• Wat een middag!

Alphense Boys ging door een diep dal in de eerste twintig minuten van de uitwedstrijd tegen Gemert. De voormalig amateur-landskampioen (2012) en huidige nummer twee van het klassement van de Hoofdklasse B, kwam tamelijk eenvoudig aan een 3-0 voorsprong en de wedstrijd leek helemaal gespeeld. "We begonnen met goede moed, maar die zakte snel in de schoenen. Je kunt dan negatief worden of opnieuw energie erin pompen. Fantastisch hoe we dat gedaan hebben", reageerde trainer van Hein van Heek na afloop vol opluchting. Van 3-2 bij  rust werd het 3-5 voor de Boys en je moet erbij zijn geweest om het allemaal te kunnen bevatten.

Na drie minuten leidde een verkeerde terugspeelbal op keeper Tim van der Linden de openingstreffer in. Niet voor het eerst dit seizoen stond een eigen fout aan de basis van een tegendoelpunt. Namens de thuisclub mocht Ralf Kemper de bal in het lege doel schuiven. Nog geen tien minuten later ontsnapte spits Thijs van Pol aan zijn bewaker en hij liet Van der Linden met een fraaie lob kansloos: 2-0. Een volgend bepalend moment leek de afgekeurde treffer van Thijs Hoogenboom te worden. Hij schoot knap raak na een goede Boys-aanval, maar er zou in de baan van het schot een speler buitenspel te hebben gestaan. Er werd om gevlagd en gefloten. Geen aansluitingstreffer dus en een minuut later lag de 3-0 in het doel. Nu kopte Van Pol raak na een afgemeten voorzet.

Het leek een goed moment om maar weer in de bus te stappen. Maar de Boys - met onder andere/wederom Thijs Hoogenboom, Ramon Aronius en Mike Bavelaar in de basis - hadden een ander idee. De aanvankelijk wat behoudende tactiek (inzakken, in de wetenschap dat Gemert graag countert) werd ingeruild voor een spelwijze waarin de opponent eerder werd aangepakt. Het kan ook niet anders dan dat de Brabanders moeten hebben gedacht de klus wel geklaard te hebben. Hoe dan ook, Alphense Boys richtte zich op en in de 26-ste minuut bediende Lilinho Martins op maat Arjan Ouwerkerk, die de 3-1 binnen schoot.

Om nou te zeggen dat Gemert meteen aan het wankelen werd gebracht, voert iets te ver. Maar de thuisclub was wel de controle over de wedstrijd kwijt en zou die ook niet meer terugkrijgen. Een minuut of tien later was de Boys terug in de wedstrijd, toen Thijs Hoogenboom de bal netjes op Mike Bavelaar aflegde. De jongeling schoot vanaf een meter of zestien zuiver de 3-2 achter keeper Bono Barten.

Wat zich in de resterende tijd tot de rust al liet aanzien, werd na de thee werkelijkheid, namelijk dat de 3-3 niet kon uitblijven. Eerst kreeg Martins daar alleen voor Barten de kans op, maar de keeper redde met de voet en was even later ook attent bij een goede kans van Thom Nouwens. In de 56-ste minuut was het wel raak: Nouwens stuurde Hoogenboom diep, hij won het persoonlijke duel van zijn bewaker en toonde zich vervolgens een killer: 3-3.

Er volgde een fase waarin beide ploegen even bij zichzelf te rade moesten: hoe verder? Gemert lukte het echter niet meer om de draad op te pakken. Voor de Boystrainers was het prettig te constateren dat door de verdedigers nu echt geen fout meer werd gemaakt en Gemert ook niet meer gevaarlijk zou worden. Alphense Boys wél. Martins kreeg andermaal een kans alleen voor de keeper, die door Barten met moeite werd verijdeld. In de 75-ste minuut viel de 3-4. Arjan Ouwendijk leverde vanaf de achterlijn de assist, waarbij het voor iedereen de vraag was of de bal niet over de lijn was geweest. Waar de Gemert-spelers inhielden, zette Ouwendijk door en hij ‘vond’ de net ingevallen Boris Zanoli, die de bal in de goal prikte.

Als Gemert nog plannen had voor een offensief, konden die drie minuten later de ijskast in. Zanoli dook de zestien meter in, zette een passeeractie in en schoot de bal daarbij tegen de arm van een tegenstander aan. Arbiter Tunnissen stond er bovenop en besliste dat het een penalty was. Thom Nouwens zette die om in de 3-5. En toen was de wedstrijd dus wel echt gespeeld...

Alphense Boys had de drie punten hard nodig om weg te komen uit de onderste regionen van de Hoofdklasse B en klom van de dertiende naar de negende plaats. Komende zondag komt lijstaanvoerder Halsteren op bezoek en wie weet kan de Boys dan opnieuw een stunt zoals vandaag uithalen.

Uitslagen Hoofdklasse B

Gemert-Alphense Boys 3-5, UDI’19/CSU-Minor 2-1, De Meern-Nuenen 1-3, IFC-Groene Ster 1-2, Baronie-Leonidas 6-0, SV Meerssen-Papendorp 11-0, Halsteren-Vlissingen 4-0, RKAVV-Unitas 2-4.

12. Vlissingen 7-6 (12-12)
    13. Minor 7-5 (8-19)
    14. De Meern 7-1 (3-18)
    15. Papendorp 7-1 (2-40)