• Boys 1 wint bij rentree in hoofdklasse

Dertig wedstrijden ‘lekker ballen’, wilde Boys-trainer Aad van den Berg in de nieuwe hoofdklasse. En niet meteen het mes op de keel krijgen, om niet meteen naar onderen te hoeven kijken. Welaan, Alphense Boys luisterde zijn terugkeer in de hoofdklasse zondagmiddag op met een 4-2 overwinning bij RKHVV in Huissen. Het bleek genoeg voor de voorlopige koppositie (op doelsaldo) en een eervolle vermelding op Teletekst.

Lekker voetballen was het aanvankelijk niet op de stugge, verouderde kunstgrasmat in het Gelderse dorp. De thuisploeg, al zo’n tien jaar een degelijke hoofdklasser, liet de roodwitten in de openingsfase flink naar adem happen en kwam ook al vroeg op voorsprong. In de achtste minuut was een rappe combinatie door het centrum de verdediging van de Boys te veel. Thom Boelen rondde af: 0-1. De thuisploeg kreeg tien minuten later een riante kans om de voorsprong te verdubbelen, toen na een foutieve terugspeelbal keeper Tim van der Linden werd omspeeld?? en de bal gelukkig voor de Boys naast het lege doel werd gemikt.

Daarna wijzigden de verhoudingen. Alphense Boys kwam terug in de wedstrijd, geruggesteund door de gelijkmaker van Patrick Krop. Hij profiteerde van slordig uitverdedigen bij ‘de blauwen’ en strafte dat resoluut af: 1-1. In het vervolg waren de twee ploegen aan elkaar gewaagd. Alleen bij spelhervattingen werd het toen soms dreigend voor beide doelen. Met de gelijke stand bij rust kon iedereen leven.

Ook bij aanvang van de tweede helft moest Alphense Boys een kleine storm overleven. Dat lukte en in de 55-ste minuut werd brutaal de leiding genomen. Patrick Krop ‘vond’ collega-spits Thijs Hoogenboom en die bekroonde zijn eerste officiële wedstrijd in Boys 1 met een knappe goal. Dat dwong ‘Huisses trots’ tot nóg dwingender aanvallend voetbal. Keeper Tim van der Linden hield de handig dribbelende Wessel van der Horst in de 60-ste minuut met een geweldige redding van de gelijkmaker af. Even later verschalkte die de goalie alsnog. Na een van de vele gevaarlijke corners van Jelmer Goedhart, scheerde de bal net langs het hoofd van Van der Horst en lag de bal in het doel.

Alphense Boys bleek toch over de meeste veerkracht te beschikken. Amper vijf minuten later werd opnieuw een voorsprong genomen. Dit keer was Raychelo Fecunda de gevierde man. De rushes van hem zijn bekend. Ook zijn collega Milan van Stiphout op rechts haalde zondag overigens vaak de achterlijn. Die durf werd dit keer beloond, ook weer dankzij Krop die de bal uitstekend klaarlegde. Fecunda trof uit een moeilijke hoek de binnenkant van de tweede paal en zag de bal achter doelman Jop Hemink tegen het net caramboleren: 2-3.

Die voorsprong kwam ondanks heftig aandringen van RKHVV niet in gevaar. Alphense Boys kreeg nog de beste kansen. In de 90-ste minuut gooide de zojuist voor ‘man of the match’ Krop ingevallen Nathan Spaan de wedstrijd in het slot. Na een heerlijk passje van Arjan Ouwendijk kon hij alleen op de keeper af. Zijn bewaker probeerde hem nog af te stoppen, maar ook Spaan bleef koel en rondde beheerst af. Ook voor deze nieuwkomer dus zijn eerste officiële goal in het roodwit.

"Een verdiende overwinning", aldus trainer Van den Berg. "Omdat wij na twintig minuten lieten zien de beter voetballende ploeg te hebben. In het begin waren we even zoekende. Daarna kregen we controle over de wedstrijd. Dit is een mooie start van een ploeg waar de rek nog niet uit is."

Morgenavond zendt Studio Alphen een samenvatting van de wedstrijd uit. Volgende week zondag speelt Alphense Boys thuis tegen Jong Achilles.

Uitslagen

RKHVV-Alphense Boys 2-4, Leonidas-De Bataven 0-0, DHC-Achilles 1894 2-2, Purmersteijn-MSC 3-1, Heerenveen-Silvolde 1-2, SDO-Hollandia 0-1, SJC-RKAVV 1-1, Jong Achilles-SWZ Boso Sneek 3-3.