• Alphense Boys stapt zondagmorgen op tijd in de bus voor de reis naar Groene Ster, gelegen in het Limburgse Heerlerheide (Heerlen). Daar wordt om 14.30 uur afgetrapt. De Boys ontmoeten een ploeg die goed in zijn vel steekt, want Groene Ster is na drie ronden nog zonder puntverlies. In de openingsronde werd Vlissingen uit met 2-1 verslagen, daarna volgden overtuigende zeges op RKSV Minor (5-2) en SVA Papendorp (5-0). Alphense Boys is gewaarschuwd.

    Maar ook: wat is er mooier om tegen één van de drie koplopers van de Hoofdklasse B te spelen? Boys 1 kan met een goed resultaat zo maar de teleurstelling wegspoelen van het gelijkspel van afgelopen zondag, thuis tegen het hiervoor al genoemde Minor. De roodwitten bleven steken op 2-2, waarmee het aantal verliespunten in deze jonge competitie ‘al’ op vijf komt ?? en dat hadden we allemaal toch wel een beetje anders voorgesteld. Het voetbal is goed, de kansen zijn er, maar in de twee thuiswedstrijden werd daar te weinig mee gedaan.

    Wat maakt dat de Boys graag zal willen winnen van Groene Ster, om zo de aansluiting met de top drie te behouden. Trainer Hein van Heek reist in elk geval met een nagenoeg volledig fitte selectie naar Zuid-Limburg af.

    Groene Ster-Alphense Boys, zondag 23 september 2018. Sportpark Pronsenbroek, Het Grindelweg 66, Heerlen. Scheidsrechters: A. Midden, J, van Nijnatten, G. Linke. De wedstrijd is live te volgen in het sportprogramma "Sport Lokaal" van  Studio Alphen.

    Programma Hoofdklasse B

    RKSV Minor-Gemert, Groene Ster-Alphense Boys, Baronie-SV Meerssen, De Meern-UDI’19/CSU, RKAVV-IFC, Leonidas-VC Vlissingen, Unitas-SVA Papendorp, RKSV Nuenen-Halsteren.

    Stand Hoofdklasse B

    1.            Baronie 3-9 (14-4)

    2.            Groene Ster 3-9 (12-2)

    3.            Halsteren 3-9 (4-1)

    4.            Gemert 3-6 (13-5)

    5.            Nuenen 3-6 (7-3)

    6.            Unitas 3-6 (4-3)

    7.            Alphense Boys 3-4 (7-5)

    8.            RKAVV 3-4 (4-3)

    9.            SV Meerssen 2-3 (3-5)

    10.          Vlissingen 3-3 (5-4)

    11.          UDI’19/CSU 3-3 (4-6)

    12.          Minor 3-2 (5-9)

    13.          Leonidas 3-1 (4-8)

    14.          Papendorp 3-1 (2-14)

    15.          De Meern 2-0 (1-10)

    16.          IFC 3-0 (4-11)


    Clubtopscorers
    Patrick Krop 4x, Thom Nouwens 1x, Pepijn Kooij 1x, Stanley Mailoa 1x.

     

    Zaterdag

    Voor het nieuwe Alphense Boys Zat. 1 begint de competitie morgen met een uitwedstrijd tegen Koudekerk, aanvang 14.30 uur op het sportpark aan de Gruttolaan. De ploeg van trainers John Cuvelier en Ron Martin plaatste zich de afgelopen weken voor de volgende ronde van het districtsbekertoernooi; nu wordt het allemaal voor het ‘echie’. De verwachtingen zijn hoog gespannen, zoals door trainer Cuvelier werd verwoord in het interview in de Alphense Boys Seizoengids 2018-2019.

    "We beschikken over zoveel kwaliteit, niet normaal meer. Als wij geen kampioen worden, heb ik het niet goed gedaan", zei hij deze zomer in een interview met Nick Verwoerd, dat we hieronder nog eens integraal plaatsen. De trainer is er nog steeds van overtuigd dat hij over een ploeg met uitstekende voetballers beschikt. Maar in de oefen- en bekerperiode werd ook wel duidelijk dat het even zal duren om daar een geolied team van te maken. Er vielen ook enkele spelers weg, waardoor het vooral in de voorste linie nog improviseren is voor de oefenmeester.

    De wedstrijd tegen het uit de derde klasse gedegradeerde Koudekerk lijkt in elk geval meteen een goede graadmeter voor de nieuwe Boys-ploeg.

     

  • John Cuvelier gaat met zaterdag-één voor het hoogste

    "Een sterkere selectie had niet gekund"

    Door Nick Verwoerd

    Het onlangs opgestarte zaterdagteam van Alphense Boys promoveert komend seizoen naar de derde klasse. Dat is althans de stellige overtuiging van John Cuvelier, die samen met Ronald Martin trainer is van het nieuwe team. "We beschikken over zoveel kwaliteit, niet normaal meer. Als wij geen kampioen worden, heb ik het niet goed gedaan", meent hij. 

    De in Langeraar woonachtige Cuvelier kent een lange loopbaan als trainer, die hij startte nadat hij was gestopt als speler. "Ik kom oorspronkelijk uit Nieuw Vennep en voetbalde tot mijn achttiende bij DIOS.  Daar werd ik weggehaald door Actief Amstelveen (nu: Amstelveen Heemraad/NV). Die club kwam uit in de eerste klasse zaterdag. Dat was destijds het hoogste. Ik heb toen onder andere tegen IJsselmeervogels en Spakenburg gespeeld. Ik kan me nog herinneren dat Jan Zwartkruis, die later oefenmeester werd van het Nederlands Elftal, in die tijd coach van Spakenburg was. Na twee jaar ben ik bij Actief gestopt. Het was voor mij toch een hele opgave. Ik had geen auto en moest steeds meerijden met onze trainer De Haas. Hij haalde me op en bracht me thuis. Daarnaast had ik het druk met mijn baantje in de supermarkt en vond ik vrienden en uitgaan heel belangrijk. Al met al kon ik het niet meer opbrengen. Achteraf had ik door moeten pakken. Maar ja, het was voor mij geen must.  Ik heb er niet uitgehaald wat erin zat. Via een sponsor belandde ik bij Abbenes in de eerste klasse van de Leidsche Voetbal Bond. Daar scoorde ik in één seizoen 28 goals. Ik was aanvaller: rechtsbuiten of spits. Na twee jaar bij Abbenes stapte ik over naar SMS in Nieuw Vennep. Alles bij elkaar acteerde ik er negen jaar in het eerste elftal, later vooral op tien. Tussendoor kwam ik nog twee seizoenen voor mijn oude club DIOS uit. Al met al heb ik tot mijn vierendertigste gevoetbald. Toen ben ik het trainersvak in gegaan", vertelt Cuvelier.

    Trainerschap

    Dat gebeurde bij de vereniging waar hij zijn carrière als speler afsloot: SMS. "Ik deed de A1 en kwam daarna bij Altior terecht. Daar heb ik zo’n tien jaar de jeugd getraind. Ik had een poos alle selecties gelijktijdig onder mijn hoede en werd met die teams alles bij elkaar tienmaal kampioen. Ook heb ik er het eerste elftal getraind. Ik verving bijna een heel seizoen Marcel Rabbers en een paar maanden Jan Wouters. Verder was ik er ook nog technisch jeugdcoördinator. De eerste jaren als trainer waren echte leerjaren. Het was voor mij dan ook liefdewerk oud papier. Je moet ontdekken wat er allemaal bij komt kijken. Na mijn periode bij Altior kwam ik via via bij Alphense Boys. Ik begon met de D2 en kreeg er na een maand of vijf de B1 bij. Tijdens de twee erop volgende seizoenen trainde ik de B1. Door een verschil van inzicht met de TC haakte ik daarna af en keerde ik terug bij Altior", aldus Cuvelier.

    Een paar jaar later, nadat de plooien waren gladgestreken, volgde zijn rentree op De Bijlen.

    Aanvankelijk opnieuw als coach van de B1. "Ik werkte daarbij altijd samen met Frans Bahlmann en dat klikte hartstikke goed. Wij eindigden diverse keren bovenaan en zagen ook andere selectieteams de titel pakken. En dat terwijl de A1 maar onderin vertoefde of degradeerde. Wij waren benieuwd hoe dat kwam en hadden het er gekscherend wel eens over hoe het zou zijn om die A1 over te nemen. Frans heeft daar toen een balletje over opgegooid en uiteindelijk is het ook zover gekomen. Het pakte goed uit. Het bleek wel degelijk mogelijk om bovenin mee te draaien en zelfs om kampioen te worden. Ons doel was bereikt. Op de een of andere manier was men bij FC Lisse op de hoogte van het reilen en zeilen hier en die club meldde zich toen bij mij. We hadden een goed gesprek en waren snel rond. Ik was eigenlijk wel toe aan iets nieuws en wilde wel eens kijken hoe het zou gaan bij een Bollenstreek-club."

    Succes

    Zo kwam er voor de tweede keer een einde aan zijn verblijf bij de roodwitten. In de ?? opgeteld - negen jaargangen dat Cuvelier bij Alphense Boys werkzaam was, pakte hij zesmaal een titel met zijn ploeg. Bij FC Lisse kende hij opnieuw succes. "In mijn eerste jaar hadden we bij de A1 een selectie die uit zestien man bestond. Te weinig vond ik, maar het was de visie van de club.  Aan het einde van de rit brak het ons op. We streden mee in de nacompetitie, maar toen misten we zes, zeven spelers. We moesten terugvallen op jongens uit de B1 en kwamen zo te kort. Daarna kreeg ik met een bredere selectie mijn zin en bereikten we ook iets. We werden kampioen van de hoofdklasse en promoveerden naar de vierde divisie. En afgelopen seizoen pakten we daarin weer de titel. Bij de leiding had ik inmiddels aangegeven wel trainer te willen worden van het tweede elftal. Het leek mij handig in verband met de doorstroming en ik zou misschien van waarde kunnen zijn voor Robbert de Ruiter, de hoofdtrainer. Maar er kwam nooit een gesprek over waarom wel of niet", verklaart Cuvelier.

    Doelstelling

    "In die tijd nam het nieuwe bestuur van de Boys contact met mij op om eens met elkaar te praten", vervolgt hij. "Het bleek uiteindelijk de bedoeling om me te polsen voor het opzetten van een eerste elftal op zaterdag. Dat was tweemaal eerder mislukt, maar door mijn verleden hier en met mijn netwerk moest het toch wel kunnen slagen. Het leek me een uitdaging en ik reageerde positief. Ik dacht op zoek te moeten naar zes of zeven spelers, maar dat pakte anders uit. Later werd namelijk duidelijk dat er vanuit de A1 niemand zou overkomen. Ik heb dan ook veel tijd en energie moeten steken in het benaderen van spelers om zo tot een volwaardige selectie te komen. En dat is gelukt. We hebben nu zestien veldspelers en twee keepers. Twaalf van hen hebben een verleden bij de Boys. Zij kennen het DNA van de club. En twaalf  kwamen eerder ook voor een bvo uit. Het zijn allemaal fantastische voetballers. Een sterkere selectie had ik niet kunnen krijgen. Het is nu aan mij om er een team van te maken en de poppetjes op de juiste plek te zetten. En dat is iets waar ik best wel goed in ben. Het doel is om in drie, vier jaar in de tweede klasse te komen. Dat kunnen we absoluut aan. Dat weet ik voor honderd procent zeker. Komend jaar moeten we dus meteen kampioen worden. Als dat niet lukt heeft het aan mij gelegen. Eerlijk gezegd sta ik te springen om te beginnen. Ik ben al zo’n vijfentwintig jaar trainer en ik ben nog nooit zo enthousiast geweest. De zaterdag heeft ook de toekomst en daarom moeten we de eigen jeugd de gelegenheid geven om hier op die dag te blijven voetballen. Hoe het met het eerste elftal op zondag zal gaan is nu nog onzeker. Het lijkt mij moeilijk haalbaar om straks eventueel met beide teams op vrij hoog niveau uit te komen. Het bestuur ziet ook het belang van de zaterdag. Zo hebben wij dezelfde faciliteiten als zondag-één. We worden serieus genomen."

    Opvallend

    In het keurkorps van de 61-jarige succestrainer - in het dagelijks leven werkzaam als kwaliteitscontroleur bij Klüh Service Management op Schiphol ?? is de naam Roosberg opvallend aanwezig: driemaal. "Ik belde Angelo op om hem te benaderen voor zaterdag-één. Hij had er meteen oren naar en ik vroeg hem zo maar of hij nog andere gegadigden kende. Hij noemde direct zijn twee neven. Ze hadden met elkaar de wens uitgesproken ooit nog eens samen te  voetballen, ongeacht het niveau. Hij gaf me hun telefoonnummers en vervolgens was alles snel beklonken. Zij kenden Alphense Boys, hadden er tegen gespeeld en kenden veel waardering voor de club. Het leek hen prachtig om te helpen het niveau hier op zaterdag omhoog te brengen. Anthony is oud-international van Curaçao en Sontjie speelde het afgelopen jaar bij HBS in de derde divisie. Mooi dat ze komen, toch?"

     

    Cuvelier gaat er vanuit dat hij met zaterdag-één bezig is aan zijn laatste klus als oefenmeester. "Ik wil hier graag blijven. Alphense Boys is onderhand wel mijn cluppie geworden. Misschien kan ik, als ik hier klaar mee ben, bij de Boys verder in de organisatie of als teammanager. Of op een andere manier een toegevoegde waarde zijn. Maar zo lang het gaat wil ik graag dit vak blijven uitoefenen."