• Noordwijk Jo10-2 – AB Jo10-1 (3-6): Een ander kan het niet altijd voor je oplossen

    Het is een rare competitie. Er is door koning Winter al heel wat afgelast. Vandaag stond de derde wedstrijd uit tegen Noordwijk Jo10-2 op het programma. Misschien op papier geen lastige tegenstander, maar je weet niet hoe het loopt. Met een verkeerde instelling kan je het jezelf heel erg moeilijk maken. De warming up zag er redelijk goed en geconcentreerd uit. De opstelling was anders dan anders. Doordat Mathijs op doel ging, schoof Adam naar de linksachter en Oscar naar de midmid positie. Op zich lijkt dit geen grote aanpassing, maar in de praktijk is dat het wel. De automatismen waren weg uit de linies en dat kan je dan terug zien in de wedstrijd.

    Normaal trekken de Boys ten strijden, maar in dit geval was het de tegenstander. Met kick and rush voetbal maakte Noordwijk het ons erg lastig. Ze kwamen een paar keer gevaarlijk voor ons doel, maar tot schoten op doel kwam het niet. Het goede voetbal van de afgelopen weken was vandaag ver te zoeken. Geen combinaties, geen driehoekjes en nagenoeg geen passen. Toch kregen de Boys toch 7 honderd procent kansen. In zo’n wedstrijd moet je het jezelf makkelijk maken en de ballen er inschieten. Hoe komen we dan aan zeven kansen? Met name door individuele acties. Ik vond onze doelpunten wel mooi. Florin speelde de bal goed in op Oscar. Hij speelde over op Bilal en na een mooie breedte pass kon Gi van dicht bij in de linkerhoek scoren. 0-1. De tweede goal was een corner van Adam die op het hoofd van Bilal terecht kwam. Bilal kopte hem goed in de linker bovenhoek in. 0-2.

    In de rust werd er een hartig woordje met elkaar gesproken. Er werd niet samen gevoetbald op diverse vlakken. Als eerste: eerder spelen. Je hoeft niet door en langs drie tegenstanders te spelen als er medespelers vrij staan. Ten tweede: Als je een bal kwijt raakt door een dribbel of foute pass, dan sprint je achter de tegenstander met bal aan. Uitrusten doen we weer als het spel stil legt. Een ander kan het niet altijd voor je oplossen. Eerst zelf proberen, waarna iemand anders je kan helpen. Ten derde: In balbezit groot huis. We leken nu wel guppen. In balbezit uit elkaar, bij balverlies naar elkaar toe en druk op de bal zetten. Dit is het spel wat wij al nu al geruime tijd kunnen en willen spelen.

    De tweede helft liet al een op een aantal vlakken een ander beeld zien. Er was meer rust aan de bal en de ruimtes op het veld werden beter benut. Daardoor ging de bal van voet naar voet en zagen wij weer de driehoekjes die wij gewend zijn. Ik zag een paar hele mooie combinaties die leidde naar een paar mooie doelpunten. Wat wel opviel was dat de Boys wel zo snel mogelijk naar voren konden rennen, maar naar achteren rennen ging heel plichtmatig en te langzaam. Daardoor kon Noordwijk driemaal voor het doel komen en ook nog scoren. De eindscore van 3-6 was helemaal terecht, maar eigenlijk het de uitslag in de dubbele cijfers moeten eindigen.

    In de eindbespreking zijn bovenstaande punten ter sprake gekomen. Hier moeten wij van leren! Als wij met deze instelling tegen de sterkere tegenstanders gaan voetballen, hebben wij niets in te brengen. Probeer eerst je eigen balverlies goed te maken en als dat niet lukt, helpt een medespeler zeker. Ik weet zeker dat het goed komt en dat de Boys van deze wedstrijd leren. Op naar Ter Leede!

    Gijs