• Alphense Boys JO13-2 / Ter Leede JO13-1: degelijke overwinning

In het weekend dat het Sinterklaasfeest op zijn hoogtepunt beleeft, speelt mijn oudste zoon met JO13-2 tegen Ter Leede, nummer laatst Hoofdklasse F competitie. Aangezien mijn jongste zoon met zijn team tegen Meerburg uit moet voor de 1e en 2e plaats, schrijf ik eerst een stukje over die wedstrijd, maar op zondag zo vlak voor het ontbijt, besluit ik toch ook aan JO13-2 een stukje te wijden. Deze boys staan op een keurige 2e plaats en hopen die na vandaag te behouden.
    Op de site van Alphense Boys staat zaterdagavond altijd van alle selectieteams een verslag van de wedstrijd en dat heb ik inmiddels ook gelezen, waardoor het lastiger is om ‘opnieuw’ een stukje te schrijven, want die stukjes op de site van de Boys dekken natuurlijk de lading. Aan de andere kant kun je in de verslagen wat uitgebreider beschrijven dan het benoemen van doelpuntenmakers en aangevers, maar je kunt natuurlijk ook je eigen zienswijze of mening geven.

In de aanloop naar de wedstrijd toe is er nog een bijeenkomst voor het internationale toernooi in Spanje volgend jaar met Pasen. De boys zamelen daar geld voor in en ze zetten zich hier hard voor in met als resultaat dat de helft van de reiskosten al is binnengehaald. Naast de jongens gaan ouders en opa’s en oma’s mee, in totaal gaan we met bijna 45 man naar Spanje.

Maar voor het zover is, is die man uit Spanje nu hier en hij geeft cadeaus en maakt de kinderen blij. Op mijn verlanglijstje voor dit weekend staan 6 punten, waaronder 3 voor de JO13-2 tegen Ter Leede JO13-1.

Als voorwerk heb ik het verslag van hun wedstrijd tegen Sportlust (1-2) gelezen en daaruit blijkt dat Ter Leede dit team toch behoorlijk tegenstand heeft geboden. Twee weken geleden gaven onze boys 3 punten cadeau aan Sportlust, waardoor koploper UVS op een zetel naar de titel lijkt te gaan, maar de bal is rond.
    Tegen Ter Leede hebben we het laatste jaar 3x tegen gespeeld. De laatste thuiswedstrijd was vorig jaar en dat was een moeizame 1-1. Ik zie in dat team nog veelal dezelfde spelers en aantal speelsters. Die speelsters staan echt hun mannetje.

In de vroege morgen zijn de velden prachtig wit uitgeslagen en behoorlijk glad. Maar de jongens zijn al vroeg op de mat om te wennen aan deze omstandigheden.

Bij ons is Jordie gelukkig weer bij het team aangesloten na te zijn hersteld van een hersenschudding. Hij begint nog wel op de bank. De andere wissels zijn Joep, Nordin en Tommie. Coaches Robin Stolwijk en Roel van Holstein sturen vandaag de volgende elf de weiden in: Vandaag Niels op doel met vlnr achterin Larrick, Wessel, Tycho en Noe; op het midden Aldo, Evan en Jarno; voorin Chase, Mo en Adil.

Als de wedstrijd van start gaat wordt Ter Leede een soort van omsingeld door de JO13-2. Dat resulteert na 2 minuten al voor een schietkans van onze spits Mo, maar de keeper redt fraai ten koste van een corner. Deze wordt iets te ver naar buiten gespeeld, maar laag over de grond weer in de 16 gebracht waar Aldo tegen een Ter Leede speler aanschiet.

De volgende aanval is het wel raak. Mo wordt vanaf het midden op de rand 16 ingespeeld. Daar waar hij er voor kan kiezen om de middenvelders te bedienen, kiest hij met een mooie overstap om naar binnen te trekken en vanaf de rand 16 hard op goal te schieten. De keeper is kansloos op de bal die rechts onder in de hoek verdwijnt en de 0-1 is een feit.
    Een lange tijd gebeuren er weinig opwindende dingen. De Boys zijn heer en meester, geven achterin niks weg en houden Ter Leede op eigen helft. Door de drukte en wat slordigheden in het spel, is het lastig om de bal voorin vast te houden voor eventueel aansluitende middenvelders. Maar omdat Ter Leede veel moeite heeft om de bal in de ploeg te houden, nemen we deze steeds weer over. Het is zoeken naar de kansjes die komen gaan.
    In de 13e minuut gaat Larrick goed door en haalt hij van grote afstand uit, maar de bal verdwijnt naast de goal. Vier minuten later krijgt Ter Leede de bal niet goed weg en knalt poeiert Noe van afstand over de keeper. Ik tel bal eigenlijk al, maar deze gaat net naast de verkeerde kant van de paal.

De enige kans van de eerste helft voor Ter Leede noteer ik in de 18e minuut als zij een makkelijk gegeven vrije trap voor de goal draaien. De lange spits daar schampt de bal met zijn hoofd en vanaf links is er nog een schotje, maar we weten de bal ten koste van een corner weg te werken.

Vanaf de 22e minuut tot aan de rust krijgen we nog zeker 3 behoorlijke kansen op de 2-0.
    Bij de eerste snelt Evan op het middenveld zijn man voorbij en speelt Mo in, die in de draai de bal meegeeft op Chase. Hij snijdt goed naar binnen en haalt uit, maar de bal draait van de goal weg en gaat voorlangs. In de 25e minuut haalt Aldo uit, maar de keeper redt alweer. De aanval is nog niet klaar, want Mo geeft de bal weer mee aan Chase, die de bal knap voor de goal brengt waar Evan de 2-0 op de schoen heeft, maar hij raakt de bal verkeerd en deze vliegt over de kruising heen in plaats van erin. Jammer, want het was een mooie aanval.
    In de 28e minuut krijgen we in de buurt van de 16 nog een vrije trap, die Evan voor de goal brengt, maar drie inkomende spelers zijn net te laat om de bal binnen te tikken. En zo gaan we rusten met slechts een 1-0 voorsprong en dat is toch een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

In de 2e helft komen Nordin (voor Jarno), Tommie (voor Noe) en Joep (voor Wessel). Het spel kabbelt zo’n 11 minuten een beetje voort. Ter Leede is 5 minuten gelijkwaardig zonder groot gevaar te creëren. Ze lijken niet beter te kunnen, maar de boys kunnen wel beter, maar brengen ook te weinig. Het lijkt uit te draaien op een saaie 2e helft; zo’n kaars die langzaam uitgaat. Het is een fase waarin je gedachten naar andere dingen gaan (moet nog een paar gedichten schrijven etc.).

Maar in de 41e minuut is er aan de linkerkant een mooie passeeractie van Chase, die weer steeds beter gaat spelen. Hij stuurt de bal in de diepte op Nordin, die op snelheid op de keeper afgaat en een mooie stift/boogbal geeft. De keeper krijgt zijn hand er nog tegen, maar de bal gaat richting de goal waar Mo als een echte spits de bal voor de zekerheid binnen knalt, 2-0.
    Of Nordin de bal eerder had moeten afspelen kon ik niet goed zien, maar ik vond de pass, de loopactie en de doelpoging zeer fraai.
    In zijn algemeenheid is het natuurlijk wel mooi als spelers het overzicht bewaren, minder lopen met de bal en afleggen naar anderen die er beter voor staan. Daar kan het team zeker nog stappen in maken, maar dat gaat steeds beter.

Plezierig is de terugkeer van Jordie. Hij komt in het veld voor Adil, waardoor Nordin naar rechtsvoor gaat. Met Jordie komt er weer andere dynamiek.
    Wederom ongeveer halverwege de 2e helft krijgt Ter Leede zijn eerste kans door balverlies op het middenveld. Het schot wordt makkelijke gekeerd door Niels, maar het is wel een waarschuwing dat de boys het niet te gemakkelijk moeten opnemen.
    Nog geen 2 minuten later passeert Aldo voorin zijn tegenstander en speelt Mo aan, die de bal richting de achterlijn speelt en deze mooi voortrekt. Bij de 2e paal tikt Nordin de bal fraai binnen.

Als Jarno dan nog voor Mo komt, krijg je weer een andere dynamiek. De laatste 10 minuten zien we veel beweging. Ter Leede lijkt stuk gespeeld, maar krijgt nog wel een doelpunt cadeau als Niels in de 54e minuut een corner wil voorkomen bij een wat ongelukkige terugspeelbal. Hij tikt de bal naar buiten waar een Ter Leede speler goed oplet en de bal hoog voorgeeft waarbij hun spits de bal kan binnen koppen, 3-1.

Het antwoord is gelijk aan de andere kant als Jordie goed doorgaat. Hij probeert in het strafschopgebied binnendoor of buitenom bij zijn man te gaan (langs de lijn noemen we zijn acties alla Verstappen) en die vergeet de bal weg te schieten. Jordie speelt de bal naar Aldo, die op zijn beurt Chase bedient, die uithaalt. De keeper redt, maar de Jarno schiet van dichtbij binnen 4-1.

De laatste minuten zien we nog een mooie aanval als Nordin naar binnen trekt, de bal meegeeft aan Aldo, maar die krijgt zijn derde grote kans helaas ook niet langs de keeper. De rebound schiet Chase vanaf rand 16 over de keeper, maar helaas op de lat. Zo beloont ook hij zichzelf niet met zijn goede wedstrijd.

De goed fluitende scheidsrechter fluit na 2 minuten blessuretijd af en met 3 punten in de pocket is mijn verlanglijstje in vervulling gaan.

Gewoon een degelijke overwinning, die zeker hoger had kunnen of moeten uitpakken, maar laat de boys dat nog maar bewaren voor de 2e competitiehelft.

Later blijkt dat koploper UVS uit bij Wilhelmus 1-1 heeft gespeeld. Hun frisse spel van het begin lijkt een beetje over te zijn. Komen we toch weer terug op dat jammerlijke verlies van onze boys tegen Sportlust. Daardoor staan we toch nog 4 punten achter op UVS in plaats van 1.
    Volgende week spelen de boys om 08.45 uur uit tegen Noordwijk, waar eerder dit seizoen thuis met 3-1 van gewonnen werd. Noordwijk speelde dit weekend met 2-2 gelijk bij Gr. WII VAC en staan onderin slechts 1 plek boven Ter Leede. Op papier moet dat lukken zou je zeggen, maar dat dachten we tegen Sportlust ook.