• Een echte teamprestatie

  Het plotselinge debuut van Eli Wattimury als hoofdcoach kon zondagmiddag in Hoorn door Alphense Boys worden gevierd met een eclatante overwinning. Op de 1-3 zege bij titelkandidaat Hollandia - in wat vooraf toch als een lastige wedstrijd werd beschouwd - viel niets af te dingen. De afgelopen weken liet de Boys al zien niet voor ploegen uit de kopgroep (Leonidas, SJC) onder te doen, al leverden die duels maar 1 punt op. Tegen Hollandia beloonde de Boys zichzelf wél met de volle winst.

  Foto's: www.hollandia-hoorn.nl, Peter van Lobberegt.

  Wattimury, voor het vijfde jaar assistent-trainer en daarvoor vele jaren speler van de hoofdmacht, stond aan de boorden van het IJsselmeer voor het eerst in zijn carrière als eindverantwoordelijke langs de lijn. Oorzaak: trainer Aad van den Berg heeft gezondheidsklachten en kan geen training geven. Hij was zondag wel bij de wedstrijd, maar als toeschouwer. Hij zag een ploeg het veld op komen zonder Patrick Krop en Pepijn Kooij. Eerstgenoemde had afgelopen week eveneens de trainingen gemist; de docent was deze week met studenten op ski-les. Kooij werd op de heenweg naar Hoorn in de bus overvallen door misselijkheid en bleef daarom aan de kant.

  Als gevolg hiervan was er een basisplaats voor Ian Quak. Hij werd rechtsback. De ‘vaste’ rechtsachter Milan Stiphout schoof door naar de plek van Kooij, op het middenveld naast Cristian Cabrera Ortega (terug in de basis). Arjan Ouwendijk kreeg de opdracht veel de diepte te zoeken, en vond die ook. Hij stichtte in de openingsfase het meeste gevaar in de verdediging van Hollandia. De Boys pakte vanaf de start het initiatief en dat leverde meteen een aantal corners op. Nadat tussendoor Nick de Wit van de thuisploeg een bal gevaarlijk voorlangs had gekopt, kwam de Boys aan de leiding.

  In de 11-de minuut brak Ouwendijk door, na een afgemeten pass uit het achterveld van Bas van Zoest. Hij rende alleen op keeper Nick van Santen af en die kon hem alleen ten koste van een overtreding van scoren afhouden. Scheidsrechter Voncken wees gedecideerd naar de stip en was clement voor de goalie, door geen rode maar een gele kaart te geven. Thom Nouwens schoot net als vorige week tegen SJC vanaf elf meter weer feilloos raak: 0-1. Zie foto boven.

  De Hoornse roodwitten, gedeeld nummer drie op de ranglijst en belager van koploper SJC, voerden de druk meteen op. Een kwartier lang zou de Boys geen kans meer krijgen, om vervolgens toch toe te slaan. In de 26-ste minuut verschalkte Arjan Ouwendijk zijn bewaker, door na een listige aanname en halve omhaal van hem weg te draaien. De verdediging van Hollandia was uit positie en Ouwendijk bediende de vrijstaande Thom Nouwens. Net buiten de zestien koos de aanvoerder voor zijn specialiteit: een welgemikte trap die over de toch niet kleine Van Santen verdween en net onder de lat in het doel zakte.  Wereldgoal, zo heet dat, en 0-2.

  Voor Hollandia was dat al het sein om regelmatig verdedigers naar voren te laten inschuiven en de druk op de Boys-verdediging te houden. Die gaf op de ouderwets zware grasmat geen krimp. De thuisploeg had weliswaar vaak een mannetje over op het middenveld, maar eenmaal in de buurt van de zestien meter boksten de Boysverdedigers elke bal weg. Ongeschonden werd de rust gehaald en ook na de hervatting kreeg Hollandia géén doorgang. Steeds was er een uitgestoken been van Quak, Bauman, Fecunda of Ortega, en anders kopte Van Zoest de bal weg of stond keeper Van der Linden op de goeie plek. Zie foto onder.

  In de 54-ste minuut ging de wedstrijd op slot. Bij een vrije trap vanaf het rechtermiddenveld vond Nouwens bij de verste paal de mee naar voren gekomen Bas van Zoest. Zijn tweede goal van dit seizoen betekende de 0-3. Waar Alphense Boys in het verleden er nog wel eens last van had, dat een tegenstander dan toch terug in de wedstrijd kon komen, gebeurde nu niet. Weliswaar moest Van der Linden drie keer handelend optreden, maar tussendoor had Boys 1 met wat meer raffinement in de tegenstoot naar 4-0 of 5-0 kunnen uitgelopen. Pas drie minuten voor tijd wist Daniel Mullen voor de thuisclub nog de eer te redden (1-3).

  Voor het eerst in twee maanden weer een zege voor de Boys, de zevende van de debutant dit seizoen in de Hoofdklasse. Alphense Boys klom naar het linker rijtje en nam verder afstand van de ‘onveilige’ dertiende plaats. Trainer Eli Wattimury prees de wilskracht en drive waarmee zijn ploeg in Hoorn had gestreden. "Dit is een overwinning van het collectief, een echte teamprestatie. Wat we de afgelopen maanden met elkaar hebben neergezet, voeren we met elkaar uit. Dan maakt het verder niet uit wie er voor de groep staat. We weten dat we goed kunnen voetballen. Als we ook zoals vandaag onze mouwen opstropen en iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, kunnen we het iedereen lastig kunnen maken. Al zijn we er zeker nog niet. Komende zondag thuis tegen MSC wordt gewoon weer een zware pot."

  Uitslagen

  Hollandia-Alphense Boys 1-3, DHC-RKHVV 2-2, Jong Achilles\'29-Silvolde 0-1, SJC-VV Heerenveen 2-2, Achilles 1894-RKAVV 0-2, Leonidas-Purmersteijn 3-2, SWZ Boso Sneek-SDO 0-4, De Bataven-MSC 1-3.

  Stand Hoofdklasse A

  1. SJC 17-34 (37-21)
  2. Silvolde 16-30 (33-18)
  3. Achilles 1894 18-30 (40-24)
  4. Leonidas 17-28 (33-26)
  5. Hollandia 16-27 (36-26)
  6. SDO 16-26 (31-20)
  7. MSC 16-26 (31-33)
  8. Alphense Boys 17-24 (27-31)
  9. RKAVV 17-22 (30-26)
  10. Purmersteijn 17-22 (27-30)
  11. De Bataven 15-17 (24-23)
  12. SWZ Boso Sneek 17-17 (17-28)
  13. DHC 17-17 (24-36)
  14. RKHVV 17-16 (26-38)
  15. VV Heerenveen 16-15 (16-31)
  16. Jong Achilles‘29 16-10 (25-46)

  Clubtopscorers
  Patrick Krop 9, Thom Nouwens 5, Thijs Hoogenboom 3 , Nathan Spaan 2, Raychelo Fecunda 2, Arjan Ouwendijk 2, Bas van Zoest 2, Michael Amoafo 1, Stanley Mailoa 1.