• Van 2-0 achter naar 4-2 winst

  Niet eerder haalde Alphense Boys dit seizoen drie overwinningen op een rij. Bij Jong Achilles’29 in Groesbeek zag het er aanvankelijk ook niet naar uit dat het de roodwitten deze middag zou lukken, door met een zege van het veld te stappen. De hekkensluiter nota bene van de Hoofdklasse A stond na een half uur met 2-0 voor en kreeg even later ook nog een man meer, na een rode kaart voor Boysmiddenvelder Cristian Cabrera Ortega. Een uur later was alles anders. Op slag van rust scoorde Bas van Zoest (een van de uitblinkers, zie foto) de aansluitingstreffer en in de tweede helft denderde de andermaal door Eli Wattimury gecoachte ploeg over de jeugdige thuisformatie heen. Aan het einde stond een klinkende 2-4 winst op het scorebord en was Alphense Boys ‘gewoon’ nog koploper in de tweede periode en stevig zesde in het klassement.

  Op bezoek bij de nummer laatst van het klassement. Een club die veel zorgen heeft (naweeën van een faillissement van de proftak) en zich veel inspanningen moet getroosten om elke week genoeg spelers aan de start te krijgen. Toen de bus na een reis van ruim anderhalf uur op het nagenoeg verlaten complex arriveerde, leek het helemaal niet dat daar deze middag zo’n spectaculaire wedstrijd zou worden gespeeld. Natuurlijk wilde de Boys niet slap aan de wedstrijd beginnen, maar toch vlogen de ballen wel erg gemakkelijk uit of belandden ze vaak in de voeten van de tegenstander. "We waren niet genoeg geconcentreerd", vond Wattimury, die na de slordige openingsfase wel zag dat zijn ploeg toch het heft in handen nam.

  Toen het eerste de beste schot, uit de tweede lijn van wie anders dan Thom Nouwens, op de lat eindigde, dacht Alphense Boys het ritme te pakken te hebben. Wat kon er eigenlijk mis gaan nog? Genoeg, want tien minuten later stond het 2-0 voor de enthousiast voetballende thuisploeg. De 1-0 werd ingeleid met een verprutste Boys-corner, misschien wel zo’n voorbeeldje van concentratiegebrek. Achilles stak met twee passes het veld over en Sead Begic rondde deze counter genadeloos af. Drie minuten later combineerden twee van de behendigste spelers van de thuisploeg tamelijk eenvoudig door het hart van de Alphense defensie. De scoringskans kon slechts ten koste van een overtreding binnen de zestien ongedaan worden gemaakt. De penalty werd keurig binnengeschoten door Aleksandar Jankovic: 2-0.

  Alphense Boys had een minuut of tien nodig om van die tegenslagen te bekomen. Pas in de 40-ste minuut werd door Ortega weer een bal op het doel van Achilles geschoten. Die zeilde net langs de kruising. Dat was het een na laatste dat de middenvelder deze middag mocht laten zien. Even later zette hij zijn voet hard in een duel met een tegenstander, een fractie van een seconde nadat scheidsrechter Vis al voor een vrije trap vóór de Boys had gefloten. De arbiter oordeelde wel heel strikt volgens de regels: code 4, oftewel een gewelddadige handeling buiten een duel om de bal en dus rood. Een foute inschatting, een misrekening, onbedoeld, dat dekt de lading beter, maar daar is geen code voor.

  Onbedoeld ook, zorgde dit moment ervoor dat de Boys ging doen waar het goed in is de afgelopen weken: goed voetballen en tegelijk hard werken voor elkaar. Vuile meters maken, als dat voor een goed resultaat en in het belang van het team wordt vereist. De ploeg werd hierbij aangemoedigd natuurlijk door de aansluitingstreffer, op slag van rust. Bij een vrije trap vanaf het middenveld ging de lange libero Bas van Zoest mee naar voren en hij toucheerde de bal precies genoeg om de Groesbeekse doelman te passeren. Van Zoest zou ook in het begin van de tweede helft nog een heldenrol vervullen, toen hij bij een van de spaarzame tegenaanvallen van Achilles de bal uit een leeg doel trapte, terwijl Van der Linden al tot overgave was gedwongen.

  Met een spits voor een verdediger, Patrick Krop voor Ian Quak, gooide Alphense Boys na rust alles op de aanval en elke bal de diepte in. Krop zorgde samen met een onverzettelijke Thijs Hoogenboom in de punt van de aanval voortdurend voor onrust in de verdediging van Jong Achilles ’29. De energie en wilskracht leverden spoedig resultaat op. Na een verre trap van keeper Van der Linden nam Hoogenboom de bal, met zijn rug naar het vijandelijke doel, in één keer in een halve draai op zijn slof en de bal verdween onhoudbaar in de verste hoek: 2-2.

  De jacht op de gelijkmaker ging door in een jacht op de winnende goal. Ondanks dat Alphense Boys met tien man stond, bleef het overwicht groot en kon de 2-3 van Patrick Krop niet eens onverwacht worden genoemd. Het was niet zo gek dat de Boys daarna gas terug moest nemen, waardoor de thuisploeg weer eens wat vaker in balbezit kwam. Even leek Alphense Boys de ondertal-situatie misschien toch nog te moeten bekopen, maar Van der Linden hield uiteindelijk alles redelijk gemakkelijk tegen. Omdat de marge klein was, bleef het spannend, totdat in de blessuretijd de bevrijdende treffer viel. Sven van Lunteren kreeg hem na goed doorzetten op zijn naam, al toucheerde een verdediger van Achilles de bal als laatste.

  En zo behaalde Alphense Boys onder waarnemend coach Eli Wattimury voor het eerst dan toch de derde overwinning op een rij in dit debuutseizoen in de Hoofdklasse. En al blijft ‘handhaven’ het parool, er lonkt nog steeds deelname aan de nacompetitie voor promotie. Alphense Boys leidt in de tweede periode en zag zondag enkele concurrenten afhaken. In theorie staat Hollandia er op dit moment nog iets beter voor. Komende zondag is RKHVV thuis de laatste tegenstander voor deze periode. Eerst is er dinsdagavond nog de bekerwedstrijd tegen zaterdag-hoofdklasser FC ’s-Gravenzande (20.15 uur, ook thuis)

  Uitslagen

  Jong Achilles\\'29-Alphense Boys 2-4, Purmersteijn-Silvolde 2-1, DHC-SWZ Boso Sneek 2-1, Leonidas-Hollandia 0-2, RKHVV-MSC 6-2, SJC-De Bataven 2-1, VV Heerenveen-RKAVV 0-1, SDO-Achilles 1894 2-5.

  Stand Hoofdklasse A

  1.            SJC 18-37 (39-22)

  2.            Hollandia 18-33 (41-27)

  3.            Achilles 1894 19-33 (46-26)

  4.            Leonidas 19-31 (35-28)

  5.            Silvolde 17-30 (34-20)

  6.            Alphense Boys 19-30 (37-34)

  7.            RKAVV 19-28 (36-27)

  8.            SDO 18-26 (33-30)

  9.            MSC 18-26 (34-45)

  10.          Purmersteijn 19-26 (29-31)

  11.          DHC 19-21 (26-37)

  12.          RKHVV 18-19 (32-40)

  13.          De Bataven 16-17 (25-25)

  14.          SWZ Boso Sneek 18-17 (18-30)

  15.          VV Heerenveen 18-15 (16-34)

  16.          Jong Achilles‘29 17-10 (28-53)

   

  Clubtopscorers

  Patrick Krop 10, Thom Nouwens 7, Arjan Ouwendijk 6, Thijs Hoogenboom 4 , Bas van Zoest 3, Nathan Spaan 2, Raychelo Fecunda 2, Michael Amoafo 1, Stanley Mailoa 1, Sven van Lunteren 1.