• Koninklijke onderscheiding voor Koos Tollenaar

    Onder meer vanwege zijn grote inspanningen voor Alphense Boys, ontving Koos Tollenaar donderdag tijdens de jaarlijkse Lintjesregen een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Spies speldde de onderscheiding bij Koos op.

    in de periode ca. 1973 - 2005 heeft Koos ?? gesteund door zijn vrouw Nel - veel vrijwilligerswerk  verricht. Als in díe tijd al een vrijwilligersprijs bij Alphense Boys zou hebben bestaan, was Koos Tollenaar een zekere winnaar geweest. Hij was vanaf de beginjaren zeventig gedurende zeker dertig jaar een man die altijd klaar stond voor de vereniging en dan met name voor de jeugdafdeling. Hij maakte zijn entree bij de club als vader van twee voetballende zoons, van wie Arie uitgroeide tot keeper van het eerste elftal, totdat hij naar Zwitserland verhuisde. Ook de in 2015 overleden Koos jr. was jarenlang als vrijwilliger aan Alphense Boys verbonden.

    Koos Tollenaar werd in augustus 1973 jeugdleider en ging in 1974 voor de eerste keer mee als leider naar de NKS-zomervoetbalkampen. Er zouden nog vele keren volgen. Elk jaar was hij opnieuw trainer/leider van een jeugdteam. Ondertussen maakte hij zich verdienstelijk op allerlei andere posities binnen de jeugdafdeling: hoofdleider van de B-junioren, medeorganisator van grote evenementen zoals het traditionele Sportweekend en de grote Oranjetoernooien (toen elk jaar op Koninginnedag), lid van de jeugdcommissie en technische commissie, grensrechter en wedstrijdsecretaris. Overigens deed ook zijn vrouw Nel veel vrijwilligerswerk in de kantine.

    De vereniging groeide in die tijd in alle opzichten, zowel qua aantal leden als prestatief. In 1977 promoveerde Alphense Boys 1 uit de Leidse voetbalbond naar de KNVB en werd gemiddeld om de drie, vier jaar een kampioenschap gevierd. Koos zorgde er steeds voor dat diverse supportersbussen vol met jeugdleden naar de kampioenswedstrijden reden.

    Ook de arbitrage had Koos’ warme belangstelling. Hij volgde zelf de scheidsrechterscursus en zou tot op hoge leeftijd jeugdwedstrijden fluiten. Vanwege zijn leeftijd en om gezondheidsredenen besloot hij op zijn 75-ste te stoppen met het werk voor Alphense Boys! In de laatste periode dat hij actief was, trainde hij ook nog op woensdagmiddag met groot enthousiasme en heel veel plezier de jongste jeugdteams. Vanwege zijn postuur en bulderende stemgeluid, was hij voor die kleine mannetjes ongetwijfeld een zeer imponerende persoonlijkheid.

    De vrijwilligers die in de ruim dertig jaar met Koos Tollenaar bij Alphense Boys hebben gewerkt, kunnen zich zijn stem en verschijning ook allemaal nog goed voor de geest halen. Koos was altijd aanwezig, maar stond nooit vooraan. Hij sprak letterlijk en figuurlijk duidelijke taal en stak zijn oordeel nooit onder stoelen of banken, maar stond ook altijd open voor de mening van anderen. Om uiteindelijk te doen wat voor (de jeugd van) Alphense Boys het beste was.

    Jaap Goedhart, Paul Bahlmann en Jan Verwoerd gaven donderdag namens de Boys acte de préséance bij de uitreiking van de onderscheiding en de receptie. Uiteraard willen wij Koos en familie ook langs deze weg van harte feliciteren met zijn Koninklijke onderscheiding.