• JO11-3 zilver bij Jens Toornstra Toernooi


    Traditioneel opent de Alphense Boys het seizoen met het Jens Toornstra toernooi. Voor het derde jaar achtereen komen er 135 (!) teams naar de Boys om te strijden voor een felbegeerde gouden plak. Het is het grootste eendaagse voetbaltoernooi van Nederland. Daar mogen we best een beetje trots op zijn. Vorig jaar is de F1 2e geworden, tijd voor de E3 om dat voor dit jaar minimaal te evenaren en misschien wel te verbeteren.

    Onze JO11-3 is ingedeeld in poule 5 bij RCL JO11-1, Houten JO11-2, AFC Quick 1890 JO11-2 en Concordia JO11-2. Allemaal tweedejaars E-elftallen op 9x9 veld. De ouders en toegestroomde supporters zijn benieuwd hoe onze jongens het er vanaf brengen. Dit toernooi is de eerste echte test die de jongens op een 9x9 veld ondergaan.

    Pluvius werkte niet mee vandaag. Het is al de hele week droog en prachtig weer, maar deze zondag had de God van de regen uitgekozen om zijn favoriete hobby uit te voeren. De regen kwam met bakken uit de hemel, totdat het tijd werd voor onze jongens om te beginnen. Ook Pluvius had wel in de gaten dat je de Godenzonen van de E3 op het veld niet dwars moet zitten en stopte abrupt met druppelen. Het toernooi kon beginnen.

    Eerste wedstrijd: RCL JO11-1. De Boys beginnen stroef en zijn niet zichzelf. Het is nog zoeken naar de eigen positie op het grotere veld en de vaste patronen ontbreken. Het elftal staat positioneel goed, maar de jongens weten elkaar nog niet goed te vinden. Voorin is het rommelig met veel balverlies en achterin vallen er af en toe gaten waar RCL zo doorheen kan lopen. Dat resulteert al snel in een 1-0 achterstand en niet veel later valt ook de 2-0. Ik kan mij niet heugen dat wij ooit (behalve tegen Feyenoord dan) eerder met 2-0 hebben achtergestaan….

    Gelukkig hebben we Levy nog in ons midden die met een ietwat gefrustreerd afstandsschot de agressie van zich afschiet en de 2-1 aantekent. Helaas is de tijd te kort om de achterstand ongedaan te maken en verliezen we de eerste pot.

    Tweede wedstrijd: AFC Quick 1890 JO11-2. Gezien de leeftijd van de club moet deze ploeg makkelijk te pakken zijn. We hebben geleerd van de eerste wedstrijd en langzamerhand zie je de strijd en passie terug in het elftal komen. We vinden elkaar makkelijker, de combinaties lopen weer lekker en al snel staan we met 2-0 voor via doelpunten van Joshua en een eigen doelpunt van AFC (hoewel Yassine wel heel dicht in de buurt was). Na een kleine inzinking waarbij AFC de 2-1 kon maken, maakte Thijs een schitterende goal. Senne ging er op links vandoor, passeerde 2 tegenstanders alsof ze er niet stonden en gaf de bal puntgaaf voor op het hoofd van Thijs. De kleine grote man van ons elftal kopte feilloos de 3-1 raak, tevens de eindstand. Lekkere wedstrijd, de stijgende lijn is te pakken.

    Derde wedstrijd: Houten JO11-2. Tachtig procent van de wedstrijd heeft zich op de helft van Houten afgespeeld. Vince heeft niet veel te doen gehad, maar wat hij te verwerken kreeg deed hij keurig. We hadden een enorm veldoverwicht, maar wat we voorin ook deden, de bal wilde er niet in. Schoten van Levy, Twan, Senne, Yassine en Bryan wilde het net niet vinden. Deels door de (grote) keeper, deels door pech als de bal net naast schoof. Voorzetten van links en recht werden door Houten met moeite weggewerkt en de frustratie bij de Boys liep op. Onze verdedigers Yassine, Serua en Sami leken wel middenvelders, zover stonden ze naar voren om de druk hoog te houden.

    Zonder geluk vaart niemand wel en dat gold ook zeker voor onze jongens. Na een voorzet van rechts werd de bal door een eigen speler van Houten tegen de touwen gewerkt. Een eigen doelpunt is natuurlijk sneu, maar de 1-0 voorsprong was wel meer dan terecht. Hierna leek het toch al broze verzet van Houten helemaal gebroken. Joshua kwam op rechts vrij, kreeg de bal aangespeeld en na een mooie passeeractie schoot hij de eindstand op het bord, 2-0. Drie gespeeld, 6 punten. We liggen op koers om de 2e plaats te veroveren. Of maakt RCL nog een misstap?

    Vierde wedstrijd: Concordia JO11-2. Als we tegen Houten 80% balbezit hadden, dan was dat tegen Concordia 95%. Vince heeft de hele wedstrijd geen bal gehad. De wedstrijd tegen Concordia was echt super. Prachtige combinaties, druk naar voren, de wil om te winnen en doelpunten te maken. Als we de rest van het seizoen zo blijven voetballen, dan komen we heel ver.

    De 1-0 van Joshua was een plaatje. De keeper van Concordia schiet de bal uit. Met gevaar voor eigen leven kopt Twan de bal naar rechts, waar Joshua en Jesper een prima combinatie met elkaar maken waarna Joshua de bal weergaloos tegen de touwen schiet. Concordia weet niet meer hoe ze het hebben. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en na een goede combinatie op het middenveld tussen Serua, Sami en Senne (ik denk dat je alleen aan de bal mocht komen als je naam met een S begint…) schiet Levy mooi de 2-0 binnen. De koppies bij Concordia gaan hangen, het kleine beetje verzet dat er was is nu echt gebroken en na een schermutseling voor de goal schiet Joshua de 3-0 nog met links binnen. 4 Gespeeld en 9 punten, nu moet RCL nog een wedstrijd verliezen….

    RCL verliest helemaal niets en wordt terecht eerste in de poule en gaat er met het goud vandoor. Wij leggen beslag op plek 2, zilver. Ik heb de afgelopen weken meermalen gehoord dat zilver halen het ergste is dat je kan overkomen omdat alleen goud telt. Ik geloof gelijk dat dit het eerste uur zo voelt, maar in het geval van onze jongens ben ik hartstikke trots op ze. Het spel was bij vlagen prachtig om te zien, en dat al zo vroeg in het seizoen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ergens dit seizoen die gouden plek wel vinden.

    Uw razende reporter,

    Ralph