• Terugblik op een seizoen vol hoogtepunten

    Binnenkort verschijnt de Seizoengids 2017-2018 van Alphense Boys. Deze foto van Boys 1-speler Milan Stiphout en Matthiew Baqtar (JO15-7) werd genomen na de winst in de nacompetitie en promotie naar de Hoofdklasse van het eerste elftal en siert straks de voorpagina. De seizoengids bevat onder meer een vooruitblik op het nieuwe seizoen met hoofdtrainer Aad van den Berg, een column van KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee over het nieuwe pupillenvoetbal en een evenzeer lezenswaardige column van Robbert Minkhorst, sportverslaggever van het Leidsch Dagblad die afgelopen jaar besloot om de scheidsrechterscursus te gaan volgen. Ook staat er een uitgebreide terugblik op het seizoen 16-17 en die publiceren we nu alvast als voorproefje.

    Het is prachtig om terug te blikken op seizoen 2016-2017, in de eerste plaats om de promotie van Alphense Boys en dus de terugkeer in de hoofdklasse van het zondag-amateurvoetbal. Op andere pagina’s van de Seizoengids wordt daar veel over gesproken. Op deze plaats memoreren wij alleen nog even de topscorer van het afgelopen seizoen: Patrick Krop maakte er 13 in de competitie en 5 in de nacompetitie.

    De vlag kon óók uit voor de promotie - eveneens via de nacompetitie - van de JO17-2 naar de Tweede Divisie en voor de tien kampioenen bij de jeugd: de JO17-3, JO17-4, JO17-5, JO15-3, JO15-7, JO11-3, JO11-5, JO11-8 en last but not least de JO9-6. De kampioenencommissie zorgde als vanouds weer voor de huldiging, met kampioen-T-shirts, medailles en bubbels.

  • Buiten de lijnen trok dit jaar vooral de komst van een nieuw bestuur de aandacht. De drukbezochte Algemene Ledenvergadering op 19 juni 2017 was de laatste onder leiding van Bob Valkenburg.  Hij was de afgelopen vijftien jaar ‘eerste man’ van het bestuur en keek tijdens de ledenvergadering vol voldoening terug op zijn tijdperk bij Alphense Boys. Hij laat de club achter als hoofdklasser, met een bijzonder florerende jeugdopleiding. Zijn voorganger Kees Jansma en zijn opvolger Dennis Captein spraken Bob toe, waarna de leden met luid applaus akkoord gingen met zijn benoeming tot erelid van Alphense Boys.

  • Ook de bestuursleden Harry Redegeld (technische zaken), Margreth van der Pijl en Remco Donker (interne zaken) traden af. Het aftreden van het ‘oude’ bestuur was eerder dit jaar aangekondigd. In het voorjaar formeerde de Raad van Advies onder leiding van Wilfred de Rooij en Jan Verwoerd een nieuwe ploeg bestuurders, waarin secretaris Gerard Haverkamp als enige lid van het vorige bestuur terugkeerde.

    De vorming van het nieuwe bestuur kreeg een flinke impuls dankzij Sander van Dijk en Henny van Raaij. Op hun initiatief kwam in december 2016 een grote groep Boysleden bij elkaar, die over de toekomst van Alphense Boys spraken en de bereidheid toonden om in diverse commissies zitting te nemen. Uit deze commissies kon door de Raad van Advies een flink aantal nieuwe bestuursleden worden gerekruteerd.

    Het nieuwe bestuur, met op de achterste rij van links naar rechts: Peter de Wit (senioren), Ronald Hendricx (sponsoring), Willem Versteeg (interne zaken), Manfred van den Berg (vrijwilligersbeleid), Inge Sonneveld (jeugdzaken), Ria Binnekamp (administratieve ondersteuning), Richard Middelkoop (penningmeester). Voor van links naar rechts: Dennis Captein (voorzitter), Hatim Noura (technische zaken) en Gerard Haverkamp (secretaris).

  • Op woensdag 26 april 2017 ontving ons erelid Kees de Rijk uit handen van burgemeester Liesbeth Spies een koninklijke onderscheiding. Kees werd benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’, wegens zijn uitzonderlijke staat van dienst bij Alphense Boys. Hij werd als 9-jarig jochie lid van de Boys en zou vele jaren in het eerste spelen. Hoogtepunten waren de promotie in 1977 van de Leidse Voetbal Bond naar de KNVB en het landskampioenschap voor afdelingskampioenen. Op 23 mei 1980 nam hij afscheid van het selectievoetbal in een erewedstrijd tegen ADO Den Haag.

  • Hij bleef vrijwilliger en wat voor één. Hij bouwde mee aan het nieuwe clubhuis toen Alphense Boys naar De Bijlen verhuisde (1970), was medewerker van het Sportweekend, beleefde grot successen als elftalleider en wedstrijdsecretaris van Boys 1, zoals de kampioenschappen die Alphense Boys toen voor het eerst in de Hoofdklasse brachten en vriendschappelijke wedstrijden van de Boys tegen Ajax, Feyenoord en tal van andere gerenommeerde clubs. Vervolgens pakte hij het megaproject op voor de bouw van de tribune (1986-1990), waar hij nog steeds en terecht heel trots op is. Tot de dag van vandaag geeft Kees leiding aan de onderhouds- en bouwploeg en is hij bijna dagelijks op de velden aan het werk.

    Er waren meer speldjes afgelopen seizoen, namelijk ook een gouden KNVB-speld  voor Bob Valkenburg en een zilveren voor Kees Huijsdens. Zij ontvingen deze onderscheiding voor hun jarenlange inzet in het bestuur van de Boys.

  • Het Jens Toornstra Toernooi is binnen drie jaar uitgegroeid tot het grootste eendaagse jeugdvoetbaltoernooi van Nederland. Vorig jaar augustus deden 135 teams mee en dit jaar vierden 160 JO11- en JO9-teams de start van het nieuwe voetbalseizoen. Over Jens gesproken: hij was afgelopen seizoen een vaste waarde voor Feyenoord, dat op de eerste dag van de competitie aan kop van de eredivisie kwam, op nummer één bleef en op 14 mei 2017 de landstitel binnenhaalde. “Jens Toornstra, ooit tweedeklasser bij Alphense Boys (waarmee hij in 2009 kampioen werd) en nu landskampioen met Feyenoord”, spraken de tv-verslaggevers vanuit een kolkende Kuip.

    Jens speelde van zijn 12-de tot 19-de in de jeugdopleiding van Alphense Boys en belandde via ADO Den Haag en FC Utrecht in 2014 bij Feyenoord. In zijn derde seizoen had hij met 14 doelpunten een belangrijk aandeel in het succes en trad hij toe tot de selectie van het Nederlands Elftal. Deze zomer verlengde hij zijn contract met nog eens drie seizoenen (tot 2021).

    Het contract van Alphense Boys als opleidingspartner van de Feyenoord Academy werd in juni 2017 met drie jaar verlengd. De jeugdopleiding van Alphense Boys blijft voor veel regionale talentvolle jeugdspelers de springplank naar het betaald voetbal. Het afgelopen seizoen kregen 29 jeugdspelers één of meer uitnodigingen om een stage bij een bvo te volgen. Voor 12 spelers heeft dat geresulteerd in een overgang:

    • Ruben Groeneweg (JO9) - Feyenoord
    • Simon van Duivenbooden (JO15) - Vitesse (foto)
    • Daan Putman (JO15) - Vitesse
    • Thijs Hansen (JO11) – Sparta Rotterdam      
    • Nordin Bukala (JO13) - FC Utrecht
    • Levi Teljeur (JO11) - Sparta Rotterdam
    • Dave Star (JO15) - ADO Den Haag
    • Ilounga Pata (JO17) - ADO Den Haag
    • Deon Bontje (JO15) - Feyenoord
    • Patrick Brouwer (JO17) – Sparta Rotterdam        
    • Amine Jeddaoui (JO17) - FC Dordrecht
    • Mohamed Bekkach (JO19) - FC Twente

    De afgelopen zes seizoenen gingen zeventig jeugdspelers van Alphense Boys naar een BVO.  In het komende seizoen spelen nog 44 ex-Alphense Boys-spelers (voornamelijk jeugdspelers) bij een BVO, van wie Jens Toornstra natuurlijk de bekendste is. 

  • Tijdens de Nieuwjaarsreceptie werd wedstrijdsecretaris annex scheidsrechter annex barman Jacques Spijker uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. Jacques is sinds de beginjaren ’80 actief bij de Boys. Familieleden brachten hem in contact met het vrijwilligerswerk en sindsdien verrichte hij onafgebroken allerlei werkzaamheden op de club. Aanvankelijk bij de toenmalige Supportersvereniging, maar ook meteen al in het scheidsrechterskorps als organisator van opleidingscursussen. Tot de dag van vandaag fluit Jacques elke zaterdag nog een en soms meer wedstrijden. Verder is hij hoofd van het wedstrijdsecretariaat, draait hij commissiekamer- en bardiensten. Niet alleen is hij trouwe bezoeker van de wedstrijden van Boys 1, bij thuiswedstrijden is hij als steward actief bij de toegangscontrole. Kortom, dan ben je de Steunpilaar zoals onze vrijwilligersprijs ook wel wordt genoemd.

  • Andere prijzen waren er óók, zoals voor Alphense Boys JO17-1 dat in februari 2017 door de gemeente werd gehuldigd als Sportploeg van het Jaar. Alphense Boys was andermaal genomineerd als Sportvereniging van het Jaar, de prijs die ook vorig jaar was gewonnen. Dit keer ging de titel naar AAV’36, de atletiekvereniging bij ons om de hoek van de Sportlaan. Op de jaarlijkse Top 100 van beste jeugdopleidingen nam de Boys dit jaar de vierde plaats in.

    OP zaterdag 13 mei 2017 werd bij Alphense Boys het startschot gegeven voor de gescheiden inzameling van afval. In samenwerking met de gemeente en mede dankzij een gift van de Club van Honderd zijn op ons complex en in de kantine containers neergezet: blauwe voor papier en koffiebekertje, paarse voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD) en grijze voor het overig afval (restafval). Goed voor het milieu en bovendien goed voor de clubkas, want hoe minder restafval de club produceert, hoe lager de afvalrekening van de gemeente.

  • Wethouder Ed de Leest ‘trapt af’ voor de gescheiden afvalinzameling bij Alphense Boys. Plastic, metaal/blikjes en drankenkartons (PMD) gaan voortaan in de paarse afvalbak. Papier, karton en koffiebekertjes in de blauwe. Het overige afval in de grijze bak (restafval).