• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • Zwaluwen JO13-1 - AB JO13-2: Hard gewerkt. Punten blijven in Vlaardingen

  Vandaag staat de voorlaatste competitiewedstrijd op het programma. Er wordt gespeeld in het zonovergoten Vlaardingen tegen Zwaluwen. Op de bank starten Senne, Serua, Santino en Daan S. Daan H zijn gips is er sinds gisteren vanaf, maar vandaag moet hij ook nog even zijn teamgenoten vanaf de bank ondersteunen.

  De wedstijd is van start en de eerste duels zijn direct behoorlijk fanatiek. Terwijl Thijs met pijn op de grond ligt gaat de wedstrijd door en heeft Joshua een eerste schietkans op doel. Direct daarna is Zwaluwen gevaarlijk maar Yassine kaapt de bal vlak voor de aanstormende spits weg en stuurt direct Abdul diep. Een mooie combinatie met Thijs volgt, maar de tegenstander voorkomt een schietkans.

  Wanneer Zwaluwen zich vooruit werkt, komt Matz goed tussenbeide en stuurt Ersan diep, die vervolgens Abdul bereikt. Sterk verdedigingswerk van de eveneens snelle rechtsachter van onze tegenstander voorkomt dat Abdul de bal lekker voor kan krijgen. Even later weer een mooie aanval van Abdul, maar hij wordt vastgehouden. Het levert een vrije trap op een mooie plek op aan de rechterzijde, net buiten het strafschopgebied. Bryan neemt de vrije trap mooi, maar de bal zakt net niet snel genoeg en schampt over het doel.

  Dan is daar een diepe bal van de tegenstander en weet de supersnelle rechtsbuiten van Zwaluwen zich 1 op 1 vrij te spelen tot bij het doel van keeper Dustin en werkt hij genadeloos de 1-0 binnen. De Boys zetten direct opnieuw druk en een kans lijkt opkomend wanneer Bryan Ersan diep stuurt, maar de scheidsrechter heeft een overtreding gezien.

  Een onverwachte kans is er wanneer de keeper van Zwaluwen slecht uitschiet en Abdul direct zijn hoofd erachter krijgt en Ersan de bal toe kopt. Helaas weet de verdediging snel te corrigeren en wordt direct een nieuwe aanval ingezet door Zwaluwen. Joshua en Sami leggen de uitbraak echter gecontroleerd stil. De tegenstander blijft hoge druk zetten en op de volgende diepe bal is Stef zijn been nét lang genoeg om de bal nog te raken en daarmee Dustin aan te spelen die maar nét een corner weet te voorkomen. Een vrije trap voor Zwaluwen wordt hoog over het doel gewerkt, maar de jongens voelen dat de druk extra hoog is in deze fase van de wedstrijd. Zal Zwaluwen dit volhouden?

  Wanneer er een overtreding op Ersan wordt gemaakt, wordt verzorger Michael even het veld ingestuurd, maar gelukkig kan Ersan door. Een mooie loopactie van Abdul die vervolgens de bal voor het doel trekt. Bryan kopt, maar het levert nog geen doelpunt op. De volgende uitbraak is weer voor Zwaluwen maar in een zeer sterk duel remt Sami de actie behoorlijk af en weet Matz uiteindelijk de bal weer op te ruimen.

  Joshua wordt, na mooi rondspelen in de verdediging, bereikt en schiet de bal mooi diep naar Bryan. De bal wordt achter de lijn gewerkt door de verdediging. Even later wordt in mooi samenspel Ersan gevonden en is daar weer een overtreding op een mooie plaats voor een vrije trap. Joshua neemt, maar het levert nog niet de gelijkmaker op. Een fraaie actie van de rechtsbuiten van Zwaluwen die een man of 4 weet uit te spelen en de bal goed voor weet te krijgen en dan is de achterstand ineens 2 punten.

  De jongens geven niet op en weten dat de wedstrijd nog alle kanten op kan. Bryan overmeestert de bal en vindt Ersan die vervolgens goed Abdul weet weg te sturen. Er wordt door Zwaluwen sterk verdedigd, maar het balbezit blijft voor de Boys. Matz weet door het midden de ruimte te vinden en werkt zich vooruit, waarna hij Thijs aanspeelt die op doel vuurt van afstand, maar het levert nog niet het (in mijn ogen) verdiende doelpunt op. Vervolgens de counter van Zwaluwen maar Joshua weet nog nét de bal te raken waardoor het afloopt met een corner.

  In de laatste minuut van de wedstrijd voorkomt Yassine nog dat de aanval van Zwaluwen gevaarlijk kan worden en vervolgens blaast de scheidsrechter voor rust. De jongens gaan duidelijk ontevreden de kleedkamer in met 2-0 achterstand.

  De tweede helft zal trainer Robbert aanvallender gaan spelen. Yassine, Ersan, Thijs en Stef nemen plaats op de bank en het is direct duidelijk dat er een alles-of-niets offensief is ingezet. De jongens spelen met meer aanvallers en hoewel dat natuurlijk een risico is in de verdediging is het de enige manier om zelf doelpunten te kunnen maken. De eerste aanvallen zijn echter voor de tegenstander en Dustin weet met een mooie redding een verdere voorsprong te voorkomen.

  Een mooie voorzet van Senne die even inhoud totdat Bryan zijn verdediger voldoende teruggezakt was, bereikt Bryan die na een goede loopactie de 1-2 weet te scoren. Er is gevlagd voor buitenspel en de scheidsrechter neemt het advies van de grensrechter over. Het doelpunt wordt helaas afgekeurd. Vervolgens is de druk van Zwaluwen even extra hoog. Matz komt 1 op 1 met een aanvaller, maar weet met een goede tackel de bal uit te werken. Even later een schot op doel, maar Dustin weet de bal eruit te duiken.

  De duels worden harder en het spel wat grimmiger. Santino weet met een mooie sliding zijn tegenstander te stoppen waarna Matz de bal wegwerkt. Weer een diepe bal voor de rechtsbuiten van Zwaluwen, maar buitenspel voorkomt een potentieel derde doelpunt. Kort daarna weer een diepe pass, maar Serua voorkomt in een zéér sterk duel dat zijn tegenstander enige ruimte krijgt om gevaarlijk te worden.

  Wanneer Daan S de bal aangespeeld krijgt ziet hij vanaf de rechterzijde ruimte voor Bryan en stuurt hem diep. Een goed schot richting doel wordt door zijn tegenstander met 2 handen tegenhouden. Het voorkomt een doelpunt, maar het kost Zwaluwen wel een rode kaart en een penalty. Deze week had het team uitgevochten wie hun penalty vertegenwoordiger is voor het jeugdweekend en dús was het direct duidelijk dat Abdul de pingel mag nemen. En ondanks dat Abdul de hele week al álle penalty’s binnen wist te schieten, weet vandaag de keeper zijn penalty te stoppen. Balen natuurlijk, maar de wedstrijd gaat door. Enkele ogenblikken later weet Senne op aangeven van Sami uiteindelijk de bal toch mooi binnen te trappen uit een mooie snelle opbouw. De jongens pakken de bal en zijn vastbesloten nu ook voor de gelijkmaker te gaan.

  Zwaluwen probeert direct gevaarlijk te worden maar in een gecontroleerd driehoekje tussen Matz, Santino en Serua wordt de bal weer vooruit gewerkt. Serua weet vanaf links goed Senne te vinden aan de rechterkant die de bal mooi meeneemt en nét hard op de binnenkant van de paal schiet. Ahhh.. het levert nog een corner op en de jongens zetten goede druk. We spelen tegen 10 man en Zwaluwen zal nu toch onderhand wat vermoeid moeten raken?

  Een mooie combinatie van Bryan naar Senne die de bal voorgeeft op Daan S die mooi zijn hoofd erachter weet te krijgen, maar de keeper stopt. Zwaluwen besluit ook de druk hoog te houden en doet beslist niet rustig aan. Santino heeft de uitbrekende linksbuiten in zijn zak en verdedigd sterk. Even later lukt het Zwaluwen echter toch om 2 man voor het doel vrij te spelen en wordt de 3-1 eenvoudig gemaakt.

  De jongens zetten direct weer druk. Matz stuurt Senne weg, maar de verdediging staat sterk. Een mooi schot voor Daan S op doel die zich vrijgespeeld heeft. Zwaluwen blijft voetballen en hoge druk zetten. Matz maakt een nuttige overtreding om een uitbrekende speler op het middenveld te stoppen. En Santino moet enkele ogenblikken later weer flink aan de bak om zijn tegenspeler tot bedaren te krijgen en de bal weer vooruit te werken. Het lukt de jongens niet om het voordeel van een man méér op het veld goed te gebruiken en dat is zondermeer de verdienste van de fanatieke tegenstander.

  De Boys bouwen de volgende actie op. Senne weet Bryan te bereiken die naar de achterlijn loopt en de bal teruglegt op Sami die de 2-3 mooi weet binnen te schieten. Hoewel de grensrechter wild vlaggend buitenspel claimt, beslist de scheidsrechter nu gelukkig op eigen waarneming. Heel even hopen we nog op een gelijkmaker, maar direct na aftrap werkt Zwaluwen zich eenvoudig vooruit en weet de 4-2 te scoren. De wedstrijd is gespeeld en de jongens balen.

  Vandaag is DHC ook officieel kampioen geworden. Zij verspilden punten in hun eigen wedstrijd, maar de winst van Zwaluwen was voor hun voldoende. Felicitaties voor de jongens van DHC. Dat er voor de Boys geen eerste plaats meer in zat, dat wisten we natuurlijk vorige week al. Evengoed zijn wij als supporters (en ouders) zéér trots op dit team. Er zou gevoetbald worden in de Hoofdklasse tegen 1 jaar oudere tegenstanders en dat werd onverwacht Derde Divisie tegen 1 jaar oudere tegenstanders. Michael kreeg als doelstelling mee om te handhaven en uiteindelijk hebben we lange tijd zicht gehad op een kampioenschap. Volgende week worden de supporters door de Boys vast en zeker nog verwend met een fraaie laatste competitiewedstrijd en is een overtuigende tweede positie bereikt. Daar hadden we voorafgaand aan het seizoen direct voor getekend!

  Tenslotte nog dank voor de sponsors Your Talent & Fietolo Beheer die vandaag de wedstrijdsponsors waren en daarmee het mogelijk hebben gemaakt dat de Boys met Pasen een mooi toernooi in München hebben kunnen spelen

  Tot volgende week!

  Barry