• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • Rijnsburgse Boys JO11-1 – AB JO11-3 Een zéér nuttige 1 april

  De wekker staat vanmorgen weer lekker op tijd voor de zaterdagochtend. Drie kids moeten deze morgen een wedstrijd spelen. Ik begin maar met de melding dat de wedstrijd van mijn dochter helaas is afgelast. Verontwaardiging alom, welke omslaat in boosheid en zelfs wat tranen. “1 april!!, haha…” Niet grappig pap, want voetbal is een zeer serieuze sport én nu opschieten, want we moeten om 7:45 uur in Rijnsburg zijn.

  Vandaag staat de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys op het programma. Spelen tegen een team dat vorige week nog 8 tegendoelpunten om de oren kreeg, onderaan in de competitie staat, maar waar onze jongens thuis nog punten verloren door een 1-1 gelijkspel. Het wordt geen makkie, want Rijnsburgse Boys heeft een mooi elftal. Maar het gejuich van de Rijnsburgse supporters na afloop van de wedstrijd willen we vandaag niet horen, dus de Boys zijn vastbesloten vandaag wél voor de winst te gaan.

  Na de warming-up staat het volledige team weer op het veld. Lekker dat we deze week weer helemaal compleet zijn. Vince staat weer in topconditie op doel en we hebben 2 wisselspelers langs de kant zodat iedereen even op adem kan komen. De Boys staan op scherp in het veld en dat blijkt ook wel in de eerste minuut van de wedstrijd. Thijs trapt af naar Levy, Levy past de bal naar Senne en die werkt de bal maar direct in het doel af. De kop kan er maar af zijn, het is 0-1!

  Al snel na het eerste doelpunt heeft Serua nog een mooie kans, die net over het doel gaat. Rijnsburgse Boys schiet vervolgens van grote afstand op het doel van Vince. Vince houdt de bal, maar kan niet klemmen waardoor de spits handig binnen tikt. Het is 1-1.

  De wedstrijd vervolgt en er wordt lekker gespeeld. Uit een hoekschop genomen door Levy kopt Senne ook het tweede doelpunt tussen de palen en staan we weer voor, het is 1-2! De tweede fase van de eerste helft is er wat rommeliger. Het overzicht is wat zoek, maar de voorsprong wordt gelukkig vastgehouden. Na verschillende kansen én reddingen fluit de scheidsrechter voor rust en kunnen de Boys aan de limonade.

  Een deel van de meegekomen Alphense Boys fans blijft langs het veld wachten en een deel gaat een kopje koffie scoren in de kantine. De Whatsapp meldingen vliegen voorbij. 1-3!!, 2-3!!!, dat gaat snel!, penalty!!!, oohhhh 3-3, 4-3. Ok… 1 april, maar de wedstrijd was wel alweer snel begonnen. De aangesnelde fans uit de kantine verzamelen zich weer langs het veld en kunnen (nu echt) de 1-3 van Joshua nog nét meetellen. Het is een fijne start van de tweede helft, die vertrouwen geeft op een goede afloop.

  Na de rust zijn de Boys weer wat meer gecontroleerde aan het spelen. De korte rust heeft blijkbaar goed gedaan! Langs de linkerkant geeft Bryan de bal hoog voor op Jesper die de bal keurig in het doel knikt. 1-4! Dat moet nog wel een keer lukken toch? Een paar minuutjes later trekt Bryan wat naar binnen richting het doel, maar besluit de bal niet zelf af te werken, maar terug te leggen op de mee gesnelde Jesper die de 1-5 op het scorebord zet, door de bal gecontroleerd af te werken.

  De scheidsrechter vindt het mooi geweest. Wij hebben weer een vermakelijke pot voetbal gezien van onze mannen. En de 3 punten mogen mee naar Alphen. Nu het einde van het seizoen in zicht komt en een kampioenschap aantrekkelijk bereikbaar is, zijn de punten van vandaag extra waardevol na het puntenverlies vorige week.

  Onderweg naar huis krijgen we goed nieuws! Onze clubgenoten van de JO11-1 hebben Nootdorp verslagen met 3-1! Dat is lekker, onze voornaamste rivaal heeft dure punten laten liggen. Niet veel later komt ook het bericht dat Noordwijk heeft verloren van RKAVV, waardoor we vandaag ook écht de koppositie in de competitie pakken. De uitslagen van vandaag zijn kenmerkend voor de competitie die onze Boys dit jaar mogen spelen. Er is géén slecht team en er is ook niet één team dat écht veruit het best is. Voor alle punten moet worden gevochten en dat vinden wij als trouwe supportsgroep fantastisch.

  Volgende week ontvangen we RKAVV in Alphen. Om 10:15, dus we mogen een beetje uitslapen!

  Barry