• E-Top: Matige pot in Gouda levert een verdiende 1-4 winst op

De titel van dit verslag verraad in één zin de samenvatting van de wedstrijd. Met permissie van verschillende ouders mag ik vandaag een klein beetje kritisch zijn.

Het is vandaag 11 november en de Boys worden om 9:00 uur verwacht in Gouda om daar om 9:45 uur te spelen tegen Olympia JO12-1. De tegenstander van vandaag is de hekkensluiter van de competitie en dat is dan ook meteen de grootste valkuil voor de Boys. Hoe hoger de kwaliteit is van de tegenstander, hoe lekkerder de jongens hun eigen spel kunnen spelen. We hopen dan ook dat de jongens er vandaag niet te gemakkelijk over denken, want ook Olympia JO12-1 zal zorgdragen voor weerstand. De tegenstander van vandaag zal er alles aan doen om de eerste punten in de competitie te gaan behalen.

Na even zoeken naar een parkeerplaats komen we aan op het mooie sportcomplex van Olympia waar de ouders op deze regenachtige ochtend tevreden concluderen de jongens droog te kunnen aanschouwen op de royale tribune.

Na de warming-up vertrekken de jongens nog even naar de kleedkamer voor de laatste instructie en verschijnen ze enkele minuten later weer terug op het veld. We missen vandaag Senne, die de collega’s van de JO13-2 mag ondersteunen. Op de bank starten Julian, Santino en Sami en wanneer de rest van de jongens positie heeft genomen, de yell door Gouda heeft geklonken en ook de tegenstander er klaar voor is, fluit de scheidsrechter en mogen de Boys lós.

Het begin is prima. Gelijk wordt er flink druk gezet en is de toon van de wedstrijd gezet. Olympia strubbelt nog even tegen, maar wanneer na nog geen 3 minuten speeltijd Bram een diepe pass geeft, die Bryan meeneemt en op vertrouwde wijze over de keeper heen werkt is het al direct 0-1.

Na een voorspoedige start blijft de druk op Olympia hoog. De wedstrijd wordt gespeeld op de helft van onze tegenstander. Even is daar een gevaarlijke actie van een losgekomen Olympia spits, maar keeper Vince is tijdig uit zijn doel gekomen en gooit zich behendig voor de bal waardoor het gevaar direct is geweken.

Niet veel later is er door onverwacht balverlies weer een gevaarlijke kans voor Olympia. Een doorgebroken speler stormt af op Vince zijn doel. Door wederom goed uit het doel te komen en daar waarschijnlijk een beetje gevaarlijk bij te kijken weet Vince ervoor te zorgen dat de tegenstander deze kans niet om kan zetten in een tegendoelpunt.

De coach van Olympia wordt inmiddels onrustig. Voor hem is het ook duidelijk geworden dat de verdedigende weerstand van Alphense Boys te groot is voor zijn team en de druk van de Boys vooruit hoog blijft.

Het volgende doelpunt wordt voorbereid door Yassine, die op het middenveld de bal onderschept en een fantastische pass op Bryan geeft. Bryan geeft de bal vanaf de rechterzijde voor, Ersan verlengd en Joshua rond sterk af. Het is 0-2 en dat is méér dan verdiend!

De jongens zijn natuurlijk nog niet klaar. Enkele minuten na de 0-2 is er een corner. De bal belandt bij Yassine die de 0-3 inschiet. De grensrechter heeft een buitenspel gezien, de scheidsrechter fluit. Helaas niet voor een doelpunt, maar voor buitenspel.

Er is wat ongenoegen bij de Boys, maar de keeper zet het spel snel door. Direct is Olympia weer even gevaarlijk. Het zijn de lange ballen vooruit die onze tegenstander zo nu en dan een kansje geven. Maar weer is daar Vince die knap redt en vandaag zijn doel prima schoon houdt.

De Boys nemen de aanval weer over en na vasthouden vlak voor de 16 meter mag Joshua de vrije trap nemen. Een superschot zoals we dat van Joshua gewend zijn komt helaas net op de paal, maar na wat rumoer in het doelgebied ziet Ersan zijn kans schoon om toch de 0-3 te maken, die we eigenlijk zojuist al hadden geteld.

In de laatste minuten van de eerste helft blijven de Boys de sterkste ploeg. Het is zeker niet de beste speelhelft die we de afgelopen maanden hebben gezien, maar wel één met riante voorsprong welke met hard werken is verdiend.

De scheidsrechter fluit en het is tijd voor koffie, limonade en bananen.
    Na de rust starten Daan, Bram en Twan op de bank. Alle jongens zijn weer op het veld met nieuwe instructies van hun trainer. Wat de instructies aan de Goudse kant geweest is, dat zullen we natuurlijk nooit weten, maar het is duidelijk dat het niet meer de bedoeling is dat de jongens lekker in hun spel komen.

Het is na het fluitsignaal wél direct weer gevaarlijk. Binnen enkele seconden is daar de eerste kans voor Julian. Niet veel later is daar weer een lange bal vooruit en een gevaarlijke actie voor Olympia, maar Sami verdedigd sterk en maakt het de Olympia speler onmogelijk om te schieten.

Er zijn verschillende kansen voor de Boys. Yassine geeft een mooie pass op Bryan die zich vrijspeelt en een schietkans heeft op doel. Niet veel later een vrije trap op een gevaarlijke plek voor Joshua, maar de keeper stopt de bal netjes.

De wedstrijd wordt inmiddels wat grimmiger. Shirtjes trekken en verbaal geweld, maken de sfeer er niet beter op. Yassine raakt in een pittig duel geblesseerd en wordt door Adra van het veld begeleid. Bram neemt de honneurs waar en snelt zich weer het veld in.

De vrije trap wordt genomen en Mats neemt de bal mee vooruit. In de 16 meter wordt het schieten hem belemmerd, maar de scheidsrechter ziet daarin geen overtreding. In de eerste helft lukte het de jongens om redelijk hun eigen spel te spelen, maar in de tweede helft wordt er teveel rekening gehouden met het spel van de tegenstander. Er is minder overtuiging en het spel verloopt rommelig. Hierdoor lukt het Olympia om nog één keer gevaarlijk te worden wanneer na een trap vooruit een speler van Olympia alleen op keeper Vince afkomt. Vince raakt de bal nog net, maar het is niet genoeg om de 1-3 te voorkomen.

De jongens van Olympia geven zich nog niet gewonnen en nemen de bal direct mee terug naar de middenstip. Zij komen in de tweede helft meer aan spelen toe. Nadat Julian goed loopt op een pass vooruit maakt hij de 1-4. Helaas ziet de grensrechter – overigens volkomen terecht – buitenspel, dus blijft de stand 1-3.

Er wordt van de verdediging meer gevraagd in de tweede helft. Olympia zet meer druk en speelt hard. Nog even is onze tegenstander gevaarlijk wanneer ze een vrije trap op een gevaarlijke plek mogen nemen vlakbij het doel van Vince. Gelukkig is Vince lekker scherp en stopt hij ook deze kans van Olympia.

De rommelige tweede helft loopt richting het einde wanneer Bryan nog een sprintje trekt langs de rechterkant en een voorzet geeft op Ersan die koeltjes de bal intikt. Het is 1-4 voor de Boys.

In de laatste fase van de wedstrijd is er nog een mooie kans wanneer Stef de bal onderschept, Julian verlengd en Bryan schiet, maar de keeper stopt. Ook Joshua heeft nog een schietkans met een hoge bal over de keeper, die wij als supporters heel graag de 1-5 hadden zien worden. Maar de bal gaat helaas over het doel.

Hoewel in de laatste fase van de wedstrijd de Boys weer beter in hun spel zijn gekomen tekent de tweede helft zich door onsportieve duels en een rommelig en grimmig spelbeeld. Jammer, maar soms hoort ook dát bij voetbal.

De scheidsrechter fluit, de wedstrijd is gespeeld. Hoewel vooral de tweede helft niet van het niveau was dat we graag zien, is de oogst vandaag wel goed. HVV heeft gelijkgespeeld tegen Sportlust en met onze winst, versterken de Boys hun koppositie. De volgende competitiewedstrijd is tegen HVV over 2 weken. Dat is in ieder geval een mooie wedstrijd om naar uit te kijken en op te trainen.

Rest mij nog om de balsponsor van vandaag te bedanken. Autohuis de Jong heet deze week de bal gesponsord en helpt onze Boys daarmee om met Pasen hun toernooi in Barcelona te spelen.