• JO9-02 Zo hoort een derby te zijn!

    Vandaag stond de uitwedstrijd tegen AVV Alphen JO9-01 op het programma. Een ware derby. Maar wat is een derby? Volgens wikipedia is een derby:
    In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. De oorspronkelijke uitspraak is darbi, maar in het Nederlands taalgebied wordt ook de uitspraak derbi of durbi gebruikt. Deze wedstrijden hebben een speciale naam gekregen omdat ze meestal extra beladen zijn.

    Maar waarom zijn deze wedstrijden dan zo beladen? Het is heel simpel. Als je vriend, neef, buurman of iemand van school bij de tegenstander voetbalt wordt je daar weer het hele jaar mee geconfronteerd als je per ongeluk hebt verloren. Het motto was dus ook winnen.

    De wedstrijd van vorige week zat nog wel in ons hoofd. Er was toen te weinig inzet en de boys hielpen elkaar te weinig. Bij het doornemen van de tactiek werd er gehamerd op de 5 seconde regel, met andere woorden: als je de bal kwijt bent ga je proberen om binnen 5 seconden de bal terug te krijgen. Ook moesten de middenvelders de verdedigers beter gaan helpen en omgekeerd. Tenslotte werd er doorgenomen op het tekenbord dat de bal buitenom weggespeeld moest worden en niet via het midden. Zie de bijgevoegde foto. Ik snap dat jullie het op een gegeven moment niet meer konden volgen boys.

    Na het fluitsignaal gingen de 2 teams er meteen vol tegen aan. In eerste instantie was het een gevecht op het middenveld waarbij er weinig kansen voor beide teams werden gecreëerd. Je kon zien dat de jongens hadden geleerd van vorige week. Over het hele veld was er strijd en overal probeerden wij de tegenstander op te jagen. Tevens werd er weer beter overgespeeld. Daar kan je als coach alleen maar blij om zijn. Aan het einde van de wedstrijd kregen wij toch leuke kansen. We dachten zelfs dat we 1 keer hadden gescoord, maar de scheidsrechter kon het niet goed zien. Helaas. De roep om de doellijntechnologie bij het amateurvoetbal wordt steeds groter.
    Nul tegen nul met rust.

    De tweede helft probeerden wij hetzelfde te voetballen, maar we gaven wel wat teveel ruimte weg. Toch kwamen wij door een mooie aanval op 1-0. Florin wipte de bal van dichtbij over de keeper. Daarna volgende er een open wedstrijd waarbij alle twee de teams vol op de aanval gingen. AVV Alphen wilde gelijk maken en wij wilden die 2-0. Helaas maakte wij onze oude fout om door het midden uit te gaan verdedigen. Door onnodig balverlies op het middenveld kon de tegenstander de bal meenemen in scoren. 1-1. Even dachten we dat Gi de bal erin schoot, maar helaas, op het houtwerk. Maar Alphen schoot in de slotseconden ook nog op de lat.

    Al met al dus een hele leuke gelijk opgaande derby die alles te bieden had. Goed voetbal, fouten en doelpunten. En nog beter: in deze derby waren geen verliezers.