• 'Beter één punt dan geen punt'

"Beter één punt dan géén punt", zei Boystrainer Eli Wattimury zondagmiddag na afloop van de uitwedstrijd tegen MSC/Amslod. Waar Alphense Boys vorige week tegen RKAVV vlak voor tijd de spreekwoordelijke ballenbak in ging (0-1 verlies), stelde de ploeg nu in de laatste seconde van de extra tijd een punt veilig. Na de 1-1 werd niet eens meer afgetrapt.

De woorden van waarnemend coach Eli Wattimury waren een schrale troost voor de Boys, dat in Drenthe zeker niet verdiende om te verliezen. De wedstrijd speelde zich ongeveer tachtig minuten af op de helft van de Meppelers, die met vijf verdedigers - van wie drie man centraal achterin - voor een zeer verdedigende aanpak kozen. Alleen in het tweede deel van de eerste helft lukte het MSC met enige regelmaat voor het Boysdoel te komen. Voor de rest was het hoofdzakelijk eenrichtingsverkeer, de kant op van MSC-keeper Richard Strijker. Toch hoefde deze goalie in de eerste helft bijna niet in actie te komen, omdat bij de Boys de eindpass vaak niet klopte of de voorzetten niet op de juiste plek landden.

Alleen Arjan Ouwendijk wist in de eerste helft tot een schot op doel te komen, maar die bal kon Strijker tamelijk eenvoudig oppakken. Ook na rust was Alphense Boys het meeste aan de bal en Thom Nouwens mocht meteen al in vrije positief op doel koppen. De aanvoerder deed dat te zacht om Strijker te kunnen passeren. Pogingen van de Boys om vaart in de wedstrijd te brengen en te houden, werden door de thuisploeg gefrustreerd door heel lang over spelhervattingen, met name achterballen, te doen.

Goed voetbal was moeilijk op de hobbelige natuurgrasmat, maar het lukte de Boys toch om een aantal kansen te creëren. Dat in de 71-ste minuut de thuisploeg aan de leiding kwam, was dan ook tegen alle verhoudingen in. Zo ongeveer de enige kans die MSC in de tweede helft kreeg om op doel te schieten, werd door de behendige Justin Benjamins uitstekend benut. Van buiten het strafschopgebied krulde hij de bal fraai en buiten bereik van keeper Tim van der Linden in de kruising: 1-0.

Alphense Boys had toen al aanvallend gewisseld (Patrick Krop voor Arjan Ouwendijk) en waarnemend coach Wattimury zette er met Nathan Spaans nóg een aanvaller bij. Hij verving back Ramon Aronius, de junior nog die deze middag debuteerde als basisspeler. Later kwam er nog een jeugdspeler bij, Wessel Meiring. Het offensief leidde tot kansen voor onder andere Bas van Zoest en de na dit seizoen afzwaaiende Evert Bauman, die echter net niet goed uitkwamen. Een ziedend schot uit de tweede lijn van Thijs Hoogenboom verdween rakelings over. Bij een aantal scrimmages viel de bal net niet goed of keeper Strijker had steeds een ledemaat over om de gelijkmaker te voorkomen.

Het al gememoreerde tijdrekken van de thuisploeg werkte uiteindelijk nog in het voordeel van de Boys. Scheidsrechter Weghorst trok alle tijd bij. In de extra minuten was keeper Strijker alert bij een vrije trap van Thom Nouwens, maar hij kon in de dying seconds niets uitrichten bij een corner van de Boys-aanvoerder. De bal zeilde voorbij de tweede paal en Bauman bracht die hard en laag voor het doel. Patrick Krop hoefde alleen maar zijn voet uit te steken voor de gelijkmaker, de twaalfde goal van de clubtopscorer.

Alphense Boys handhaafde zich met de puntendeling op de zesde plaats van de Hoofdklasse A en houdt in theorie nog kansen op plaatsing voor de nacompetitie. In de laatste vier wedstrijden van het seizoen moet dan nog wel een aantal plaatsen op de ranglijst worden gestegen om zo hoog mogelijk te eindigen. Een lastige opgave, maar de verschillen zijn klein en veel clubs in de subtop presteren zeer grillig.

Uitslagen

MSC-Alphense Boys 1-1, RKHVV-De Bataven 2-0, Achilles 1894-SWZ Boso Sneek 2-0, Purmersteijn-DHC 3-2, Jong Achilles'29-SJC 0-4, VV Heerenveen-Leonidas 2-2, RKAVV-SDO 0-4, Silvolde-Hollandia 1-3.

Stand Hoofdklasse A

1.            SJC 25-49 (54-31)

2.            Achilles 1894 24-44 (61-30)

3.            Hollandia 24-42 (59-40)

4.            Leonidas 24-41 (48-39)

5.            Silvolde 22-40 (46-27)

6.            Alphense Boys 26-40 (48-44)

7.            Purmersteijn 25-39 (39-38)

8.            RKAVV 26-38 (45-38)

9.            SDO 24-36 (52-41)

10.          MSC 23-33 (46-60)

11.          RKHVV 26-29 (42-52)

12.          De Bataven 23-26 (32-35)

13.          SWZ Boso Sneek 25-26 (28-42)

14.          DHC 25-24 (38-56)

15.          VV Heerenveen 24-20 (24-48)

16.          Jong Achilles‘29 22-9* (31-72)

* 1 pnt in mindering

Clubtopscorers

Patrick Krop 12, Thom Nouwens 9, Arjan Ouwendijk 7, Thijs Hoogenboom 5 , Bas van Zoest 4, Nathan Spaan 2, Raychelo Fecunda 2, Stanley Mailoa 2, Michael Amoafo 1, Sven van Lunteren 1, Pepijn Kooij 1, Floris Hazenberg 1, eigen doelpunt 1.