• Twintigste punt is al binnen

Twee speelronden vóór het aanbreken van de feestdagenstop, bereikte Alphense Boys de twintig punten die trainer Aad van den Berg met Kerst ‘minstens’ wilde hebben. Zondagmiddag werd de wedstrijd bij RKAVV met 3-2 gewonnen, vooral dankzij een sterke eerste helft én een goal op een belangrijk moment in de tweede rondgang.

Die laatste goal, dat was de 1-3 van Stanley Mailoa in de 75-ste minuut. De linkerspits werd knap ‘weggestuurd’ door Bas van Zoest en rondde met een fraaie trap af. Weliswaar pas zijn eerste treffer in dit seizoen, maar een belangrijke want Mailoa haalde hiermee de angel en het geloof uit het spel van de thuisploeg. De voorsprong van de Boys kwam na de 1-3 niet echt meer in gevaar. De 2-3 viel immers pas in de laatste minuut van de extra speeltijd en had daardoor uiteindelijk alleen maar statistische waarde.

Alphense Boys legde de basis voor de overwinning in de eerste helft, toen de in het blauw geklede roodwitten zich een beduidend betere middenmoter toonden dan RKAVV. Op sportpark De Kastelenring maakten de gasten grotendeels de dienst uit en werd met twee mooie goals afstand genomen van de thuisploeg. Bij de eerste treffer in de 18-de minuut caramboleerde de bal na goed doorzetten van Raychelo Fecunda (foto) misschien wat gelukkig voor de voeten van Arjan Ouwendijk, maar de manier waarop hij de bal controleerde en vervolgens keeper Mike de Kroode verschalkte was zeer beheerst: 0-1 en ook voor Ouwendijk zijn eerste competitietreffer van het seizoen.

Acht minuten later was het 0-2. De weer zeer aanvallend ingestelde back Fecunda stond nu zelf aan het eind van een gesmeerde aanval. Patrick Krop zette die op, Stanley Mailoa gaf er een passend vervolg aan en ook Fecunda was koelbloedig in de afronding. Tot dat moment was het RKAVV niet gelukt om gevaarlijk te worden. Voor de Boys was het zaak om zonder kleerscheuren de rust te halen en dat lukte. Namens de thuisploeg kreeg Wassim Bachar twee serieuze scoringskansen, maar hij mikte twee keer naast.

"In de rust zeggen we honderd keer tegen elkaar dat we niet achteruit moeten gaan voetballen en dat gebeurt dan toch", gaf trainer Aad van den Berg als verklaring voor het feit dat RKAVV na rust vrij snel terug in de wedstrijd kwam. De thuisploeg had voor de 1-2 wel een gemakkelijk gegeven penalty nodig. Oalid Faik liet keeper Tim van der Linden geen kans en er brak een fase aan waarin Alphense Boys toch vooral was gedwongen om te verdedigen. Het zou ongetwijfeld hangen, wurgen en overleven zijn geworden, maar met de treffer van Mailoa brak het verzet. De 2-3 van Jordy de Wit viel te laat om de Boys nog aan het wankelen te krijgen.

Met de drie punten handhaafde de Boys zich op de zevende plaats van de ranglijst, met de aantekening dat de marge - ten opzichte van de ploegen die onderaan op een nacompetitieplaats staan ?? groeide naar zes punten. De achterstand op nummer drie bedraagt slechts twee punten. "We zijn weer met een mooie serie bezig: 11 punten uit de laatste vijf wedstrijden", aldus trainer Van den Berg, die moeite had om ‘the man of the match’ aan te wijzen. "Mag ik er ook vijf, zes of zeven noemen?"

Voor de Kerst heeft Alphense Boys nog twee thuiswedstrijden, eerst a.s. zondag tegen MSC en op 17 december tegen DHC.

Uitslagen Hoofdklasse A

RKAVV-Alphense Boys 2-3, Purmersteijn-SJC 0-0, RKHVV-SWZ Boso Sneek 1-0, VV Heerenveen-SDO 1-4, Jong Achilles'29-DHC 0-2, Achilles 1894-Leonidas 1-0, MSC-Hollandia 1-4, Silvolde-De Bataven afg.