• JO13-2 (D2) wint zijn eerste bekerwedstrijd van Spirit

    Na op 1 augustus te zijn gestart met de eerste training, speelden we 20 augustus om het eggie voor de beker tegen Spirit D1 of JO13-1. Een ploeg met hoofdzakelijk 2e jaars D spelers die het komend seizoen in de hoofdklasse E speelt. Wij spelen in de F poule. Dus de ploegen lijken op papier elkaar weinig te ontlopen.

    In de voorbereiding waren er de nodige oefenwedstrijden, trainingen en een trainingsdag. Oefenwedstrijden tegen de Spartaan o/13-1 en Future Talent werden met 2-5 en 1-3 verloren, maar een opgaande lijn was zichtbaar. Tegen Meerburg o/13-1, waar voor de zomer nog met 0-1 van verloren werd, kwamen de jongens los en werd er met 7-0 gewonnen. De laatste oefenwedstrijd tegen Rhoda ’23 o/13-1 werd met 4-4 gelijk gespeeld. Aanvallend konden en kunnen we de nodige druk uitoefenen, maar we geven nog iets te makkelijk doelpunten weg. Daar is en wordt flink aan gewerkt, omdat te verbeteren.

    Robin Stolwijk is de coach die wordt bijgestaan door Roel van Holstein. Beiden waren ook vorig jaar coaches van het merendeel van deze jongens, een selectie van 16 spelers waaronder 2 keepers. De versterkingen voor komend seizoen zijn keeper Mike Heisterkamp (van FC VVC uit Nieuw Vennep) Nordin Bukala, Tycho Vernooij (beide van VV Utrecht), Mohamed Hamouchi (Kon. HFC,) Noë Esselink (Nieuwkoop), Tommie Koster (Noorden). Binnenkort is er een facebook pagina van de D2 (JO o/13-1) en dan worden alle spelers geïntroduceerd.

    Bij deze bekerwedstrijd zal Mike het doel verdedigen en gaat Niels Gehlen, de andere keeper, met de D1 mee. Helaas is Larrick de Roos geblesseerd aan zijn knie.

    Achterin beginnen van links naar rechts Tommie, Joep, Wessel en Noë. Op het middenveld staan Adil, Jordy en Jarno. Voorin Aldo, Mo en Chase. Tycho, Evan en Nordin beginnen in de wissel.

    Het is lekker voetbal weer en de sfeer op de tribune is ook prima. Er zijn weer veel supporters van de Boys aanwezig.
    Geen van beiden teams pakt in het begin het initiatief. Er zijn wat kleine kansjes over en weer.
    De eerste kansjes voor Spirit, maar deze zijn een makkelijke prooi voor Mike, die steeds goed opgesteld staat.
    Ook onze boys krijgen kleine kansjes in de beginfase (Jordy schiet net te laat en Joep raakt de bal niet vol en de keeper houdt deze tegen; Noë trekt de bal voor vanaf de achterlijn na een mooie rush waarbij Jarno de bal mooi in de loop meegaf). In de 9e minuut wordt Mohamed (Mo) ingespeeld, hij kapt en draait zich vrij als een echte spits, maar speelt de bal iets te ver voor zich uit waardoor zijn harde schot net niet mogelijk is.

    Daarna noteer ik in de 12e, 14e en 19e minuut drie kleine kansjes voor Spirit. Een bal voorlangs waar ze geen teen tegen aan krijgen en een hoog overgeschoten bal uit een corner zijn hun belangrijkste wapenfeiten.
    Van AB-zijde is er tot aan deze fase weinig opbouw en (te) veel lange ballen naar onze aanvallers, maar deze passes of aannames zijn in deze fase nog niet altijd gelukkig.

    De grootste kans voor ons is pas in de 22e minuut en die begint als wij balverlies lijden. Jordy herovert de bal en geeft de bal netjes aan Tommie mee, die na een mooie rush de bal inspeelt op Mo. Zijn diagonaal schot gaat net langs de paal. Hoewel we nog niet goed spelen lijkt dat geen probleem, want Spirit komt op een paar keer na via de vleugels steeds minder uit de verf. Volgens een verslag op hun site zijn ze pas een week in training en dat verschil is duidelijk merkbaar.

    In de 25e minuut komen de eerste wissels. Jordy, Aldo en Adil mogen even rusten. Nordin gaat op zijn stekkie rechtsbuiten spelen, Evan op linkshalf en Tycho in de verdediging, waardoor Wessel voor de verdediging gaat spelen. Achterin geven we niets meer weg, maar voorin blijven de kansen ook uit. Maar net als iedereen denkt dat het een 0-0 ruststand wordt verovert Nordin de bal op de linksachter van Spirit en snelt hij richting de goal. Hij heeft goed oog voor de vrijstaande Mo, maar de verdediger glijdt voor de bal, die terugkaatst voor de voeten van Nordin waardoor een klein tikkie voldoende is om de bal over de doellijn te laten rollen. Dat is lekker, 0-1 vlak voor de rust.

    Het lijkt er op dat de 1e helft Spirit veel kracht heeft gekost, want in de 2e helft is er nog maar 1 ploeg die voetbalt en dat is Alphense Boys. Er wordt goed of beter opgebouwd, veelal via Wessel die het spel behendig en op rustige wijze verplaatst, de middenvelders vinden elkaar goed en bereiken geregeld de vleugelspelers of spits, waardoor er veel gevaar is.

    In de 31e minuut is er het eerste gevaar als de felle en lekker spelende Chase de bal verovert en een combinatie aangaat met Mo. De voorzet van Chase levert veel gevaar op, maar nog geen doelpunt. Een paar minuten later is er weer een mooie aanval vanaf rechts naar het midden, maar Mo krijgt de bal niet naar links waar Chase vrij staat.

    We zijn zeer dominant, achterin gaat het verdedigend en opbouwend steeds beter, maar ineens is daar die ene kans voor Spirit. Balverlies bij het uitverdedigen en de weg ligt op voor de spits van Spirit. Noë, die goed speelt, probeert te herstellen en hindert de spits genoeg om een goal te voorkomen. De bal gaat gelukkig naast de goal. Maar de scheids vindt dat het duwtje in de rug een strafschop waard is en dit buitenkansje wordt door Spirit, hoewel Mike er vlak bij zit, benut, 1-1.
    Een klein dompertje, maar de ploeg toont veerkracht.
    De ploeg zet nog een tandje bij en niet veel later staat het al weer 1-2 als Tycho die mee naar voren is gegaan met een strakke diagonale pass Mo bereikt, die goed vrij staat en de bal mooi binnenschiet. Goede goal na goed samenspel.
    Vlak daarna schiet Evan uit een cornervariant net langs de kruising.

    De laatste wissels: Jarno, Noë en Chase verlaten het veld en op hun plek gaan spelen Adil Jordy en Aldo.
    De boys kunnen elkaar daarna ook lekker vinden en er ontstaat door goed samenspel veel druk op het doel van de tegenstander. Enige minpunt kan zijn dat de pass in de eindfase beter nog beter kan.

    In de 49e minuut is er een aanval over vele schijven waarbij Mo de bal afspeelt op de vrijstaande Aldo, maar hij speelt de bal iets te ver voor zich uit om goed te kunnen schieten. Daarna schiet Mo zelf de bevrijdende 1-3 binnen als hij zich goed vrijspeelt en vanaf de rand van de 16 hard uithaalt. Lekker doelpunt voor onze spits, die zo goed in zijn vel zit dat hij een paar minuten later een prachtige aanval en voorzet vanaf rechts (in mijn ogen uitblinker Nordin bezorgt de rechtsachter van Spirit hoofdpijn met zijn passeerbewegingen en voorzetten) met een hakje vanaf de stip probeert te maken, terwijl Aldo vrij staat. Hij zegt later tegen mij hierover dat hij dit niet had moeten doen, maar ik zeg hem dat de mensen hiervoor wel naar het stadion komen… Diezelfde minuut is er een mooie combinatie tussen Aldo en Evan, die de achterlijn haalt en teruglegt, maar een Spirit voet voorkomt erger. Tot slot doet ook Tycho nog een duit in het zakje met een afstandsschot dat maar net naast de paal gaat.

    Aangezien mijn aantekeningenblaadje vol is, zal dit het laatste wapenfeit geweest zijn. De eerste overwinning voor het eggie is een feit en de boys hebben best goed gespeeld.
    Maar aanstaande dinsdag 18.30 uur wacht de boys al de volgende uitdaging in de beker, ARC o/13-1 waar maar liefst 5 spelers inspelen die vorig jaar nog in onze D2 speelden. Dit wordt een pittige maar mooie uitdaging.

    Tot dinsdag,
    Ronald