• De verhalen van Thom en Sander

  Scheiden doet lijden, maar Alphense Boys wil toch een feestje maken van het vertrek van Boys 1-speler én aanvoerder Thom Nouwens en jeugdtrainer Sander van Dijk. Komende vrijdag wordt een heuse afscheidswedstrijd gespeeld, waarvoor beide Boys-mannen zelf een team hebben mogen samenstellen. De wedstrijd begint om 19.30 uur en iedereen die een kijkje wil komen nemen is van harte welkom.

  Thom naar ARC, Sander naar FC Lisse. Het is al een tijdje bekend, maar helemaal gewend zijn we nog niet aan dat idee. Beide mannen hebben veel voor Alphense Boys betekend, én andersom.

  "Ik heb prachtige jaren gehad bij de Boys, met de promotie naar de hoofdklasse in 2017 als hét hoogtepunt in mijn carrière", vertelt Thom, die zijn voetballoopbaan als pupil overigens begon bij ARC. Feyenoord herkende zijn talent vroeg en haalde hem als E-tje naar De Kuip. Vier jaar later keerde hij in Alphen terug in de D-junioren bij de Boys, een van de paradepaardjes van de jeugdopleiding. Hij doorliep alle jeugdselecties. Een mooie foto die aan zijn jeugdtijd herinnert, is de prijsuitreiking van het Rinus Michels-toernooi, waarop de jongeling onder andere met Frank Rijkaard staat, die de bokaal aan Nouwens had uitgereikt.

   

 • Prachtige goals

  "Ik heb alle selectieteams doorlopen en haalde in mijn eerste jaar bij de senioren ook het eerste elftal. Daarna voetbalde ik drie jaar bij Nieuwkoop en vijf seizoenen geleden keerde ik terug. Bij mijn vertrek naar Nieuwkoop, samen met enkele andere jonge spelers, was de sfeer niet goed. We hadden als Boys-jeugdspelers niet het gevoel echt een kans in het eerste te krijgen. Maar later kwam er weer een herkenbaar elftal met spelers uit de regio en waarin ook de eigen jeugd van de Boys een kans kreeg." Het was vaak genieten van Thom, vooral vanwege zijn geweldige balgevoel en dito traptechniek. Die leverde hem door de jaren heen verschillende prachtige goals op.

  "Ik herinner me dan meteen de belangrijkste penalty uit zijn leven", zegt Aad van den Berg, die drie jaar trainer van Boys 1 was met Thom als aanvoerder. Hij is a.s. vrijdag samen met oud-jeugdtrainer Henk van Hof coach van Thom’s team. De perfect ingeschoten strafschop op Tweede Pinksterdag, 5 juni 2017, betekende de gelijkmaker (1-1) in de nacompetitiefinale tegen VELO, die voor ruim 1.500 toeschouwers uiteindelijk met 4-1 werd gewonnen. "Geweldig voor de club en wij waren daar ook als groep aan toe. Mij ontroerde vooral dat Thom bij de 2-1 niet eerst naar de juichende spelers liep, maar recht op mij afkwam, met zo’n gebaar van ‘die is binnen trainer’ en in m’n armen sprong."

  "Behalve dat het een schitterende foto opleverde, was het vooral een bijzondere blijk van onderlinge waardering en respect", denkt Aad. "Er waren in die drie jaar veel meer mooie momenten, hoor. De kaartavonden op de trainingskamp bijvoorbeeld. Hoe later het werd, hoe gezelliger en mede door een beetje drank ging het er dan ook steeds fanatieker aan toe. Verder zeg ik altijd over Thom dat hij uit een heel goed nest komt. Zijn vader is een topper, zijn moeder een schat, een lieve vriendin en familie, die steeds heel oprecht meeleeft. Met Thom en met de club Alphense Boys."

   

 • Knoop doorgehakt

  Het succes van twee jaar geleden, de promotie naar de Hoofdklasse, had voor Thom ook een keerzijde. Boys 1 reist sinds twee seizoenen heel Nederland door om tegen clubs in bijvoorbeeld Sneek, Assen, Meppel, Meerssen en Vlissingen te voetballen. “Het eerste jaar kon ik het goed opbrengen, maar al aan het begin van het afgelopen seizoen groeide de twijfel. ’s Ochtends vroeg in de bus naar Limburg om daar voor een handvol familieleden te spelen en ’s avonds om zeven uur pas weer thuis. Omdat weekendvoetbal er voorlopig ook nog niet in lijkt te zitten, heb ik de knoop doorgehakt.”, aldus Thom, die 27 jaar is en dus nog wel een aantal jaren van waarde kan zijn voor de Racing..

  Bij die beslissing speelde mee dat zijn teammaat Patrick Krop stopt – het is ook zíjn afscheidswedstrijd vrijdag - en dat Thom meer tijd thuis met vriendin Sophie wil doorbrengen. Op zondag in elk geval, want voetballen gaat hij dus op zaterdag doen. “Ik heb mijn hele leven op zondag gespeeld en ik wil ‘de zaterdag’ ook nog een keer meemaken; dat kan perfect bij ARC. Het is spannend of ze komende zaterdag terug naar de Hoofdklasse kunnen promoveren. Dat zou mooi zijn. Ik ben ook heel benieuwd hoe het volgend seizoen met de Boys gaat. De ambities liegen er niet om. Ik vond het in elk geval een eer om aanvoerder te zijn van zo’n grote club.” Op dinsdag 13 augustus oefenen Alphense Boys en ARC tegen elkaar, als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

   

 • Kijkcijferkanon

  Voor Sander van Dijk komt vrijdag ‘officieel’ een eind aan het ruim tienjarige verblijf van hem op De Bijlen. De beslissing om niet met elkaar door te gaan, werd in goed overleg met de club genomen. “Ik kwam op verzoek van John Cuvelier toen hij hier de D2 ging trainen en werd zijn assistent. Daarna samen de D1 gedaan en daarna werd ik zelfstandig jeugdtrainer. Ik kwam als groentje binnen en verlaat de Boys nu met heel veel kennis en ervaring in mijn bagage.” En: als kijkcijferkanon van Studio Alphen, de lokale omroep die Sander een paar maanden geleden nog op de voet volgde toen de JO19-1 de kwartfinale van het bekertoernooi tegen Ajax speelde. Sander werd in de aanloop naar die grote wedstrijd ook op Groene Hart Leerpark gefilmd, waar hij wiskundeleraar is. “We hebben meer filmpjes met Sander gemaakt, ook van de bekerwedstrijd met de B1 tegen PSV. Bij elkaar opgeteld zijn die filmpjes meer dan tweehonderdduizend keer bekeken”, zegt hoofdredacteur Michel la Faille.

  Sander: “Ik vind het fantastisch dat ik al die jaren op het hoogste niveau heb mogen werken, met de Boys tussen allemaal BVO’s. Ik ben weliswaar en jammer genoeg nooit kampioen geworden met mijn teams, maar ook nooit gedegradeerd en dat is – als je naar alle tegenstanders kijkt – eigenlijk toch ook een hele prestatie. Dan gingen we weer met de bus naar PEC Zwolle, Sparta, Roda JC, noem maar op, en dan speelden we in het stadion van die clubs… Ja, dan voel je je met elkaar toch echt wel een beetje prof.”

  Nadrukkelijk betrekt hij ook zijn jarenlange en trouwe assistent Henny van Raaij bij zijn afscheid. Henny, oud-speler van Alphense Boys 1, werd 24 jaar geleden voor het eerst jeugdleider toen zijn zoon Jesper in de F8 begon. Hij ging alle lettergroepen door en toen Jesper tien jaar geleden stopte met voetballen, werd Henny assistent en leider bij de beginnende trainer Sander van Dijk. “We hadden van begin af aan een klik en die onderlinge band is uitgegroeid tot een ware vriendschap”, zegt Henny. “In de eerste jaren had Sander voor en tijdens de wedstrijd echt wel last van zenuwen en kon hij zich enorm druk maken op de bank. Ook omdat hij zó vol passie zit en enthousiast is. Ik ben gelukkig wat kalmer van aard, dus dan kneep ik hem stiekem even in zijn bovenbeen als seintje om rustig te blijven. Dat zag verder niemand wat van.”

   

 • Betrokkenheid

  Gevraagd naar zijn mooiste herinneringen aan Sander, komen bij Henny als eerste de internationale toernooien waaraan zij met hun verschillende teams deelnamen. "We speelden topwedstrijden in Italië en wonnen is Oostenrijk van Kaiserslautern. Dat waren sportieve hoogtepunten, maar Sander en ik denken ook nog wel eens aan de minder mooie moment, dat we ons meer maatschappelijk werker voelden dan trainer en ontdekt dat er ouders zijn die er toch heel andere normen en waarden op nahouden dan waarmee wij zijn opgegroeid. En natuurlijk waren de bekerwedstrijden tegen Willem II, al wat langer geleden, PSV B1 en afgelopen seizoen de halve finale tegen Ajax A1 geweldig om mee te maken. Er zijn, denk ik, nog nooit zoveel bezoekers bij een jeugdwedstrijd van de Boys geweest."

  Henny memoreert ook dat Sander veel meer voor Alphense Boys is geweest dan jeugdtrainer. "Hij heeft veel voor de club gedaan. Wij hebben heel wat uren na de trainingen in de kantine gezeten om te evalueren. Drie, vier jaar geleden voelden en vonden we dat het niet goed ging bij Alphense Boys. Er was een veel te klein bestuur, de organisatie piepte en kraakte. We hebben toen ?? na overleg met het bestuur van toen - het initiatief genomen om zoveel mogelijk Boys-mensen op een avond bij elkaar te brengen, wat tot de oprichting van verschillende nieuwe commissies heeft geleid. Uiteindelijk is uit dat initiatief ook een nieuw en groot bestuur voortgekomen. Niet dat wij nou de club gered hebben, want dat zijn de vrijwilligers die toen zijn opgestaan. Maar het zegt wat over hoezeer Sander bij de club betrokken is geraakt."

  G-voetbal

  Sander, die ook veel belangstelling had voor veel andere jeugdteams en daarbij vaak nauw betrokken was, ook die géén selectie waren. "Zo ben ik: waar ik werk, doe ik in alles mee. Het hoort er voor mij ook bij om iets met de breedtesport te doen." Een ander voorbeeld is dat de teams van Sander twee keer per seizoen een wedstrijd tegen het G-team spelen. En al twee keer speelde het G-team tegen Altior 1, Sander’s oorspronkelijke club. Sander was ook van de partij toen het G-team vorig jaar meedeed aan de Special Olympics in de Achterhoek. Henny: "Vrijdag doet Alexander Nederend daarom ook mee in de afscheidswedstrijd. Sander houdt iedereen erbij. Een echte clubman. Ik vind het heel jammer dat hij nu vertrekt", klinkt Henny met spijt in zijn stem. Ook voor de teamleider betekent het afscheid van Sander dat hij nu pauze neemt. Voor Alphense Boys hopen we dat dit slechts tijdelijk is??

  Sander van Dijk gaat aan de slag bij FC Lisse. "Afgelopen periode heb ik al goed kennis gemaakt met de club. Ik merk dat een nieuwe omgeving goed is voor mijn ontwikkeling. Bij de Boys heb ik alles gezien en meegemaakt. Die ervaring neem ik mee. Bij FC Lisse ga ik weer nieuwe dingen leren en daar kijk ik naar uit. Van de Boys weet ik zeker dat het niet ‘uit het oog, uit het hart’ is. Ik zal zeker contact houden en regelmatig een wedstrijd van het eerste komen kijken. En wie weet waar onze paden elkaar in de toekomst nog een kruisen."

   

 • Na afloop van de afscheidswedstrijd vrijdagavond is er nog een ‘officieel’ deel waarin onder leiding van gastheer Jan Verwoerd door de trainers Hein van Heek en Eli Wattimury wordt stilgestaan bij de carrière van Thom en Sander én waarin ook de andere spelers uit Boys 1 betrokken zijn die afscheid nemen, te weten Justin de Feijter, Cristian Cabrera Ortega, Ramon Aronius, Boris Zanoli, Patrick Krop en Raychelo Fecunda.

  Bronvermelding: de meeste quotes van Thom komen uit een interview in het AD Groene Hart dat in maart verscheen naar aanleiding van zijn aangekondigde vertrek (auteur Sylvester van der Hansz).

   

 • Team Thom - Team Sander

   

  Team Thom

  Team Sander

  1. Tim van der Linden
  2. Milan Stiphout
  3. Evert Bauman
  4. Bas van Zoest
  5. Gert Bauman
  6. Pepijn Kooij
  7. Arjan Ouwendijk
  8. Eli Wattimury
  9. Patrick Krop
  10. Thom Nouwens
  11. Kevin Cameron
  12. Remco Zuijdervliet
  13. Frank Veelenturf
  14. Erwin Nuytinck

   

  Trainers:

  Henk van Hof en Aad van den Berg.

  Verzorger Huib van Vliet.

  1. Justin de Feijter
  2. Sven IJzendoorn
  3. Darwin Heuvelman
  4. Mike Mulder
  5. Aaron Sieders
  6. Lars Duindam
  7. Pim van Zoest
  8. Frank v/d Hoorn
  9. Patrick Brouwer
  10. Nino Vittali
  11. Nick Broekhuizen
  12. Thijmen Goppel (onder voorbehoud)
  13. Dani van Steijn
  14. Hugo Botermans
  15. Sven Kokkedee (onder voorbehoud)
  16. Steven van der Pijl
  17. Alexander Nederend
  18. Yannick Saeijs

   

  Staf:

  Sander van Dijk

  Henny van Raaij

  John Cuvelier

  Robin Stolwijk