• Op de valreep verdiend nog een punt...

Alphense Boys en SDO moesten elkaar zondagmiddag feliciteren met een 2-2 gelijkspel. Ze waren er allebei een beetje teleurgesteld over. De thuisploeg had gezien een aantal riante scoringskansen kunnen en misschien wel moeten winnen, maar moest uiteindelijk blij zijn dat op de valreep nog een 1-2 achterstand in de puntendeling kon worden omgebogen. SDO baalde er natuurlijk van dat de winst hen nog ontglipte.

De Bussummers maakten het grootste deel van de wedstrijd overigens de indruk blij te zijn met één punt. Ze kwamen vroeg op voorsprong: 0-1 in de 9-de minuut door Theo Visser, die onachtzaamheid in de Boys-verdediging afstrafte. De roodwitten raakten daar niet door van slag. Integendeel. Ze namen het heft in handen en was het wachten op de gelijkmaker. Nadat eerst Arjan Ouwendijk al oog in oog met Dion Thomas had gestaan (hij schoot recht op de keeper), brak Pepijn Kooij halverwege de eerste helft door het centrum van de SDO-defensie en mikte hij de bal binnen (1-1, foto onder). Het was de eerste competitietreffer van de middenvelder, die na een langdurige knieblessure inmiddels een vaste plaats in de basis heeft bemachtigd. Verontrustend was wel dat Kooij na rust zou uitvallen met een (nieuwe?) blessure. Het is even afwachten wat precies aan de hand/knie is...

• SDO had kort na rust nog even een goede fase, maar werd daarna opnieuw op eigen helft teruggedrongen. En leek dat ook wel goed te vinden; zolang het 1-1 stond was het punt heilig. Het lukte Thijs Hoogenboom niet om daar verandering in te brengen. Ook hij had na zo’n zestig minuten een vrije loop richting SDO-goalie Thomas en die redde nu met de voet.

Alphense Boys bleef geduldig op zoek naar de 2-1, maar kreeg die even later zelf om de oren. Een bekend scenario voor de Boys. Aangeschoten hands leverde de bezoekers een penalty op en die werd door Rick van der Velden benut. Nu leek de Boys er wel mismoedig van te worden, in de wetenschap ook dat er bij SDO altijd lastig doorheen is te komen. Invaller Nathan Spaan lukte het wél om door te breken, maar hij werd naar de grond gewerkt. De overigens uitstekende scheidsrechter Van Leeuwen zag daar als één van de weinigen géén strafschop in.

Ondanks dat de overtuiging bij de ploeg van assistent-trainer en op dit moment coach Eli Wattimury steeds meer verdween, naarmate de klok dichter bij de 90 minuten kwam, volgde toch nog een boeiende slotfase. In de 88-ste minuut verstuurde aanvoerder Thom Nouwens een bal prachtig richting de kruising. Die belandde buiten het bereik van Thomas op het aluminium. Was dat de laatste kans van de wedstrijd? Nee. Bij de Boys lag het achterin open en nu zag keeper Tim van der Linden spelers alleen op zich af komen. Zijn redding op de inzet van Maikel van Latum was heldhaftig. Geen 1-3 dus, geen beslissing en dat bleek de redding van de Boys. Toen de extra tijd al liep, mocht Nouwens nog een hoekschop nemen. De bal kwam voor de goal en in een mêlee van spelers raakte Patrick Krop de bal precies voldoende om hem in het doel te laten verdwijnen.

De 2-2 van de clubtopscorer (Krop’s elfde doelpunt, terwijl hij de laatste weken steeds als wissel begint) betekende dat Alphense Boys voor de zevende keer op rij in dit seizoen níet verloor. Het punt leverde de hoofdklasse-debutant zelfs de derde plaats op de ranglijst op, al is dat beeld nogal vertekend. De Boys heeft na deze dag 22 van de 30 wedstrijden gespeeld, terwijl andere ploegen nog op 20, 19 of zelfs 18 wedstrijden staan.

Uitslagen:

Alphense Boys-SDO 2-2, Hollandia-De Bataven 1-2, RKHVV-Purmersteijn 2-1, RKAVV-DHC 3-0, Silvolde-Leonidas afg, MSC-Jong Achilles'29 afg, SWZ Boso Sneek-SJC 1-3, Achilles 1894-VV Heerenveen afg.