• Spookdoelpunt kost Boys punten

    Een spookgoal, zoals Omroep Zeeland het noemde, nekte Alphense Boys zondagmiddag in Vlissingen. De Boys liep bij de plaatselijke VC tegen een pijnlijke nederlaag op, die werd ingeleid door een goal (de 1-1) die nooit goedgekeurd had mogen worden. Er volgden het nodige tumult én een afkoelingsperiode, waarin de scheidsrechters op basis van hun eigen waarneming en analyse tóch besloten de treffer toe te kennen. Arbiter Rob Wassink: "Als we vanavond op tv zien dat we het mis hebben, slaan we onszelf natuurlijk voor het hoofd." Omroep Zeeland liet al meteen na afloop van de wedstrijd op de camera zien dat het trio er inderdaad faliekant naast zat. Maar toen had Vlissingen de buit dus al binnen (het werd 2-1) en zaten de Boys balend in de bus terug naar Alphen.

    Op het veld was het natuurlijk al balen. De Boys had op het als knollentuin verklede hoofdveld van de Voetbal Combinatie een uur lang weinig tot niets te vrezen van de tegen degradatie knokkende thuisclub. In dat uur was Vlissingen toch vooral de ploeg die in de spreekwoordelijke hoe zit waar de klappen vallen. Dat werd geïllustreerd bij twee corners. In de 22-ste minuut kopte Vlissingen de bal na een hoekschop op de paal. Dat was pech voor de thuisclub. Vijf minuten later was daar het geluk van de Boys. Thom Nouwens nam een corner zo scherp, dat die bij de eerste paal in een mêlee van spelers via de Vlissingen-keeper een been van Bas van Zoest in het doel caramboleerde: 0-1.

    Helemaal onverdiend was de voorsprong halverwege niet. Alphense Boys controleerde de wedstrijd en kwam op die paalkopbal na niet in gevaar. De spaarzame kansen die werden gecreëerd, waren voor de Boys. Thijs Hoogenboom mikte twee keer net niet zuiver genoeg en Arjan Ouwendijk zag een hard schot op de vuisten van keeper Karim Ben Sellam eindigen.

    Alphense Boys overleefde tamelijk probleemloos het offensiefje dat de thuisploeg aan het begin van de tweede helft  inzette. Tot de 65-ste minuut kwam de Boys de wedstrijd ongeschonden door, ook dankzij arbiter Wassink die zich coulant toonde ten opzichte van keeper Tim van der Linden na een opzettelijke handsbal net buiten de zestien.

    En toen was daar ineens die spookgoal. Invaller Vjeko Krezo kwam op de punt van het strafschopgebied in schietpositie en knalde de bal hard en hoog richting het doel van Van der Linden. De goalie hoorde de bal achter zich tegen de netbeugel ketsen, waarna de bal via zijn rug het doel in stuiterde. Terwijl de speler treurde om zijn gemiste kans, wees de scheidsrechter naar de middenstip en zijn assistenten schaarden zich achter die beslissing. Geen van drieën had de achterbal waargenomen. Krezo achtte het ook niet nodig om de scheidsrechter te corrigeren, wat hem ongetwijfeld de sportiviteitsprijs van dit seizoen en landelijke bekendheid zou hebben opgeleverd. "Dat zouden zij ook doen. Ik heb de vraag aan hun aanvoerder gesteld, die zei: nee, tuurlijk niet. Dan houdt het gelijk op. Het is aan de scheidsrechter om te beslissen of niet."

    1-1 dus? Alphense Boys protesteerde massaal, wat eerst alleen een gele kaart voor Milan Stiphout opleverde. De scheidsrechter ging in overleg met zijn assistent én nog eens bij het doel kijken of hij daar iets aan het net kon ontdekken. Nee. Het was en bleef volgens Wassink een goal. Hij was daarna niet meer van de Boys-protesten gediend en bedacht een afkoelingsperiode. Terwijl beide ploegen op het veld afwachtten, analyseerden de arbiters In hun kleedkamer de situatie nog eens, om uiteindelijk in hun oordeel te volhardden.

    Bekijk hier het fragment.

    "Als zij dat op dat moment zo waarnemen, moet je je daarbij neerleggen. Hoe frustrerend dat ook is. Ik vind ook dat wij die speler nooit in die positie hadden moeten laten komen om te schieten", zocht trainer Hein van Heek de fouten ook bij zijn eigen ploeg. "Ook nadat de wedstrijd weer was hervat, zijn we door een eigen fout tegen de 2-1 aangelopen. We kunnen onszelf dus ook wat verwijten, maar het neemt niet weg dat het moment bij de 1-1 bepalend is geweest voor het verdere verloop van de wedstrijd. En dat is zuur", aldus de trainer. De 2-1 viel in de 72-ste minuut, toen Renzo Roemeratoe met een goede steekpass alleen voor Van der Linden werd gezet. De keeper redde eerst nog, maar werd in de rebound alsnog verslagen.

    Alphense Boys gaat mede door dit resultaat nog een lastig seizoenslot tegemoet, waarin moet worden voorkomen dat het in de nacompetitie beland. De wedstrijd tegen Vlissingen en die van komende zondag thuis tegen RKAVV werden vooraf als cruciaal bestempeld om in de veilige zone te belanden. Voorlopig is die nog niet bereikt.

    Arbiter Wassink tot slot: "Ik dacht: wat moet ik hiermee? Maar ik moet een beslissing nemen. Beide assistent-scheidsrechters hebben niet waargenomen dat die bal op de staander is gekomen, dus is het op dat moment een doelpunt. Zuur als je het nu terugziet. Daar balen we echt van met z'n allen, hoor. Laat dat duidelijk zijn."

    Uitslagen

    RKAVV-De Meern 3-1, VC Vlissingen-Alphense Boys 2-1, RKSV Minor-Baronie 2-2, UDI’19/CSU-Halsteren 1-1, IFC-SV Meerssen 1-3, Groene Ster-Leonidas 2-1, Unitas-Gemert 3-2.

    Stand

    1. Baronie 23-50 (46-18)
    2. Groene Ster 22-46 (40-22)
    3. Gemert 22-44 (61-28)
    4. Halsteren 22-42 (38-17)
    5. Unitas 21-40 (46-32)
    6. RKSV Nuenen 22-32 (37-29)
    7. UDI'19 22-28 (28-31)
    8. Minor 23-28 (36-43)
    9. SV Meerssen 21-27 (30-37)
    10. Alphense Boys 22-25 (37-37)
    11. RKAVV 23-25 (23-31)
    12. Leonidas 23-24 (33-52)
    13. IFC 22-23 (35-50)
    14. Vlissingen 22-19 (18-38)
    15. De Meern 22-11 (19-62)

    Clubtopscorers

    Thom Nouwens 8x, Arjan Ouwendijk 6x, Patrick Krop 5x, Thijs Hoogenboom 5x, Nick Broekhuizen 3x, Boris Zanoli 2x, Bas van Zoest 1x, Pepijn Kooij 1x, Mike Bavelaar 1x, Raychelo Fecunda 1x, Wessel Meiring 1x.