• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • JO11-3 – Nootdorp JO11-1 Fantasietastische overwinning!

  Nadat we vorige week het kampioenschap uitbundig met elkaar hebben gevierd, stond er vandaag tóch nog een laatste competitiewedstrijd gepland tegen Nootdorp JO11-1. Ergens is zo’n wedstrijd natuurlijk niet écht een grote uitdaging meer, maar anderzijds zijn de Boys het als kampioenen van de competitie verplicht aan hun tegenstanders én de trouwe supportersschare om toch nog een mooie pot voetbal te laten zien.

  Coaches Martijn en Dimitri hadden bij het voorbereiden van de opstelling nagedacht over de beste manier om alle spelers te motiveren het beste van zichzelf te laten zien én het publiek te trakteren op een attractieve pot voetbal. Na lang beraad kwam daar een fantastische fantasieopstelling uit met Levy op doel en Vince in de spits. Hoewel onze Boys niet veel moeite hebben gehad met het team uit Nootdorp, heeft dit team hard gewerkt en ergens gunnen wij ze ook wel een tweede plaats. Bij winst voor Nootdorp zijn zij de nummer twee en bij winst van onze jongens, dan zal Noordwijk er met de tweede plaats vandoor gaan.

  De Boys nemen hun plaatsen in en ietwat onwennig gaat de wedstrijd van start. Nootdorp is duidelijk gemotiveerd om vandaag drie puntjes in Nootdorp te houden, maar ook onze jongens zijn duidelijk niet van plan om punten achter te laten. Het spel is fanatiek vanaf het eerste moment en het is natuurlijk fantastisch om Vince te zien lopen op de diepe ballen van Joshua en Bryan voorzetten te zien geven op Serua aan de rechterzijde van het veld. Het is vandaag de omgekeerde wereld. Alleen Levy op doel is niet echt raar. Misschien omdat hij dat voortreffelijk doet en wellicht ook omdat het dit seizoen een paar keer eerder is gebeurd.

  Nadat de eerste speelminuten zijn verstreken gebeurd, waar je eigenlijk ook wel rekening mee houdt. De 1-0 valt voor Nootdorp. Een luid gejuich vanaf de tribune, gevuld met uitsluitend Alphense Boys hooligans, klinkt over het veld. Onze jongens kijken wat vreemd op én een licht verwijtende blik van de coaches kijkt onze kant uit. Ok, ok, ok, juichen voor de tegenstander gaat misschien wel een klein beetje érg ver, wij zaten ook in onze fantasie rol. Dat zullen we niet meer doen.

  Vanuit de achterhoede wordt de bal direct vooruit gewerkt en komt Sami aan de bal. Volgens mij speelde hij op dit moment linkshalf. In ieder geval werkt hij de bal lekker tussen de palen en is het al snel weer gelijk 1-1! Nóg luider gejuich klinkt weer vanaf de tribune, wij hadden immers iets goed te maken.

  Senne is, samen met Thijs, ook het veld in gekomen en staat op een voor hem al vertrouwde plek op rechtshalf. Heel veel tijd had Senne niet nodig om ook de 2-1 te kunnen zetten. Wederom klinkt er luid gejuich en ik schuif ook weer wat meer naar voren op mijn stoel in de tribune. Ik had beloofd het laatste verslag van de competitie te schrijven en vreesde om een verliesgevende wedstrijd te moeten verslaan. Maar de vlag staat er weer goed voor. Zouden onze mannen dan met deze fantasieopstelling het toch nog voor elkaar krijgen om de wedstrijd te winnen? Eerst is het rust!

  De limonade wordt het veld opgedragen, want is het is zonde om de kleedkamers in te gaan. Het is heerlijk weer in Nootdorp, dus we genieten buiten nog even van de zon. Martijn denkt intussen hard na over de opstelling voor de tweede helft. Ehm Jasine gaat links achter en Jesper achter de spits, Twan is dan spits en nou ja..weten jullie het nog….? Ehm… succes! Prima coach, we regelen het wel!

  De tweede helft gaat van start en de coaches van Nootdorp hebben duidelijk de boel nog even op scherp gezet. Als supporters hebben wij het op de tribune vooral druk met duimen voor een doelpunt voor de voorhoede spelers die daar normaal niet spelen. Hoe leuk zou het zijn als Vince of Twan nog even een goaltje zet?

  Alle spelers moeten zichtbaar wennen aan hun nieuwe posities, vooral voor Vince is het flink aanpoten als veldspeler, dat is toch een heel ander spelletje dan in het doel. Helemaal vreemd is het niet voor hem, want voordat hij zijn talenten als keeper heeft ontdekt was hij nog spits bij zijn oude clubje! Het is mooi om te zien dat eigenlijk iedereen het écht hartstikke goed doet op zijn nieuwe plek. Tsja, als je écht kunt voetballen, dan kun je dat ook eigenlijk op iedere positie, dat blijkt vanmorgen wel.

  Al snel in de tweede helft maakt Bryan de 1-3 vanaf de rechtshalf positie. Vanaf die plek mag je scoren en als de keeper je dan de kans geeft, mag je ‘m afmaken. De keeper baalt heel stevig, want met 1-3 begrijpt hij dat een overwinning lastig zal gaan worden.

  De wedstrijd wordt nog wat spannend wanneer Nootdorp nog de 2-3 weet te maken. Ook voor dit doelpunt hebben we geklapt, niet zo hard als bij de 1-0 natuurlijk. Kort na het doelpunt wordt Vince gewisseld, hij is behoorlijk moe én verdiend een publiekswissel. Een doelman die gewoon drie kwart van de wedstrijd fantastisch zijn mannetje staat in de voorhoede. Welk ander team in de Nederlandse JO11 competitie zou dat kunnen zeggen?

  Twan staat nog in de spits en de wedstrijd wordt vooral op de helft van Nootdorp gespeeld. Wanneer er een corner valt en Twan scherp voor het doel zijn kans afwacht, hopen we allemaal dat hij de bal goed op zijn hoofd krijgt. Dat gebeurd en daarmee is het 2-4! Er is wat twijfel in het publiek, was dit nu zijn eerste competitiedoelpunt? Als laatste man heb je immers niet de meeste kans om te scoren, maar later bleek dat het uiteraard niet de eerste goal van Twan is geweest. Evengoed wordt Twan direct gewisseld en bedankt hij klappend het luid applaudisserend publiek.

  Niet veel later is de wedstrijd gespeeld. De Boys bedanken als professionals hun publiek door met elkaar klappend naar de tribune te lopen. Het seizoen zit erop. De laatste wedstrijd was ietswat onverwacht fantasietastisch om naar te kijken en gaat als kers op de taart in de plakboeken. Hoofdklasse gespeeld tegen teams die een jaar ouder zijn, overtuigend kampioen geworden én in fantasieopstelling gewonnen van het team dat als derde is geëindigd en zo graag tweede wilde worden.

  Nog 3 toernooien te gaan én onderhand maakt iedereen zich alweer op voor het volgende seizoen. Zou het volgend seizoen nóg leuker, succesvoller en mooier kunnen zijn dan dit seizoen?

  Barry