• Fluitend het nieuwe seizoen in

    Over enkele weken gaan de nieuwe competities weer van start. In de aanloop daarnaartoe vragen we op deze plaats aandacht voor het werk van de scheidsrechterscommissie bij Alphense Boys. En: voor hun vraag aan de teams om gedurende het seizoen zelf drie jeugdwedstrijden te fluiten. Dan is het tekort aan arbiters namelijk snel verholpen!

    Johnny Rijsdam is voorzitter van de scheidsrechterscommissie (zie foto) bij Alphense Boys. Die bestaat verder uit Edwin Jacobs (coördinator JO19-JO13, scheidsrechter junioren en senioren), Jewwy Qadri (begeleiding en opleiding van (jeugd) scheidsrechters, aanspreekpunt klachten/problemen, scheidsrechter junioren) en Wesley Kamping (scheidsrechter coördinator senioren, contactpersoon richting KNVB). Samira van Eijk en Adra Alaoui Mrani coördineren de scheidsrechterszaken bij JO11 en JO9 (zij ontbreken op de foto). Johnny is zelf ook scheidsrechter bij de senioren.

    "Bij Alphense Boys zijn er steeds meer mensen die uitstekend werk verrichten op het gebied van arbitrage, zowel bij de jeugd als de senioren. Toch lukte het afgelopen jaren niet om alle wedstrijden van een scheidsrechter te voorzien. Dat is nu ons belangrijkst speerpunten", vertelt Johnny Rijsdam. Dat is een lastige opgave. "Maar die uitdaging gaan wij niet uit de weg. We hebben echter wel de hulp van de teams voor nodig."

    "Veel verenigingen maken van het fluiten van wedstrijden een verplichte taak", vervolgt Johnny, "maar zover willen we niet gaan. Wij hebben over een andere oplossing nagedacht en daaruit is het volgende plan ontstaan. Wij stellen voor dat elk team (coaches en leiders) minimaal drie wedstrijden in een seizoen fluiten van een ander team. Dat mogen ook oudere junioren zijn, die een wedstrijd bij de pupillen leiden. De leiders/coaches die dit goed regelen, krijgen daar ook iets voor terug. Wij geven hun teams voorrang bij de aanstelling van scheidsrechters." De vraag is om zo snel mogelijk deze namen door te geven, inclusief vermelding van telefoonnummer, mailadres en het team, via scheidsrechters@alphenseboys.nl. 

    De scheidsrechterscommissie heeft meer onderwerpen op de agenda voor het nieuwe seizoen staan. De leden van de commissie willen de bekendheid van de commissie bij ouders, trainers, leiders en spelers vergroten en vormen zo een duidelijk aanspreekpunt bij klachten of als leden vragen hebben. Om deze reden lopen zij binnenkort in een herkenbare Boys-jas rond. Ook de werving, opleiding en begeleiding van (jeugd)scheidsrechters is een item. "We bieden een cursus pupillenscheidsrechter aan. Wie interesse heeft, kan zich nu al bij ons opgeven. In dit kader past ook de organisatie van spelregelavonden. Als de spelers en leiders de spelregels goed kennen, voorkomt dat veel irritatie en daarmee ook agressie of geweld." Het motto van Alphense Boys, als het over normen en waarden gaat, luidt niet voor niets: Soms moet je jezelf even terugfluiten..

    "Ons eigen motto is: Leren van de dingen die beter of anders moeten. Het is de weg naar succes", aldus Johnny Rijsdam. Via scheidsrechters@alphenseboys.nl kan contact met de commissie worden opgenomen of direct met de verantwoordelijke persoon. E-mailadressen en telefoonnummers zijn te vinden op de website van Alphense Boys. "Net als ieder ander gaan wij als scheidsrechterscommissie ook voor een succesvol nieuw voetbalseizoen. Daar hebben we echter wel ieders hulp en inzet bij nodig."