• Drie kwartier redelijk voetbal goed voor drie punten

    Alphense Boys zette de deur naar de nacompetitie een beetje verder open en Silvolde schakelde zichzelf uit voor het kampioenschap van de Hoofdklasse A. Dat was de balans zondagmiddag na de 1-0 overwinning van de Boys, die halverwege blij mocht zijn met de 0-0. Na de pauze nam de thuisploeg het heft in handen en kroonde verdediger Raychelo Fecunda zichzelf tot matchwinner.

    Van gestolen punten was geen sprake. Wel kan je zeggen dat de bezoekers, die moesten winnen om kansrijk te blijven in de achtervolging op koploper SJC, de punten weggaven. In de eerste helft had Alphense Boys namelijk helemaal niets in te brengen en was het een klein mirakel dat het halverwege nog 0-0 stond. Tot vier keer toe kwam de thuisploeg heel goed weg. Ballen werden op het nippertje van de lijn gehaald, kwamen in chaotische situaties voor het doel van Tim van der Linden toevallig niet voor de voeten van een Silvolde-speler en een doelpunt werd afgekeurd, omdat de uitstekend leidende arbiter Raven na enig nadenken aangaf een duw te hebben gezien.

    Aan de overzijde gebeurde  bar weinig. Doelman Marco Olthuis kon zich beperken tot het opvangen van de bal na een veel te zwak Alphens schotje. Stanley Mailoa was inmiddels vanwege een blessure na een stevige overtreding vervangen door A-junior Jhustin Concetion, die zaterdag nog actief was in de wedstrijd van de A1. Opnieuw een debutant dus.

  • Hoe anders was het na de pauze. Het leek wel of de gasten te veel hadden gegeven, want van enige mate van overheersing was geen sprake meer. Direct na de aftrap schoot Raychelo Fecunda na een solo net naast en er volgden nog diverse andere mogelijkheden. Na een uur voetballen kon speaker Wim Mulder de op dat moment niet onlogische 1-0 melden. Na een werkelijk schitterende aanval via Arjan Ouwendijk en Thom Nouwens plaatste de weer eens mee opgerukte Fecunda de bal loepzuiver in de hoek. Niet lang daarna zag Arjan Ouwendijk een schuiver uit de hoek getikt worden.

    De laatste vijf minuten en een beetje extra tijd moest Silvolde met tien man doorbrengen. Mike van Aken pakte de doorbrekende  Jhustin Concetion bij de schouders en de jongeling liet zich professioneel vallen. Scheidsrechter Raven kon niet anders dan rood trekken. De vrije trap net buiten de zestien van Thom Nouwens leverde niets op. Aan beide zijden deden zich nog enkele kansjes voor, maar Alphense Boys was dichterbij de 2-0 dan Silvolde bij de 1-1.

    Boys 1 klom door de overwinning naar de vierde plaats, al is de stand nog altijd vertekend vanwege het verschil in het aantal gespeelde wedstrijden. De Boys moet nog maar drie wedstrijden spelen en kan daarin op verschillende manieren de nacompetitie halen. Er is nog altijd een theoretische kans om de tweede periodetitel te winnen. In de komende twee weekenden staan inhaalwedstrijden gepland. Als Achilles 1894 en Hollandia hun inhaalduels niet winnen, is Alphense Boys - dat zelf niet in actie komt - alsnog winnaar van de tweede periode.

    Alphense Boys is ook nog kansrijk in de derde periode. De achterstand op nummer twee Leonidas is slechts twee punten met nog drie wedstrijden te spelen. In de algemene stand op de ranglijst staat Alphense Boys vierde, vier punten achter nummer twee Achilles 1894. Eindigt Alphense Boys als beste ploeg zonder periodetitel, dan is plaatsing voor de nacompetitie ook een feit.

    “Wij zijn daar niet mee bezig. Wij bekijken het wedstrijd voor wedstrijd en vergis je niet: wij zijn nog steeds promovendus', zei Eli Wattimury voor de microfoon van Studio Alphen. Hij neemt nog de honneurs als hoofdtrainer over van de met gezondheidsklachten kampende Aad van den Berg, die ook vandaag wel op de bank zat. De Boys spelen pas weer op 13 mei voor de competitie. Wattimury: “Als we dan drie keer winnen hebben we wel de nacompetitie.”