• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • AB E1 en E3: Samen winnen van FC Utrecht

  AB E1 en E3: Samen winnen van FC Utrecht
  Na afgelopen zondag met de E3 een heerlijke wedstrijd tegen PSV o10 te hebben gezien, was het woensdag 22 maart tijd om richting Utrecht te rijden alwaar de plaatselijke FC ons had uitgenodigd voor een wedstrijd Twin Games.

  Twin Games. Dat is wennen voor onze jongens. Zij komen van 7x7 op een half veld naar 9x9 op een driekwart veld. Twin Games wordt gespeeld op een half veld, waarvan dan nog een derde wordt afgezet met hoedjes. Je speelt dus globaal genomen op 2/3e van een half veld. En dan ook nog met 16 jongens (8x8).

  Het heet Twin omdat er twee teams gelijktijdig tegen twee andere teams spelen (begrijpt u het nog?). Een team bestaat dus niet uit 11 jongens, maar uit bijvoorbeeld 22 jongens. Die worden in 2 groepen onderverdeeld en de uitslag van beide wedstrijden wordt bij elkaar opgeteld. Aangezien de E3 een team van 11 jongens is hebben we de E1 meegevraagd.

  Waar we zondag de pittoreske rust van een bosrijke omgeving hadden, ligt de FC Utrecht Academy (bijna) midden in de stad. Vanaf het trainingsveld kijk je op het FC Utrecht stadion en in de verte hoor je auto’s over de snelweg razen. Er liggen een aantal mooie velden en de kantine is gezellig. Na het nuttigen van een kopje koffie of thee (geen brandblaren dit keer) beginnen de jongens aan de wedstrijden.

  Op het linker deel van het veld speelt de E1 tegen de helft van Utrecht en op de rechter helft speelt de E3 tegen de andere helft van Utrecht. Zonder scheidsrechter neemt Thijs namens de E3 de aftrap en we zijn begonnen.

  Je kunt duidelijk zien dat onze jongens moeten wennen aan het speelveld en dat FC Utrecht dit spelletje wel kent. Daarnaast is Utrecht feller, heeft het meer gogme en wij laten de kaas van ons brood eten. Toch komen we 1-0 voor als Joshua vanuit het midden met links uithaalt en de bal keurig in de kruising vliegt. Zij mogen dan feller zijn, wij staan 1-0 voor.

  De voorsprong is echter van korte duur. Amin maakt al snel de 1-1 namens FC Utrecht. Amin speelde vorig jaar bij Alphense Boys in de F1 waarna hij de overstap naar Utrecht maakte. Het weerzien met veel van zijn oude ploeggenoten is dan ook leuk. De 1-1 tussenstand is gelijk het einde van het eerste kwart (15 min speeltijd). De jongens krijgen een korte pauze waarin Martijn en Dimitri wat tactische veranderingen doorvoeren.

  Het tweede kwart gaat lang gelijk op, totdat Utrecht de 2-1 binnenschiet. Onze jongens wennen langzamerhand aan het Twin Games spel, maar Utrecht is wat gelukkiger met afwerken. De rust van het tweede kwart wordt bereikt met een 2-1 achterstand, maar wie onze jongens volgt weet dat zij nooit zullen opgeven.

  Het derde kwart is goed en wel begonnen als Thijs een haarscherpe voorzet geeft die Sven net naast de goal kopt. Utrecht is gewaarschuwd, de Boys komen er aan. De 2-2 valt inderdaad niet veel later als Sven nu wel raak mikt en de bal onhoudbaar tegen de touwen schiet. Een paar minuten later doet hij dat weer en zijn de rollen omgedraaid, we staan met 3-2 voor.

  Het vierde en laatste kwart wordt volledig voor de Boys. Serua maakt de 4-2 na een mooi schot van 20 meter van de goal. Het is een bijzondere goal want het is de eerste van Serua in dienst van de E3. Als verdediger komt hij niet vaak voor de goal, maar dit schot was perfect en onhoudbaar. Utrecht laat na deze goal de koppies hangen en meer doelpunten lijken een kwestie van tijd.

  De 5-2 is een mooie kopbal van Jesper. Jesper maakte vorig seizoen nog deel uit van de FC Utrecht Academy. Het is natuurlijk altijd leuk om tegen je oude ploeggenoten te scoren. En het was nog een mooie goal ook! Als Sven niet veel later ook nog de 6-2 tegen de touwen schiet is het verzet van Utrecht helemaal gebroken. De trainer van Utrecht blaast de wedstrijd af, een lekkere 6-2 overwinning!

  Zoals ik aan het begin van het verhaal al aankondigde, de uitslag van beide wedstrijden worden bij elkaar opgeteld en zo kom je tot een einduitslag. De E1 heeft haar wedstrijd met 6-3 verloren (maar uitstekend gespeeld) dus de totaal uitslag komt daarmee op 9-8 in het voordeel van de Boys. Een uitslag waar we trots op kunnen zijn. Samen gewonnen!

  Ralph