• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • AB JO13-2 – UVS JO13-1: Leidenaren kansloos tegen sterke Boys

  Het is vandaag heerlijk zonnig lente weer én er staat een spannende pot tegen UVS JO13-1 op het programma. De vorige keer dat de Boys de Leidenaren troffen werd, na een 1-1 ruststand, uiteindelijk overtuigend met 1-4 gewonnen. We weten echter ook dat onlangs koploper DHC nog gelijkspeelde tegen UVS. De jongens weten dat er vandaag hard gewerkt moet worden en maken tijdens de warming-up gelukkig een fitte indruk.

  Vince keept vandaag door een handblessure niet en ook Daan H kan met zijn voetblessure nog niet spelen. Stef, Santino, Ersan een Daan S starten de wedstrijd op de bank. De Boys starten direct met hoge druk vooruit en de bal wordt gecontroleerd rond gespeeld. Na een fraai samenspel voorin lijkt er balverlies te zijn, maar weet Senne nog net een mooie steekpass op Abdul te geven die gecontroleerd de 1-0 binnen werkt. Dat is lekker starten!

  De jongens gaan direct door met hun aanvallende spel. Matz is goed ingelopen en geeft een mooie diepe pass op Sami. Vanaf de rechterzijde trekt hij de bal voor het doel naar Senne die het doel nét mist. Direct doen de Boys dezelfde actie nog een keer over. Matz stuurt Sami weg, die in een sterk duel de achterlijn haalt en een corner weet te realiseren. Een schietkans voor Senne wordt door de keeper gestopt.

  We zijn al ruim 10 minuten in de wedstrijd en UVS is nog niet noemenswaardig de middenlijn gepasseerd. Een volgende kans voor de Boys is er wanneer Sami een mooie pass geeft op Abdul die de ruimte in loopt op rechts en een corner creëert. Een schietkans voor Bryan gaat net over het doel. UVS probeert uit te komen, maar geen ruimte wordt gegeven. Wanneer Thijs de bal van afstand voor zijn voeten krijgt op aangeven van Bjorn, haalt hij uit richting doel. Goed gezien, maar helaas nog geen verdere voorsprong.

  Even later weer een corner, we hadden er een hoop deze wedstrijd, bereikt Senne die de bal voorgeeft op Abdul die rakelings langs het doel kopt. Even lijkt nu UVS dan gevaarlijk te worden met een lange bal, maar Matz is de sterkste in het duel en speelt de bal gecontroleerd terug op Dustin. De UVS-trainer probeert zijn team te motiveren vooruit te gaan spelen, maar die ruimte wordt door de Boys beslist niet gegeven.

  Wanneer Yassine de bal ondervangt en zich een weg vooruit baant stuurt hij Sami diep, die wederom een corner realiseert. De afketsende bal wordt door Serua in een sterke actie weer voor het doel gebracht, maar het lukt nog niet om tot schieten op doel te komen. Even moet Dustin uit zijn doel komen om op de bal te duiken, waarna de actie door Yassine weer vooruit ingezet wordt. Hij neemt wat risico door ver vooruit de ruimte in te lopen en speelt Thijs mooi aan die een fraaie pass op Senne geeft. Er is helaas buitenspel gezien.

  UVS probeert nog een keertje vooruit te werken, maar Sami laat zijn aanvaller niet los. Hij geeft geen enkele ruimte in een strijdlustig duel en wint uiteindelijk, waarna de bal door Serua, Bjorn, Thijs en Bryan over de linkerzijde lekker rond gespeeld wordt. Uiteindelijk levert een overtreding een vrije trap op een mooie plek voor Joshua op. De bal gaat helaas net over het doel. In de laatste seconden van de eerste helft nog een sterke blok door Sami en Matz wanneer een Leidse aanvaller toch nog wil doorbreken. Het is rust! De jongens zijn overtuigend beter en de 1-0 voorsprong mogen we dan ook magertjes noemen.

  In de tweede helft starten Serua, Senne, Thijs en Matz op de bank. De wedstrijd start en de druk van de Boys is direct onverminderd hoog. Ersan wint zijn duel sterk en bereikt Daan S die Abdul aanspeelt. Het levert nog geen doelpunt op, maar wanneer vervolgens vanaf de linkerzijde de opbouw opnieuw ingezet wordt en Stef mooi doorloopt richting de achterlijn heeft UVS een overtreding nodig om hem te stoppen. Vanaf de linkerzijde neemt Joshua de vrije trap, het levert nog niet direct een doelpunt op, maar de bal blijft op de juiste helft. Wederom een heel fraai samenspel tussen Yassine, Joshua, Sami en Santino waarna uiteindelijk Abdul bereikt wordt. Met een mooie eigen actie werkt hij zich richting het doel en scoort fraai de 2-0.

  De Boys werken onverminderd hard door en wanneer een overtreding op Ersan wordt gemaakt, kan Joshua vanaf de linkerzijde de vrije trap nemen. De bal bereikt Bryan die voor draait op Ersan. Hij kopt, maar het levert nog geen doelpunt op. De afketsende bal bereikt Daan S, die op doel vuurt, maar de bal gaat over. Wanneer de bal weer is teruggewonnen stuurt Bryan Abdul diep en krijgt van hem de bal terug voor het doel. Een schot, maar deze gaat rakelings naast het doel.

  Nadat vervolgens Santino na een stevig duel de bal vooruit werkt richting Daan S, passeert deze 2 UVS-spelers, maar dan roept trainer Michael “bal uit!” omdat er een UVS-speler geblesseerd op het veld ligt. Jammer van de actie, maar zo hoort het natuurlijk wel. Bryan, Sami, Bjorn en Yassine nemen plaats op de bank en Senne, Matz, Serua en Thijs komen terug in het veld. UVS speelt netjes de bal terug en de Boys beginnen direct weer aan een nieuwe opbouw. Een fraaie loopactie van Abdul, op aangeven van Santino, en mooie voorzet bereikt Senne die de bal keurig tussen de palen kopt.

  UVS geeft het nog niet op en probeert een doorbraak te vinden. Santino onderschept de lange bal en werkt de bal weer vooruit. Wanneer even later een vrije trap in het voordeel van UVS wordt gegeven wordt deze zeer snel genomen en waren de Boys nog niet goed in positie. UVS maakt hier goed gebruik van en werkt de 3-1 binnen. Direct wordt dit doelpunt echter door de jongens afgestraft wanneer Senne de bal mooi voor het doel trekt en Ersan prima is ingelopen en de 4-1 binnen werkt.

  Thijs en Daan S werken zich in goed samenspel vooruit en vinden Abdul die een corner realiseert. UVS werkt de bal weg en even later is daar weer Abdul met een mooie loopactie die zich vrij van zijn tegenstander het penaltygebied in loopt. Abdul wordt gehaakt, maar de scheidsrechter heeft dat zo niet gezien en laat doorspelen tot frustratie van de Boys (oja en van de toeschouwers). Terwijl Abdul op de grond achterblijft gaat het spel door.

  De Boys blijven de bal lekker rond spelen. De wedstrijd is vandaag vrijwel in het geheel op de helft van UVS gespeeld. In de laatste minuten van de wedstrijd krijgt Thijs de bal nog mooi voor het doel aangespeeld, maar krijgt deze helaas nét niet snel genoeg controle, waardoor UVS een volgend doelpunt kan voorkomen. Vanaf de linkerzijde is er nog een mooi samenspel tussen Stef en Senne vooruit, maar uiteindelijk verdedigd UVS goed.

  Het is tijd, de wedstrijd is gespeeld. Wij vragen ons af hoe het kan zijn dat DHC het zo moeilijk heeft gehad tegen UVS. Het blijft toch een bijzonder spelletje dat voetbal…en daarom zijn we er volgende week gewoon weer! Dan staat er een uitwedstrijd bij Zwaluwen op het programma.

  Barry