• Jens geniet bij Feyenoord

    Zondag wordt bij Alphense Boys het derde Jens Toornstra Toernooi gehouden. De Feyenoord-speler die als voetballer opgroeide bij Alphense Boys gaf hiervoor speciaal een interview aan de Boys. Nick Verwoerd ondervroeg Jens over zijn carriere en schreef het volgende verhaal. Ron Hoenson (www.alphenfoto.nl) maakte de foto's. Alvast een quote: "Ik vind het heel leuk dat de Boys zo’n groot toernooi naar mij heeft genoemd. Dat er 135 teams aan meedoen is toch bizar. Petje af voor de organisatie!"

     

    'Ik zit hier bij mijn droomclub' 


    In zijn hitsingle ,,Dromen zijn bedrog" zong Marco Borsato: ,,Eén keer in de zoveel tijd komen dromen uit." Dat laatste bewees Jens Toornstra. De Ter Aarder verwezenlijkte zijn jongensdroom en maakte na negen jaargangen bij Alphense Boys de overstap naar het betaalde voetbal. De nu 27-jarige Toornstra begint alweer aan zijn derde seizoen bij Feyenoord. ,,Ik heb er veel vertrouwen in," stelt hij.
    De Feyenoorder startte zijn carrière bij TAVV, in zijn woonplaats Ter Aar. ,,Als tweedejaars E-spelertje werd ik daar gescout door Alphense Boys en zo belandde ik op m’n tiende in Alphen. Ik weet nog wel dat, toen ik in groep acht zat, ik er nog van droomde om profvoetballer te worden, maar een jaar of drie later was die droom wel vervlogen. Ik zat op het vwo en heb me destijds daar meer op gericht. Toen ik in het eerste elftal kwam en vijfentwintig keer scoorde kreeg ik de kans om bij ADO Den Haag te komen. Daar had ik het geluk dat Ricky van den Berg om een of andere reden naar het tweede teruggezet werd en ik de opengevallen plaats bij het eerste mocht invullen. Je moet ook gewoon dat beetje geluk hebben."

    Feyenoord

    Toornstra veroverde een basisplaats bij de Hagenaars en speelde zich in de kijker. Een transfer naar FC Utrecht was het gevolg. Twee jaar acteerde de middenvelder in de Galgenwaard. Hij werd er een bepalende speler en kwam in de belangstelling van Feyenoord te staan. Inmiddels heeft hij er twee seizoenen in De Kuip opzitten. In de voorbije competitie maakte Toornstra in 21 van de 34 competitieduels zijn opwachting. ,,Het afgelopen seizoen kende voor mij hoogte- en dieptepunten. Een dieptepunt voor mij persoonlijk was wel de tijd dat ik niet speelde. De eerste wedstrijden begon ik in de basis, maar ik raakte mijn plekkie snel kwijt. In die periode vertoefde ik extra vaak in de fitnessruimte om sterker te worden. Het waren voor mij zware maanden. Op een gegeven moment toonde Hoffenheim via Alfred Schreuder, die daar assistent-coach was, interesse voor me, maar Feyenoord wilde me graag houden. Daar sprak vertrouwen uit. Zelf had ik wel oren naar een overgang, want ik wilde graag spelen en daar kwam ik bij Feyenoord niet aan toe. Een ander dieptepunt vormde natuurlijk de reeks van zeven nederlagen."

    Coolsingel

    Met Toornstra terug in de basiself bereikte de formatie van coach Giovanni van Bronckhorst uiteindelijk de derde plaats. Bovendien veroverde het team de KNVB-beker.
    ,,Nadat Dick Advocaat als adviseur zijn intrede had gedaan kwam ik vrij vlot terug in het eerste. Ik weet niet of hij daar een rol bij heeft gespeeld. Hij heeft mij in elk geval nooit gesproken. Hoe dan ook, na die moeilijke periode hebben we de draad weer opgepakt en verloren we niet meer. Het hoogtepunt was uiteraard het winnen van de KNVB-beker, voor mij de eerste tastbare prijs als profvoetballer. De eropvolgende huldiging was prachtig. Het regende die dag, maar de Coolsingel was helemaal vol. Geweldig om te zien hoe blij onze supporters zich met de prijs toonden. Als klein jongetje zag ik op tv de huldiging in 1999, toen Feyenoord voor het laatst kampioen werd. Dat maakte indruk op me. En nu stond ik er dan zelf. Heel gaaf! We hebben echt fantastische supporters. Ook bij de Open Dag was De Kuip stampvol. Ze zijn fanatiek en kunnen ons bij thuiswedstrijden nogal eens over een dood punt heen helpen. Dat scheelt een aantal punten per jaar. Benieuwd hoe het is om op de Coolsingel te staan na een kampioenschap. Want dat is toch onze en ook mijn ambitie. We hebben een sterke selectie, met veel concurrentie. Elke positie is eigenlijk dubbel bezet. Dat moet ook bij een topclub. Ik heb dan ook veel vertrouwen in het komend seizoen. Zelf ga ik ervoor om in elk geval meer dan 25 wedstrijden te spelen. Ik heb in de laatste vijftien competitieduels meegedaan en in de voorbereiding op het nieuwe seizoen liep het lekker. Het liefst speel ik in de middenlinie, maar als ,,valse" rechterspits kun je in het Feyenoord-spelletje ook veel op het middenveld opduiken. Daarnaast verloopt de wisselwerking met Rick Karsdorp, de rechtsback, steeds beter. Ik ben sowieso blij dat ik speel. En naar een andere club hoef ik zeker niet. Ik zit hier bij m’n droomclub."

    Ontwikkelen

    Bijna elke dag maakt Toornstra de rit naar de vereniging, waar hij als jongetje al weg van was. ,,Ik sta op tijd op, haal af en toe ons dochtertje Faye uit bed, laat de hond uit en rijd naar De Kuip. Daar ben ik meestal om ongeveer kwart voor negen. Mooi op tijd. Ik ontbijt er en lees rustig de krant. Vanaf half tien bereid ik me in de fitnessruimte voor op de training, die om half elf begint. We trainen tot twaalf uur of half één. Dat doen we ook regelmatig per linie. De ene keer doe ik dan mee met de aanvallers, die tips krijgen van Roy Makaay, en de andere keer met de middenvelders, getraind door Jean-Paul van Gastel of Jan Wouters. Door elke dag op hoog niveau te trainen blijf je je als speler ontwikkelen. Daarna lunchen we met elkaar en vervolgens kun je je laten behandelen of naar huis gaan. Af en toe is er ’s middags nog een training. En dat alles vijfmaal per week. Komend jaar zal het wel regelmatig anders zijn, omdat we aan de Europa League meedoen."

    Plezier

    Omdat Feyenoord veelal op zondag in actie komt, kan de tweevoudig international de verrichtingen van Alphense Boys alleen via de media volgen. ,,Op zaterdag sta ik wel af en toe bij TAVV langs de lijn. Daar spelen vrienden van me in het eerste. Maar ik vind het heel leuk dat men bij de Boys zo’n groot toernooi naar mij heeft genoemd. Dat er 135 teams aan meedoen is toch bizar. Petje af voor de organisatie! Tegen alle spelertjes zou ik willen zeggen om lekker veel te blijven voetballen, zodat je steeds makkelijker met de bal om kunt gaan. En zorg er vooral voor dat je plezier aan het spelletje beleeft. Dat is het belangrijkste. Zelf kan ik jammer genoeg niet komen kijken, want we spelen met Feyenoord tegen Heracles. Maar in de toekomst zal het zeker voorkomen dat ik van de partij ben," besluit Toornstra.