• Boys 1 start met overwinning

Alphense Boys speelt zondag in en tegen Velsen al een eerste ‘finale’ van de zojuist begonnen nacompetitie. Zowel de Boys (3-0 tegen SC Bemmel) als Velsen (1-0 tegen Emmen) wonnen donderdagavond hun eerste wedstrijd. Wie komende zondag het onderlinge treffen van de winnaars wint, weet zich vrijwel zeker van plaatsing voor de finalepoule.

Alphense Boys begon de nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse uitstekend. SC Bemmel had na een busreis van anderhalf uur niets in te brengen op De Bijlen. Onze keeper Menno de Jong hoefde pas in de 89-ste minuut enigszins serieus in actie te komen. Hij tikte de bal uit een vrije trap laconiek over de lat. Het was bijkans het enige schot op doel van de Gelderse gasten. Het werd uiteindelijk 3-0 en dat was eigenlijk een te zwakke afspiegeling van het krachtsverschil.

Met 3-0 winnen in een poule van vier is uitstekend uitgangspunt. De eerste goal viel in de 14-de minuut. Thom Nouwens gooide de bal uit een vrije trap voor doel.  Bemmel-doelman Bram van der Sluijs -die in de eerste helft met een aantal knappe reddingen zijn ploeg nog een beetje op de been hield- keerde twee inzetten, maar tegen poging nummer drie van Maurice Kerkhof was hij kansloos. Het overduidelijke streven van SC Bemmel om met een gelijkspel weg te komen viel hiermee in duigen en was binnen het halfuur helemaal mislukt. Een verdediger weerde een inzet van Nouwens ietwat ongelukkig met de hand af en de door scheidsrechter Schul toegekende strafschop werd door diezelfde Nouwens benut: 2-0.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks, maar werd het spel van Alphense Boys slordiger. Kansen om een grote score neer te zetten kwamen er nog wel, maar alleen Stanley Mailoa (foto boven) zette er een daarvan zo’n twintig minuten voor tijd om in een doelpunt (3-0), na uitstekende 'steal' en assist van Arjan Ouwendijk trouwens.

Een prima begin dus, maar toch was er nog een grote domper voor de Boys. Lorenzo van den Berg was na acht maanden blessure- en revalidatietijd precies op tijd terug om nog aan de nacompetitie mee te kunnen doen. De afgelopen weken maakte hij al zijn eerste minuten en donderdagavond mocht hij in de rust invallen voor de lichtgeblesseerde Milan van Schaijik. Na zo’n tien minuten ging het mis. Bij een ‘onschuldige’ actie ging Van den Berg met een enorme schreeuw van de pijn neer en moest hij van het veld worden gedragen. De 17-jarige Dailey Loos uit de A-jeugd verving hem in het restant van de wedstrijd.

Voor Van den Berg is de nacompetitie over, bijzonder triest. Vrijdagmorgen bleek na medisch onderzoek dat zijn binnenste knieband zwaar is ingescheurd en er een klein scheurtje in zijn meniscus zit. Dat zou de komende maanden met rust en fysio kunnen genezen, waardoor hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer kan aansluiten. Er is alleen nog twijfel of ook zijn kruisband opnieuw is gescheurd. Daarover volgt over twee weken de uitslag.

Gisteravond viel ook Thom Nouwens met kramp uit. Ook zijn plaats werd ingenomen door een jeugdspeler, Silcanio Rodrigues Semedo Fortes. Zondag kan de aanvoerder wel weer meedoen en dan is wellicht ook Raychelo Fecunda hersteld van een lichte liesblessure. Hij werd gisteravond uit voorzorg nog aan de kant gehouden.

Alphense Boys won na afloop ook de strafschoppenserie van SC Bemmel (5-4), wat van belang kan zijn als in de poule twee ploegen gelijk bovenaan eindigen en een gelijk doelsaldo hebben.

Foto onder: Lorenzo van den Berg.