• Gedeeld tweede...

    Alphense Boys was samen met hockeyvereniging HCM Arnhem en de Healthy Ageing Tour (wielrennen) genomineerd voor de Rookvrije Generatie Award in de categorie Sport. HCM Arnhem won, onder meer omdat de hockeyvereniging nergens op haar complex nog rookplekken biedt. De jury waardeerde Alphense Boys vooral omdat het met een uitgebreide campagne alle leden heeft betrokken bij het initiatief. De club kreeg een oorkonde.  

     

    Hieronder het verslag van de organisatie:

    De gemeente Amsterdam heeft vandaag een Rookvrije Generatie Award ontvangen in de categorie gemeenten. De award in de categorie personen ging naar Mohamed Taheri uit Den Haag. De jury roemde zijn inzet om alle speelplaatsen in de gemeente Den Haag rookvrij te maken. Met de Rookvrije Generatie Awards worden organisaties en mensen in het zonnetje gezet die zich hebben ingezet voor de Rookvrije Generatie. Ook werd bekend dat de gemeente Utrecht zich aansluit bij de Rookvrije Generatie.

    Dit jaar werden er maar liefst 58 initiatieven in 6 categorieën genomineerd, waarvan er 18 doorgingen naar de landelijke uitreiking. Ook Speelpark Klein Zwitserland in Venlo, Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede, en Hockeyclub Malbergen uit Arnhem ontvingen een award voor hun inspanningen voor de Rookvrije Generatie. Taskforce Rookvrije Start is winnaar van een award in de categorie zorg. Een speciale vermelding was er voor de kinderburgermeester van Aalsmeer Derek Buikema. Hij zet zich in om alle Aalsmeerse schoolpleinen en sportverenigingen waar veel jeugdleden komen rookvrij te maken. De uitreiking vond plaats in het Nijntje Museum in Utrecht en werd gepresenteerd door actrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess.

    DE WINNAARS

    Wethouder Eric van der Burg nam de award voor de gemeente Amsterdam in ontvangst. "Wij zijn hier blij mee, een mooie beloning voor de inspanningen van onze gemeente. Wij hopen dat de beweging die zich in zet voor de Rookvrije Generatie in Nederland nog groter wordt en in de toekomst alle 380 gemeenten meedoen!" aldus van der Burg.
    Voor het Stedelijk Lyceum Kottenpark is de award een enorme steun in de rug. "Het was ontzettend spannend en ook wij zijn hier heel blij mee. Het bijzondere is dat de leerlingen hier ook actief in zijn geweest. Wij willen dat leerlingen opgroeien met het idee dat het normaal is dat hier niet wordt gerookt," aldus Ilse Diemer (teamleider ondersteuning) van het Stedelijk Lyceum Kottenpark.

    STEEDS MEER DRAAGVLAK VOOR ROOKVRIJ

    "Het draagvlak voor een rookvrij Nederland neemt toe en dat is een fantastische ontwikkeling", zei Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij. "Steeds meer mensen, organisaties en gemeenten zetten zich in voor rookvrije plekken voor kinderen, van speeltuin tot school en sportclub. Ze beseffen dat roken jaarlijks tot 20.000 doden lijdt en we onze kinderen moeten beschermen. Ook hockeyclub Malbergen uit Arnhem is hiervan een prachtig voorbeeld. Zij besloten in één keer rookvrij te worden, met succes."

    GEMEENTE UTRECHT

    Tijdens de awarduitreiking maakte de gemeente Utrecht bekend zich aan te sluiten bij het initiatief van Alliantie Nederland Rookvrij ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Wethouder Victor Everhardt: "Wij stimuleren het creëren van rookvrije kindomgevingen, zoals sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen. Het is belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Samen met partijen in de stad: zetten wij ons hiervoor in: Utrecht maken we samen."

    OVER DE AWARDS

    De Rookvrije Generatie Awards is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, opgezet om initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien te belonen en te stimuleren. Stemmen via de website telden voor 50% mee in de einduitslag. De andere 50% werd toegekend door de jury, bestaande uit Floris Italianer (directeur Hartstichting), Sigrid Attema (directeur a.i. KWF Kankerbestrijding), Michael Rutgers (directeur Longfonds) en Mark Monsma (coördinator Alliantie Nederland Rookvrij).

    CIJFERS

    De meeste mensen, zowel rokers als niet rokers, willen niet dat hun kind gaat roken. Jaarlijks overlijden 20.000 mensen door roken en enkele duizenden door meeroken in Nederland. Roken is de nummer één oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. Iedere week raken in Nederland honderden kinderen verslaafd aan roken.

    ALLE WINNAARS PER CATEGORIE

    Personen:  Mohamed Taheri
    Sportverenigingen:  HCM Arnhem
    Scholen:  Stedelijk Lyceum Kottenpark Enschede
    Recreatie:  Speelpark Klein Zwitserland Venlo
    Zorg: Taskforce Rookvrije Start
    Gemeenten:  Amsterdam