• Jens: van Feyenoord, TAVV én de Boys

  Jens Toornstra is het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat. Met een nieuw contract tot 2022 op zak jaagt de 30-jarige middenvelder in zijn zesde seizoen op nieuwe successen. Dit seizoen is Feyenoord als underdog gestart. Een aantal kernspelers vertrok en er kwamen geen versterkingen met een grote naam bij. Toornstra heeft er niettemin vertrouwen in.

  "Feyenoord en de supporters maken soms een soort oergevoelens in me los", vertelt hij in het onlangs verschenen Feyenoord Magazine. Vroeger, toen hij als kleine jongen bij TAVV in Ter Aar speelde en vanaf de D-jeugd bij Alphense Boys, liep hij regelmatig in een shirt van Feyenoord. "Sinds ik hier speel en successen heb mogen vieren, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Feyenoord is gewoon mijn club."

  Grootste toernooi
  Maar Jens Toornstra is niet alleen van Feyenoord. Hij is ook nog altijd van TAVV, waar hij op zaterdag graag te vinden is om bij zijn oude ploeggenoten te kijken, en van Alphense Boys, waar elk jaar eind augustus het Jens Toornstra Toernooi wordt gespeeld, het grootste eendagsjeugdtoernooi van Nederland met meer dan 160 deelnemende teams. "Nou en of ik het eervol vindt dat dit toernooi mijn naam draagt. En als het even kan ga ik ook kijken. Wat helaas te weinig gebeurt, maar dat komt omdat Feyenoord meestal op zondagmiddag speelt." Ook dit jaar zou dat zo zijn, maar de wedstrijd van a.s. zondag tegen AZ is verplaatst. De kans bestaat dus nog dat Jens dit jaar weer langs komt. Hij heeft de uitnodiging in beraad.

 • Wederzijdse liefde
  Terug naar Feyenoord. Op Sven van Beek na is hij de speler die het langst bij deze selectie zit. En het is de verwachting dat hij daar niet meer zal vertrekken. Hij verlengde zijn contract tot 2022. De liefde is dus wederzijds. "De club is tevreden met me, vertelde technisch directeur Sjaak Troost me in aanloop naar dit seizoen. Ook trainer Jaap Stam wilde me graag behouden. Daarom wilde Feyenoord mijn contract, dat tot 2021 liep, met een jaar verlengen. Normaal gesproken verleng je niet per se als je nog een contract van twee jaar hebt, maar het gevoel van beide kanten is goed. Als je dat op zo’n manier kunt uitspreken naar elkaar, is dat voor beide partijen fijn."

  Fiscale economie
  Met Feyenoord heeft hij reeds gesproken over een carrière als hij op een dag een voetbalpensionado is. "Ik studeerde vroeger fiscale economie en heb vorig jaar een cursus sportmanagement gevolgd aan de Johan Cruyff University. Wellicht dat ik straks iets commercieels ga doen bij Feyenoord. Ik denk veel en ook graag vooruit, dus ook over mijn leven na het voetbal. Op dit moment zie ik mij straks niet in een technische staf op het veld staan. Maar dat zien we tegen die tijd wel. Eerst wil ik mij volledig focussen op het voetbal."

  Laatbloeier
  Toornstra is een laatbloeier. Pas op 21-jarige leeftijd vertrok hij van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Hier maakte hij naam en faam en vertrok naar Utrecht, om uiteindelijk in Rotterdam te belanden. "Ik leef mijn droom, zo zou je kunnen zeggen. Ik geniet volop van alles wat ik meemaakt. Ik speel nu vijf seizoenen bij Feyenoord en in die periode hebben we vijf prijzen gepakt. Toch zijn we hier allemaal hongerig naar succes, vooral omdat we het vorige seizoen als teleurstellend hebben ervaren. We wonnen weliswaar gelijk de Johan Cruyff Schaal maar hierna bleven de successen achter op de verwachtingen. Met andere woorden, we hopen dit jaar te laten zien dat we beter zijn. Er zit veel kracht en talent in de huidige selectie, ook al vertrokken enkele gezichtsbepalende spelers."

  Ambitieuze plannen
  Ondertussen denkt hij nog vaak terug aan zijn periode bij Alphense Boys, waar hij de basis legde voor de voetballer die hij nu is. "Ik hoorde dat hier ambitieuze plannen zijn. Zes jeugdteams spelen op divisieniveau, wat natuurlijk superknap is. En het is goed om te horen dat het eerste ook op dat niveau terecht wil komen. Dat past bij een club als Alphense Boys. Ik blijf de club dan ook nauwlettend volgen."

 • PSV JO10 – AB JO11-3 Gelijkwaardige en vermakelijke pot!

  Na een pittige strijd gisterenmorgen tegen Nootdorp, welke 3 waardevolle punten heeft opgeleverd, hebben we de wekker deze zondagmorgen op 07:00 uur gezet. Vandaag staat er namelijk óók een mooie wedstrijd op het programma, tegen JO10 van PSV. De Boys zijn vandaag uitgenodigd door de Eindhovense club om tegen leeftijdsgenoten te voetballen. Liever speelt PSV tegen teams die een jaar ouder zijn, maar nadat ze Alphense Boys JO11-3 hadden zien spelen, hadden ze wel in de gaten dat deze mannen meer dan voldoende tegenstand zullen gaan bieden.

  Om 10:15 uur hadden we afgesproken op het sportcomplex van PSV, de Herdgang. Wij waren er op tijd dus hebben eerst maar een verkennend rondje over het complex gelopen. Mooie velden en faciliteiten, zelfs een knappe tribune op het eerste veld. Zouden we daar mogen spelen? Het complex ligt heerlijk tussen de bomen. Met al het groen om je heen lijkt het wel vakantie! In de gezellige kantine van het complex sluiten we ons aan bij de trouwe supporters (opa en oma van Thijs) die nóg vroeger dan wij al op locatie waren gearriveerd. Al snel stroomt de kantine vol met ietwat gespannen, maar vooral zeer gretige koppies van teamgenoten.

  Bij het enthousiast rondbrengen van koffie en thee krijgt vader Ralph een flinke plons kokend water op zijn arm. Die is flink rood en de blaren staan erop. Na wat ruggespraak met de dokterspost en een knap aangelegd verband door de meegereisde verpleging kan hij gelukkig de wedstrijd tóch meekijken. Hopelijk herstelt je arm snel Ralph, één groot voordeel is dat jij in ieder geval kunt zeggen dat je bij PSV achter de bar gestaan hebt!

  De Boys zijn intussen door de trainers meegenomen naar de kleedkamer. Jesper is al gespot door de trainer van de tegenstander! Hij heeft een aantal jaar geleden stage gelopen bij PSV, maar heeft na enkele trainingen voor FC Utrecht gekozen. FC Utrecht…oja…dat is woensdag aanstaande….het volgende verslag!

  Door het raam van de kantine hebben we mooi zicht op het eerste veld van de Herdgang. Daar zien we onze jongens het veld op komen. Leuk! Op het eerste veld, dan kunnen we de wedstrijd heerlijk vanaf de tribune bekijken. De wedstrijd zal bestaan uit 4 partijtjes van ongeveer 15 minuten (het wordt uiteindelijk iets langer). Wij zijn gewend dat de scheidsrechter dan het fluitsignaal geeft en de wedstrijd is gestart. Vandaag is er geen scheidsrechter en dat is eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Tijdens de wedstrijd blijkt dat er wellicht 2 of 3 keer een coach even heeft ingegrepen, maar verder komen de jongens er op het veld eigenlijk altijd met elkaar uit. Het spel is soms stevig, maar altijd sportief en de verlenging is kort want de blessuretijd was nihil.

  Geen fluitsignaal van de scheidsrechter dus, maar de wedstrijd gaat van start.
  Hoe zullen de jongens van PSV deze wedstrijd ingaan? Leeftijdsgenoten van Alphense Boys, zouden ze daar gemakkelijk over denken? Ik weet het niet, maar als dat al zo was, wisten ze in ieder geval binnen enkele minuten dat dát onterecht was. De eerste minuten waren direct spannend, mooie kans voor Senne, 2 voor PSV en daarna een mooie kans voor Jesper die door de keeper wordt tegengehouden. Het publiek schuift op het puntje van haar stoel.

  Onze Boys krijgen een vrije trap dicht bij het doel. Een uitstekend plekje voor Levy, die de bal dan ook lekker hard hoog in het doel trapt. De keeper was kansloos en de stand is 0-1. PSV krijgt direct daarna een mooie kans, maar Vince houdt zijn doel schoon. Vince heeft een lichte blessure, maar wilde vandaag natuurlijk wel spelen. In overleg met de trainers én de fysio speelt hij een deel van de wedstrijd. Hoewel Levy hem zéér waardig vervangt, moeten we zuinig op onze keeper zijn, want er komen nog een paar belangrijke competitiewedstrijden, die misschien minder mooi zijn voor het plakboek, maar zéker zo belangrijk als vandaag.

  De volgende actie voor de Boys is weer succesvol! Yassine snijdt naar binnen en geeft knap voor op Joshua, die beheerst tussen de palen afwerkt. 0-2! Van de tribune klinkt een bekende roep om “10-10-10”. Optimistisch, maar je gaat het bijna geloven. Zeker wanneer kort na deze goal ook de 0-3 valt vanuit een corner van Joshua, welke Thijs knap in kopt.

  De trainer van PSV is er duidelijk niet gerust op en geeft heldere instructies vanaf de zijlijn. Heel snel na elkaar volgde de 1-3, 2-3 en 3-3. Verdorie, binnen enkele minuten is de stand weer gelijk. De Boys herpakken zich en na een mooie samenspel over het veld van Thijs, Joshua en Senne kan Jesper mooi afronden. En dat doet ie. 3-4! De druk ligt weer bij het doel van PSV, want ook Joshua scoort en daarmee is het 3-5. Op de tribune is er wat gedoe over de bewustheid van deze actie. Natuurlijk was dit een fantastisch goed doordacht doelpunt. En met 3-5 op het scorebord, krijgt het publiek er ook weer vertrouwen in!

  Er zijn tal van ontzettend mooie combinaties, fijn samenspel van beide teams. Onze Boys doen écht niet onder aan die van PSV. Het publiek wordt in deze fase van de wedstrijd getrakteerd op fantastisch voetbal. Ik hoor op de tribune zeggen “dit is mooier dan Eredivisie op televisie”. Er zijn leuke counters, tal van schoten op doel en mooie reddingen. Levy neemt op dit moment het doel waar tijdens een mooie actie van PSV besluit hij zijn doel uit te komen, maar haalt het nét niet om de bal te raken. De bal gaat over hem heen richting doel, maar Yassine geeft keurige rugdekking en kopt de bal van de doellijn. Een verdiende omhelzing van Levy als dankje voor Yassine is dan ook verdiend en kenmerkend voor het samenspel van onze jongens.

  Nadat Levy weer in het veld is gekomen en Vince tóch nog even het doel gaat bewaken neemt Levy een corner, welke door Thijs het doel in wordt “gewerkt”. Een beetje rommelig voor het doel, maar dat doet niet ter zaken. Het is gewoon 3-6!!

  PSV maakt heel snel na de 3-6 weer 2 goals, ondanks dat er hard en succesvol wordt gewerkt door de Boys om kansen te blokken. Het is 5-6, Sami stuurt Bryan diep, die geeft de bal voor op Senne, die een fraaie 5-7 binnen tikt. Maar voordat we dat goed en wel gevierd hebben is het ook alweer 6-7, 7-7 e, 8-7 en 9-7. Ook de 10-7 wordt gemaakt. Het keiharde werken tot nu toe vraagt zijn tol. Er is even een dip bij onze Boys, waar PSV handig gebruik van maakt.

  De Boys herpakken zich en Senne maakt de 10-8, welke helaas alweer snel met een 11-8 wordt bestraft. De tijd is bijna op. Een laatste mooie aanval gaat via Twan, Thijs en Sami uiteindelijk naar Bryan die vanaf de linkerkant lekker afwerkt in de rechter bovenhoek van het doel. Daarna is de wedstrijd gespeeld. 11-9 eindstand tegen PSV. Natuurlijk hebben we met 3 punten vóór gestaan en hadden we uiteindelijk willen winnen, maar deze prestatie is fantastisch! Namens heb publiek kan ik zéker zeggen dat de Boys ons hebben getrakteerd op een vermakelijke pot voetbal met veel spanning en inzet. Het waren maar 2 puntjes verschil tijdens deze winderige uitwedstrijd. Ik weet het zeker…thuis pakken we ze!!!

  Onze jongens zijn gelukkig ook trots op het resultaat. Ze gaan met het team van PSV nog even op de foto. Het resulteert in een fraaie gemengde groepsfoto voor de prikborden, plakboeken, website en facebook pagina. Snel douchen en nog even Feyenoord kijken op het grote scherm in de kantine, daarna óp naar huis en voorbereiden op de volgende mooie wedstrijd tegen FC Utrecht O10 aanstaande woensdagmiddag.

  Barry