• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • DWO JO11-1 – AB JO11-3 Belangrijke overwinning in Zoetermeer

  Het is vandaag dinsdag. Normaal is er dan geen training of wedstrijd. Vandaag staat echter een inhaalwedstrijd tegen DWO op het programma. Eerder wonnen onze Boys met 3-1 thuis van deze tegenstander, maar vandaag zit de spanning van een mogelijk kampioenschap in de benen van onze mannen. Iedere wedstrijd is spannend dit seizoen, maar de wedstrijd van vanavond is éxtra beladen. Wanneer we 3 punten meenemen uit Zoetermeer, kan Nootdorp ons niet meer inhalen en is er alleen nog een mogelijkheid om op basis van gelijke punten op doelsaldo ingehaald te worden. Spanning alom en dat hebben we gemerkt….pfff…..vooral de eerste helft!

  Als supporters kijken we in tegen een heerlijk laagstaand lentezonnetje. De jongens zijn er klaar voor, de energie is langs de zijllijn voelbaar. Als eerste valt op dat Sami op doel staat! Dat is een tegenvaller, want daarmee missen we niet alleen onze vaste keeper, maar direct ook een belangrijke verdediger. Vince heeft een lichte blessure en dan nemen de coaches geen risico. De scheidsrechter fluit en DWO zet direct flink druk. Onze tegenstander krijgt best veel ruimte om te spelen op onze helft en zij proberen vergeefs met een aantal schoten op doel op voorsprong te komen. Sami houdt zijn doel keurig schoon. Het spel is onrustig, maar ook wij creëren kansen. Na een mooie voorzet krijgt Sven een goede kans, maar helaas de bal gaat naast. Later weer een kans van Sven, maar deze wordt door de keeper fraai uit de lucht gepakt.

  DWO heeft een goede en lange keeper op doel staan. Deze jongen is waardevol voor zijn team, want hij voorkomt deze wedstrijd tal van kansen. Nadat in de eerste 10 minuten van de wedstrijd de aanval van DWO nog wat ruimte krijgt geeft onze verdediging verder in de wedstrijd weinig ruimte meer weg. De verdediging van DWO is echter behoorlijk taai, zij geven onze aanvallers maar weinig ruimte. In tal van aanvallen die we normaal gesproken toch in hoog tempo richting het doel zien opbouwen, stuiten onze Boys in de eerste helft (te) vaak op de blokkades die DWO opwerpt.

  In de loop van de eerste helft voeren onze jongens de druk op. Er wordt nu voornamelijk gespeeld op de helft van DWO. Senne heeft een mooie actie en zoekt de ruimte op aan de linkerkant. Hij haalt een corner uit zijn actie, maar helaas volgt er geen doelpunt of gevaarlijke kans.

  Niet veel later wordt DWO gevaarlijk en krijgt een aanvaller de kans om flink uit te halen op Sami zijn doel. Een hard schot ketst af op de lat. Oef! Ik had ‘m al bijna geteld. Vervolgens is er een overtreding op Levy redelijk dicht bij het doel. Bryan neemt de vrije trap, hieruit volgt een mooie kans voor Senne, maar wéér is het de keeper die het doel schoon houdt.

  Er volgt nog een kansje voor Bryan en een grote kans voor Thijs die uiteindelijk bijna alleen op de keeper afgaat. Bijna, want één DWO speler weet nog net Thijs te haken, waardoor hij op zijn verjaardag met pijn op het veld ligt. Noem het een nuttige overtreding, maar lekker is anders. De scheidsrechter geeft een penalty en de Boys stellen zich strategisch op zodat ze in een eventuele rebound te kunnen scoren wanneer Senne de trekker heeft overgehaald. Senne mag de penalty nemen en schiet mooi hard in het doel, maar ook hier is de keeper van grote waarde voor zijn team.

  Rust! Met een 0-0 ruststand zijn de toeschouwers, coaches en onze Boys er niet bepaald gerust op. Na een erg rommelige start, komen we beter in de wedstrijd en voelen we dat een winst écht wel in de wedstrijd zit. Maar het zit voor zover nog niet echt mee. Na kort op adem gekomen te zijn staan de mannen alweer op het veld.

  Volwassen topvoetballers hebben vaak de grootste moeite met clubs die lager in de competitie staan. Wij zijn eerste en DWO een-na-laatste in de competitie. Onze Boys hebben laten zien dat óók jonge topvoetballers al grote moeite hebben met clubs die op het eerste gezicht gemakkelijk te verslaan zouden moeten zijn. Een flink beetje gas bij, we kunnen Thijs toch niet op zijn verjaardag met een gelijkspel naar huis laten gaan?

  De start van de tweede helft is gelijk goed. Een mooie lange bal bereikt Senne, kopballetje, met een corner als resultaat. Levy neemt de corner, waarna Sven de bal lekker intikt. Het is 0-1!! En daarmee veranderde wedstrijd. Deze punt was nodig om DWO te breken. Onze tegenstanders heeft een sterke eerste helft gespeeld, maar nu krijgen onze jongens de ruimte om hun eigen spel te spelen!

  Er wordt hard gewerkt en de druk op het doel van DWO wordt steeds hoger. Levi heeft een mooie schietkans, maar de keeper houdt de bal. Hierna volgt een actie voor DWO, maar de actie is zwakjes en wordt onderschept.
  Op het moment dat een verdediger van DWO zijn keeper wil aanspelen ziet Senne zijn kans daar. Hij sprint op de bal af en onderschept deze. Fraai schot op doel schampt de buitenkant van de paal. Helaas, nog geen tweede treffer.
  Niet veel later schiet Senne een lange bal hard richting het doel. De bal schampt net het hoofd van de tegenstander, waardoor hij wat van richting veranderd en de keeper kansloos is. 0-2 en die tellen we gewoon voor Senne.

  Kort na de 0-2 ziet Levy zijn kans schoon om van grote afstand op het doel te vuren. Lekker hard, maar wel op de hoogte waar deze lang keeper al menig bal heeft gestopt deze wedstrijd. Maar nadat de keeper de bal ogenschijnlijk vast had, schiet deze toch door in het doel en noteren we de 0-3.

  Bryan denkt dát kan ik ook en heeft ook een fraai schot vanaf de linkerkant op het doel, maar deze wordt door de doelman wel geklemd. De druk voor DWO wordt steeds groter, onze jongens hebben duidelijk nog niet genoeg. Senne geeft de bal mooi voor op Bryan, maar het mooie schot gaat hard naast. Ook de voorzet op Joshua gaat net naast.

  Na wat gerommel in de verdediging van DWO krijgt Levy de bal en geeft deze vlakbij het doel uiteraard aan Thijs. Thijs is vandaag jarig en iedereen gunt hem toch het verjaardagscadeau dat hij het liefste wilde hebben. En dat cadeau krijgt hij door de 0-4 lekker af te ronden! Gefeliciteerd Thijs!!

  In de tweede helft laten de Boys niets heel van hun tegenstander. 0-4 is blijkbaar nog niet genoeg, want er wordt nog hard gewerkt. Een voorzet van Bryan op Senne gaat maar net naast. Even later nog een corner voor DWO, maar dat wordt niets meer. Sami heeft hard gewerkt in de eerste helft om zijn doel schoon te houden en kon in de tweede helft wat uitrusten. Keurig de 0 gehouden!

  De scheidsrechter vindt het mooi geweest en fluit af. Luid applaus van het publiek. Nadat de boys nog een teamfoto hebben gemaakt komen ze juichend van het veld als echte bijna-kampioenen. Nu nog even lekker chips eten in de kleedkamer en dan snel naar huis om nog 2 dagen naar school te gaan en daarna de koffers te pakken voor het toernooi in Hasselt.

  Het weekend ná Pasen, dan mogen jullie de puntjes op de i zetten Boys! Thuis kampioen worden, dat hebben jullie wat mij betreft allemáál méér dan verdiend.

  Barry