• Boys 1 houdt goede serie vol

Alphense Boys was aan zijn stand verplicht om te winnen van Heerenveen en zo geschiedde. Door de 2-1 overwinning op sportpark Skoatterwâld - met het Abe Lenstra Stadion als decor daarachter - verlieten de roodwitten de provincie Friesland als de nummer vier van de Hoofdklasse A en lieten zij de stedelijke VV in degradatiezorgen achter.

Beide Boys-goals werden gemaakt door aanvoerder Thom Nouwens; de eerste na ruim tien minuten uit een penalty, de tweede na een half uur spelen uit een directe vrije trap. Hiermee is veel over de wedstrijd eigenlijk wel zo’n beetje gezegd. Alphense Boys - wel met trainer Aad van den Berg op de bank maar opnieuw gecoacht door assistent Eli Wattimury - kreeg het na de 0-2 niet moeilijk meer. Behalve dan in de laatste minuten toen ineens nog de 1-2 viel en VV Heerenveen er een slotoffensiefje uitperste. De Boys had de wedstrijd al veel eerder in het slot moeten gooien, maar was tamelijk ongelukkig met het verzilveren van de kansen.

De nabeschouwing, vooral die van de thuisploeg, had een hoog ‘wat als, dan’ gehalte. Wat als Remco Hof en Kevin Regts aan het begin van de wedstrijd tweemaal slordig balverlies in de Boys-verdediging afgestraft zouden hebben? Keeper Tim van der Linden verijdelde met zijn voeten de opgelegde  scoringskans van Hof en zag kort daarna Regts tot ieders opluchting bij de Boys naast mikken. Overigens kregen ook de Alphenaren in de openingsfase al twee goede kansen. Sven van Lunteren - basisspeler op de plaats van de deze middag geschorste Bas van Zoest - kopte na een corner van Nouwens hard op goal. Heerenveengoals Justin van Dam keerde de inzet katachtig. Daarna was Raychelo Fecunda dichtbij de openingstreffer na een fraai uitgevoerde aanval, maar hij miste de bal op het laatste moment op het nippertje.

Of wat als scheidsrechter Timmer in de 12-de minuut géén penalty zou hebben gegeven voor zo’n typisch geval van aangeschoten hands? Dankzij de door Nouwens onberispelijk binnen geschoten strafschop kwam de Boys tamelijk makkelijk aan de leiding: 0-1. Het leek helemaal een gemakkelijke middag te worden, toen Nouwens in de 32-ste minuut de voorsprong verdubbelde. Spits Thijs Hoogenboom werd na een individuele actie op de rand van het strafschopgebied nogal hardhandig tegengehouden en verdiende een vrije trap. Nouwens schoot in één keer hard en laag raak: 0-2.

Wat als Alphense Boys daarna gas was blijven geven? Dan had de wedstrijd veel en veel eerder beslist geweest. Aan de wil ontbrak het niet, maar de focus en het spel verslapten. Lange tijd kabbelde de partij een beetje voort. VV Heerenveen lukte het helemaal niet om gevaarlijk voor het vijandelijke doel te komen. Voor de Boys was vlak na rust Arjan Ouwendijk dichtbij de derde goal. Vervolgens was het tot halverwege de tweede helft wachten op pas de volgende kans. Een riante, want de weer eens mee opgestoomde back Raychelo Fecunda mocht alleen op Van Dam af gaan. Hij schoot op diens voeten.

Lange tijd ook leken de invalbeurten voor Michael Amoafo en Nathan Spaans nog het enige vermeldenswaardige feit te zijn, een rentree voor beiden na een langdurige blessureperiode. Maar toen werd het ineens toch nog spannend en bijna kwam de Boys van een kouwe kermis thuis. Eerst moest Van der Linden in de 82-ste minuut alles uit de kast halen om een door Paul de Jong van dichtbij hard ingeschoten bal klemvast te pakken. Het lukte de goalie uiteindelijk niet om de nul te houden. In de 89-ste minuut lag de 1-2 van Robin de Boer in het doel. Dit was het sein voor de thuisploeg om in de extra tijd alles op alles te zetten. Daarin was de grootste kans echter toch nog weer voor de Boys, voor Nathan Spaan, maar ook hij zag zijn inzet gekeerd door keeper Van Dam.

De wedstrijd eindigde met twee gele kaarten - dus rood - binnen een minuut voor Johannes Agricola van de thuisploeg. En met de 1-2 zege. Coach Eli Wattimury: "We hebben toch weer een goede teamprestatie geleverd en drie belangrijke punten binnen gehaald, al hadden we de zege eerder veilig moeten stellen. We hebben genoeg kansen gecreëerd. We komen in elk geval steeds dichter bij ons doel om ons definitief veilig te spelen." Dat klinkt gek voor een team dat vierde staat, maar de stand is vertekend vanwege het verschil in gespeelde wedstrijden tussen veel teams.

Bovendien: zondag ging de wedstrijd van nummer laatst Jong Achilles ’29 niet door, naar verluid vanwege een tekort aan spelers. Dit maakt de vraag weer actueel of de Groesbeekse formatie het einde van de competitie haalt? Zo niet, dan raakt Alphense Boys zes punten kwijt. Niet meteen iets om over in paniek te raken, gezien de goede serie van de afgelopen periode (zes wedstrijden op rij ongeslagen), maar het verklaart wel de voorzichtigheid nog steeds bij de trainer. Aan kop van de Hoofdklasse A keerde de spanning terug door een 4-3 overwinning van Hollandia op SJC.

Uitslagen:
    VV Heerenveen-Alphense Boys 1-2, Purmersteijn-SWZ Boso Sneek 2-1, DHC-MSC 4-6, Leonidas-RKHVV 3-1, Jong Achilles\'29-Achilles 1894 afg, SJC-Hollandia 3-4, SDO-Silvolde 2-4, De Bataven-RKAVV 0-0.