo na een corner geheel vrijstaand raak kon koppen: 0-1.

  Waar de ploeg van Hein van Heek van plan was om - net als de afgelopen twee weken - voorzichtig te beginnen door vooral ‘compact’ te voetballen, moest dus al vroeg in de wedstrijd op de aanval worden overgeschakeld. Dat is tegen het behendige Leonidas doorgaans vragen om moeilijkheden, maar de Alphense verdediging die een maand geleden door foutjes zo gemakkelijk goals tegen kreeg, staat op dit moment als een huis. Het spel ging voor rust in hoog tempo over en weer, maar alleen aan de kant van de Boys waren kansen te noteren.

  Een behoorlijke serie zelfs. Lilinho Martins was na enkele vloeiende aanvallen tot driemaal toe heel dichtbij de gelijkmaker en ook Arjan Ouwendijk dacht al aan juichen, maar keeper Jose Fortes Almeido dos Reis was een niet te passeren sta-in-de-weg. Geholpen door een dosis geluk, hield hij Leonidas tot de rust in zijn eentje op voorsprong.

  Na de pauze gingen de mannen van Hein van Heek en Eli Wattimury vol overgave voetballend door met aanvallen. De eigenlijk vrij logische gelijkmaker viel in de 56-ste minuut. Doelman Tim van der Linden trapte de bal op maat in de richting van de wegspurtende Kees Tol. Die bleef zijn toch echt niet trage opponent voor en rondde koelbloedig af. Wat een assist van Van der Linden en wat een spitsengoal! Leonidas werd daarna volledig onder druk gehouden en had tot drie keer toe een met geel bestrafte overtreding - net buiten de zestien - nodig om erger te voorkomen. Uit een van die vrije trappen geselde Kees Tol de kruising.

 • Het duurde tot de 89-ste minuut voordat Alphense Boys toch de dik verdiende beloning kreeg voor het uitstekende voetbal, zowel in de verdediging als op het middenveld en in de aanval. Vorige week was invaller Thijs Hoogenboom belangrijk met de winnende goal bij HBS, dit keer was het de beurt aan Cem Sahin om zich tot matchwinner te laten kronen. Na een verre ingooi van Bright Ampong en een gewonnen luchtduel van Hoogenboom stuiterde de bal precies voor zijn voeten en de kort daarvoor ingevallen Sahin haalde genadeloos uit. Hiertegen was zelfs Fortes Almeido niet bestand: 2-1.

  Alphense Boys, twee weken geleden nog nummer dertien, klom door de zege van de achtste naar de zesde plek. Zo voetballend als tegen Leonidas, toch een titelkandidaat, ligt er voor de Boys een hogere notering in het verschiet. Komende zondag is er geen competitievoetbal. Over twee weken staat de uitwedstrijd tegen RKVV Velsen op het programma.

 • Uitslagen Hoofdklasse A
  Alphense Boys-Leonidas 2-1, Alcides-Emmen 0-0, Be Quick 1887-Quick'20 1-1, Hollandia-SJC 4-2, VOC-MSC/Amslod 4-1, Hoogeveen-HBS 2-0, JOS Watergraafsmeer-RKVV Velsen 4-1, RKAVV-SDO 4-0.

  Stand Hoofdklasse A
  1. Hollandia 9-22 (23-10)
  2. Hoogeveen 10-22 (25-14)
  3. JOS W’meer 10-20 (21-15)
  4. SJC 10-19 (20-15)
  5. Leonidas 10-18 (21-16)
  6. Alphense Boys 10-15 (15-14)
  7. RKAVV 10-14 (28-22)
  8. RKVV Velsen 10-14 (18-17)
  9. SDO 10-13 (24-26)
  10. Be Quick 1887 10-11 (14-13)
  11. Quick’20 10-11 (21-22)
  12. MSC/Amslod 9-10 (12-25)
  13. HBS 10-10 (8-13)
  14. Emmen 10-9 (27-35)
  15. Alcides 10-8 (12-17)
  16. VOC 10-4 (12-27)

  Clubtopscorers
  Kees Tol 6x, Arjan Ouwendijk 4x, Lilinho Martins 1x, Jesse Vink 1x, Bas van Zoest 1x, Thijs Hoogenboom 1x, Cem Sahin 1x.

  Luister hier naar de interviews van Studio Alphen met trainer Hein van Heek en matchwinner Cem Sahin.

  Foto's bij dit verslag: Marieke Haverkamp en Paul Bahlmann.

 • Ook de zaterdag wint

  Alphense Boys zaterdag 1 herstelde zich van de eerste seizoensnederlaag vorige week met een 3-1 overwinning op Rohda'76, na een 1-1 ruststand. Ondanks een volle zieken-/geblesseerdenboeg ging de formatie van de trainers John Cuvelier en Ron Martin goed van start. Marwan Fennich zette met een fraaie treffer al vroeg de 1-0 op het scorebord. Daarna bleef het spel wel een tijd steken in goede bedoelingen. Aanvallend lukte er niet zoveel meer voor rust en Rohda rook kansen. Een paar tellen voor de pauze viel de 1-1.

  In de tweede helft liet de Boys zien niet voor niets op de tweede plaats te staan. Er was een voortdurend veldoverwicht, alleen bleven de grote kansen nog uit. Dat veranderde toen Stojan Cekic toch in mocht vallen. Hij was om disciplinaire reden op de bank gehouden. Eenmaal binnen de lijnen punterde hij al snel de 2-1 binnen en even later tekende hij ook de bevrijdende 3-1 binnen.

  Na een week rust wacht een belangrijke dubbel voor Boys zaterdag 1, eerst Zwammerdam uit en daarna de nog ongeslagen koploper SCH'44.